Reviews

Prix Galien: Εδραιώθηκε και στην Ελλάδα ο πιο σημαντικός θεσμός βράβευσης φαρμακευτικών βραβείων

Με αφορμή τη διεξαγωγή για τρίτη φορά στη χώρα μας των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien, που θα πραγματοποιηθούν την 1η Απριλίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραχωρήθηκε σήμερα σχετική συνέντευξη τύπου στο Crowne Plaza Athens City Center Hotel. Ο θεσμός των βραβείων Prix Galien ξεκίνησε το 1970 στη Γαλλία, όταν ένας φαρμακοποιός, ο Roland Mehl θέλησε να προωθήσει τις σημαντικές προόδους που πραγματοποιούνται στη φαρμακευτική έρευνα. Εκφράζουν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Για αυτό το λόγο, χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ στην φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου, ανέφερε: «Στην Ελλάδα τα Prix Galien πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2013. Έκτοτε διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και μπορώ να πω με περηφάνια ότι έχουν πλέον καταστεί θεσμός στο χώρο της υγείας. Αυτό οφείλεται στην άρτια διοργάνωσή τους, στο κύρος, την υψηλή επιστημονικότητα, την αξιοπιστία και την αισθητική τους. Η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ερευνητές, οι σύλλογοι ασθενών εμπιστεύονται τις υποψηφιότητές τους προς αξιολόγηση στα χέρια των μελών των τριών κριτικών μας επιτροπών. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Και τους ευχαριστούμε θερμά. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με αγώνα και τα Prix Galien εδώ και 47 χρόνια παλεύουν στις 15 πιο αναπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στην διαδικασία της αξιολόγησης και το έχουν πετύχει. Και αυτή η εμπιστοσύνη είναι που καθιστά το θεσμό πρώτο σε αναγνωρισιμότητα και συμμετοχή παγκοσμίως».

 

«Στην Ελλάδα, τα καινοτόμα προϊόντα έχουν τεράστια ανάγκη από προβολή. Πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει την ανεκτίμητη αξία τους για την υγεία των πολιτών. Η πρόσβαση σε νέες θεραπείες ορισμένες φορές είναι επιβεβλημένη και θεωρώ απαράδεκτο να τις στερούνται συνάνθρωποί μας, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι προσβάσιμες. Μέσα από τα Prix Galien δίνεται μια έντονη μάχη, τόσο μέσα από την ανάδειξη της καινοτομίας των φαρμακευτικών προϊόντων που συμμετέχουν στην διαδικασία της αξιολόγησης, όσο και μέσα από την κατηγορία που αφορά στην ανάδειξη του καλύτερου Συλλόγου Ασθενών, ώστε να εξάρουμε τα πλεονεκτήματά τους και τον καταλυτικό τους ρόλο για μια ποιοτικότερη ζωή και ένα σαφώς οικονομικά πιο ευνοημένο μακροπρόθεσμα σύστημα υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Περγιαλιώτου.

 

Κλείνοντας την ομιλία της στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του θεσμού και στον ρόλο που εξυπηρετεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «πέρα από το θέμα της καθαυτής καινοτομίας των προϊόντων και της υπεραξίας που τους δίνει η κατάκτηση ενός βραβείου, τα Prix Galien αποτελούν τον μοναδικό θεσμό κύρους που έχει καταφέρει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, των ερευνητών των ασθενών και της κοινωνίας, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν από κοινού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

 

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης εστίασε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Ο κλάδος της Υγείας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται και θα βρίσκεται, για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, στην αιχμή των επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων, προοιωνίζοντας ακόμη πιο εντυπωσιακά άλματα είτε στην αντιμετώπιση είτε πολύ περισσότερο και στην ίαση αρκετών ασθενειών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίκητες. Η διεξαγωγή των βραβείων Prix Galien, για τρίτη φορά στην Ελλάδα, εμπεριέχει αυτό τον ισχυρό συμβολισμό, αφού η έρευνα και η ανάπτυξη στην Υγεία περιγράφουν τον δρόμο που πρέπει να υιοθετήσουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε οριστικά την πολυσύνθετη και επώδυνη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πάντοτε μέσα από ένα σταθερό, αξιόπιστο και προβλέψιμο περιβάλλον, χωρίς εκπλήξεις και αιφνίδιες μονομερείς αποφάσεις, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα ο χώρος του φαρμάκου απαντά σε αυτήν την πρόκληση με πίστη και συνέπεια. Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανάπτυξη παγκοσμίως περισσότερα από 7.000 νέα μόρια και ετησίως επενδύονται πανευρωπαϊκά περισσότερα από 35 δις ευρώ το χρόνο στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών. Για εμάς στον φαρμακευτικό κλάδο η έρευνα και η ανάπτυξη είναι ο τρόπος να ανταποκρινόμαστε διαρκώς στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών μας. Και στον κλάδο μας δεν σταματάμε ποτέ να σκεφτόμαστε και να καινοτομούμε, με στόχο να είναι ο άνθρωπος όλο και καλύτερα. Έτσι κερδίζεται η ελπίδα, για περισσότερη και καλύτερη ζωή.»

