ΔΙΑΤΡΟΦΗ

To ανθρακούχο νερό σε ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό;

«Club soda», «σόδα», «ανθρακούχο νερό», «seltzer» ή «tonic». Είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τις διαφορές του νερού που περιέχουν φυσαλίδες; Είναι το ανθρακούχο νερό υγιεινό όσο το κανονικό νερό; Και αν ναι, σε ενυδατώνει ή όχι; Τώρα που ξεκίνησαν οι ζέστες (αλλά και οι δίαιτες) μάθε τί νερό πίνεις και πόσο καλό σου κάνει.

 

 

Ποια είναι τα θετικά του ανθρακούχου νερού;

Το ανθρακούχο νερό μειώνει την όρεξή σου: Μικρή ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 επιβεβαιώνει ότι το ανθρακούχο νερό αυξάνει προσωρινά τον κορεσμό στους ανθρώπους που το έπιναν μετά από νηστεία και πριν φάνε κάτι.

Το ανθρακούχο νερό βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας: Είναι ευεργετικό για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να καταπραΰνει τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Gastroenterology and Hepathology.

Το ανθρακούχο νερό δεν περιέχει θερμίδες: Επομένως είναι η ιδανική επιλογή για ποτό, όταν κάνεις δίαιτα.

Διάβασε σχετικά: Τι να πιεις και τι να μην πιεις πριν την προπόνηση

Το ανθρακούχο νερό ενυδατώνει;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ανθρακούχο νερό είναι εξίσου ενυδατικό με το κανονικό νερό – η μόνη διαφορά είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα που προστίθεται στο νερό και οι φυσαλίδες που προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα και του προσδίδει ξεχωριστή γεύση, δεν εμποδίζει την ενυδάτωση. Μάλιστα, έρευνα ανακάλυψε ότι μετά από ένα έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης, το ανθρακούχο νερό αντικατέστησε τα υγρά των ατόμων που συμμετείχαν στον ίδιο βαθμό με το απλό φυσικό νερό. Όμως γιατί διψάμε περισσότερο όταν πίνουμε ανθρακούχο νερό; Επειδή καταναλώνουμε λιγότερο νερό καθώς το φούσκωμα που δημιουργεί καθιστά δύσκολη την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας. Διάβασε σχετικά: Μήπως πίνεις περισσότερο νερό από όσο χρειάζεσαι;

Το ανθρακούχο νερό βλάπτει τα δόντια;

Η πραγματική απάντηση είναι πιο περίπλοκη. Και ναι και όχι. Η διαδικασία της ανθρακώσεως δίνει στο νερό ένα όξινο pH, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσει κάποια φθορά στο σμάλτο των δοντιών. Ωστόσο το φυσικό ανθρακούχο νερό έχει ένα αρκετά ουδέτερο pH σε σύγκριση με το απλό νερό. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα; Όταν το ανθρακούχο περιέχει γεύσεις, ειδικά οτιδήποτε εσπεριδοειδές και κυρίως λεμόνι και lime, αυξάνεται το pH και υπάρχει κίνδυνος φθοράς του σμάλτου των δοντιών.

Όμως έχε υπόψη σου ότι πολλά άλλα ροφήματα είναι πιο όξινα από το απλό ανθρακούχο νερό, συμπεριλαμβανομένου και του απλού χυμού πορτοκαλιού, ενώ όσο περισσότερο κρατάς ή πιέζεις το καλαμάκι στο στόμα σου, τόσο πιο διαβρωτική δράση στο σμάλτο των δοντιών σου έχει. 

Διαφέρουν τα διάφορα ανθρακούχα μεταξύ τους όπως η σόδα, το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, το τόνικ κ.ά;

Ναι, αλλά ελάχιστα. Η ενανθράκωση μπορεί να συμβαίνει φυσικά στο μεταλλικό νερό ορισμένων ιαματικών πηγών, ενώ σε άλλα ανθρακούχα νερά οι φυσαλίδες δημιουργούνται όταν υποβάλλονται σε πίεση με αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Το ανθρακούχο νερό είναι απλώς νερό με προσθήκη διοξείδιου του άνθρακα. Το αφρώδες μεταλλικό νερό είτε πρόσθετα ανόργανα άλατα και διοξείδιο του άνθρακα είτε ξεκινά με ανόργανη βάση, η οποία στη συνέχεια ανθρακώνεται. Και τέλος, η σόδα έχει πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία, συνήθως θειικό κάλιο ή όξινο ανθρακικό νάτριο.

Ποιο είναι το καλύτερο ανθρακούχο;

1 Γενικά το ανθρακούχο νερό περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, είτε φυσικής, είτε τεχνικής προέλευσης. Προτίμησε όσα έχουν λιγότερα πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, του νατρίου και των τεχνητών γλυκαντικών, καθώς και από ποια πηγή νερού προέρχεται. Διάβασε σχετικά: Υπερενυδάτωση: Μην υπερβάλλετε

2 Εάν θέλεις νερό με γεύση, επίλεξε κάποιο με φυσικά εκχυλίσματα φρούτων.

3 Προτίμησε τα φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά επειδή κάποια περιέχουν περισσότερα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά και είναι ευεργετικά για την υγεία σου, έχουν υπόγεια προέλευση και αντλούνται από φυσικές πηγές, ενώ δεν έχουν υποστεί απολύμανση. 

4 Τέλος, προτίμησε το ανθρακούχο νερό που βρίσκεται σε γυάλινο μπουκάλι κι όχι αυτό που βρίσκεται σε πλαστικό. H μετανάστευση των συστατικών του PET προς το νερό επιταχύνεται όταν εκτίθενται στον ήλιο, ενώ πιο εύκολα περνούν οι ουσίες του πλαστικού όταν το πλαστικό μπουκάλι περιέχει ανθρακούχο νερό.

Φίλια Μητρομάρα