Κάνε το Πάσχα σκέτη γλύκα! Ο pastry chef Δημήτρης Οικονομίδης δίνει στο wefit.gr δυο φανταστικές συνταγές με λίγες θερμίδες και χωρίς ζάχαρη, μόνον με το αγαπημένο φυσικό γλυκαντικό από το φυτό stevia!
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Αντί για ζάχαρη μπαίνει φυσικό γλυκαντικό με στέβια και μέλι και περιέχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τον σησαμένιο χαλβά. Μπορείς να τον αρωματίσεις με ξύσμα από εσπεριδοειδή ή να προσθέσεις στον χαλβά goji berries – αφού πρώτα τα ενυδατώσεις – ή ξηρούς καρπούς για ένα super food σνακ πριν την προπόνηση.
Υλικά
340γρ. σιμιγδάλι χονδρό
160γρ. ηλιέλαιο
80γρ. Sweete
100γρ. μέλι
900γρ. νερό
50γρ. κουκουνάρι
κανέλα
ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βράσε το νερό, τη Sweete, το μέλι και την κανέλα.
Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το ηλιέλαιο, ρίξε το σιμιγδάλι και το κουκουνάρι και ψήσε τα για 5 ΄- 6΄ σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Πρόσθεσε το σιρόπι και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και περίμενε να πάρει βράση.
Τον σερβίρεις ζεστό, σε φόρμες ή φορμάκια. Περιμένεις να κρυώσει για να τον κόψεις.
Τσουρέκι με μαστίχα
Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική της δράση της μαστίχας εξαιτίας του ολεανολικου οξέος. Η μαστίχα Χίου περιέχει αξιόλογες ποσότητες διαφόρων πολυφαινολών σε σχέση με άλλα φυσικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της (π.χ. τριτερπενοειδή) είναι ευεργετική για την υγεία μας.
Υλικά
2 αυγά
120γρ. βούτυρο (82% λιπαρά)
190γρ. γάλα πλήρες
10γρ. αλάτι
25γρ. νωπή μαγιά
30γρ. Sweete
70γρ. μέλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
4γρ. μαχλέπι
500γρ. αλεύρι τσουρεκιού
ελάχιστη μαστίχα τριμμένη ή μια-δύο σταγόνες μαστιχέλαιο
Εκτέλεση
Ζεσταίνεις ελάχιστα το γάλα και διαλύεις τη μαγιά και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα γάντζο βάζεις το αλεύρι, τα αυγά, τη Sweete, το μέλι, το ξύσμα πορτοκάλι, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Ξεκινάς στην πρώτη ταχύτητα, ρίχνοντας και το μείγμα γάλα-μαγιά-αλάτι για 5’.
Ανεβάζεις στη δεύτερη ταχύτητα ρίχνοντας σταδιακά τα κομματάκια βουτύρου.
Στη συνέχεια ανεβάζεις στην τρίτη ταχύτητα και κατόπιν στην τέταρη.
Όταν η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου είναι έτοιμη.
Την αφήνεις να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου.
Πλάθεις σε σχήματα της αρεσκείας μας.
Αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφεις με αυγό και ψήνεις στις αντιστάσεις στους 160°C, για 30’- 40’ μέχρι να ροδίσει καλά.
Μπορείς να τρίψεις τη μαστίχα στο multi προσθέτοντας το ίδιο βάρος σε Sweete.