 

Στην αξία των Prix Galien Greece ως του μοναδικού θεσμού που εξάρει την αξία της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και στη σημασία της κλινικής έρευνας και των καινοτόμων φαρμάκων για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών υγείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος και Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Galien Scientific Research Award» των Prix Galien Greece, κ. Γεώργιος Κόλλιας.Κατά τα λεγόμενα του κ. Κόλλια «Στα πλαίσια του Ερευνητικού Βραβείου Galien Scientific Research Award επιδιώξαμε να βραβεύσουμε ερευνητές που έχουν εκτελέσει υψηλού επιπέδου έρευνα στην Ελλάδα. Στην σημερινή συγκυρία, εν μέσω οικονομικής αλλά και γενικότερης πολιτισμικής υποβάθμισης της χώρας, η ελληνική επιστημονική έρευνα και καινοτομία αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την μετάβασή μας σε μια παραγωγική και υγιή κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωριστεί η επιστημονική προσφορά Ελλήνων ερευνητών που παράγουν αριστεία και καινοτομία και αποτελούν πόλο έλξης για νέους επιστήμονες. Η ισχυρή παρουσία Ελλήνων ερευνητών στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη αποτελεί μια σταθερή βάση πάνω στην οποία η χώρα μας μπορεί να χτίσει το δικό της καινοτομικό μέλλον.»

Ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ. Ιωάννης Λεκάκης κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης ανέφερε τα εξής: «Ένας μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων (21) έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση και στα φετινά βραβεία Prix Galien Greece. Περιλαμβάνουν καινοτόμα φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά προϊόντα, ορφανά φάρμακα και διαγνωστικές συσκευές, που αφορούν σε διάφορες ενδείξεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα καρδιαγγειακά νοσήματα , το σακχαρώδη διαβήτη, τις δυσλιπιδαιμίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αιματολογικά νοσήματα , ψωρίαση και νοσήματα των πνευμόνων. Τα προϊόντα αυτά βοηθούν στην βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μεγάλου αριθμού ασθενών. Παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία τα καινοτόμα φάρμακα που αποδεδειγμένα βοηθούν τους ασθενείς πρέπει να είναι διαθέσιμα και στους Έλληνες ασθενείς κατά τρόπο ελεγχόμενο και συμβατό με την οικονομική δυνατότητα της χώρας».

Στη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως τόνισε στην ομιλία του «η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών μέσω των οργανωμένων συλλογικοτήτων τους είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτό διότι, υπό το καθεστώς των ασφυκτικών προϋπολογισμών οι οποίοι έχουν καθιερωθεί στο σύστημα υγείας, είναι πλέον αναγκαία μια προτεραιοποίηση στην κατανομή των πόρων, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών / πολιτών. Άλλωστε, αυτό το δικαίωμα των πολιτών απορρέει και από το ότι αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των υπηρεσιών υγείας».  

«Ωστόσο, για να είναι εφικτή η ουσιαστική (και όχι προσχηματική) συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις και κυρίως να υπάρχει η ειδική γνώση που απαιτείται προς τούτο. Για το λόγο αυτό δράσεις όπως η Ακαδημία Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών ή το Βραβείο Συλλόγων Ασθενών, στις οποίες έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω, συμβάλουν στην επίτευξη και των δύο στόχων: αφενός στην ανάδειξη του ρόλου των συλλόγων ασθενών και στην επιβράβευση των δράσεων εκείνων που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αφετέρου στην ενδυνάμωση των μελών των συλλόγων ασθενών για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, η διεθνής εμπειρία έχει μόνο θετικά αποτελέσματα να παρουσιάσει από την ενεργό συμμετοχή των ασθενών στην πολιτική υγείας και είναι πλέον καιρός να ευθυγραμμιστούμε κι εμείς με τις διεθνείς αυτές καλές πρακτικές».

 

 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Φαρμακευτικά βραβεία

 

Είκοσι ένα (21) φαρμακευτικά σκευάσματα & ιατρικά μηχανήματα θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Greece 2017. Ακολουθούν όλες οι συμμετοχές με σύντομη αναφορά στην καινοτομία του κάθε υποψήφιου προϊόντος:

 

  1. Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν  

 

ABBVIE

Δραστικές ουσίες:

Paritaprevir/ritonavir co formulated with ombitasvir & dasabuvir

 

Η καινοτομία του:

Ο συγκεκριμένος θεραπευτικός συνδυασμός εξασφάλισε μέσα από ένα μοναδικό μηχανισμό δράσης την ίαση σε κάθε ασθενή με ηπατίτιδα C.

ASTRAZENECA

Δραστική ουσία:

Osimertinib

 

Η καινοτομία του:

Το Osimertinib σχεδιάστηκε από την AstraZeneca προκειμένου να υπάρξει μια εξατομικευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με EGFRm-ΜΜΚΠ που εμφανίζουν αντίσταση στη θεραπεία λόγω της μετάλλαξης Τ790Μ. Το Osimertinib αναπτύχθηκε σε μόλις 2,5 χρόνια, προσφέροντας στους ασθενείς εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα και ανοχή σε σχέση με τη διπλή χημειοθεραπεία.

 

BOEHRINGER INGELHEIM

Δραστική ουσία:

Εμπαγλιφλοζίνη

 

Η καινοτομία του:

Η Εμπαγλιφλοζίνη είναι ο πρώτος (& μοναδικός μέχρι σήμερα) από του στόματος χορηγούμενος αντιδιαβητικός παράγοντας, που έχει αποδείξει στατιστικά σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου κατά 38%, αλλά και της θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας κατά 32%, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, επιπρόσθετα της καθιερωμένης αγωγής και ανεξάρτητα της δράσης του στον γλυκαιμικό έλεγχο, με το όφελος να εμφανίζεται από τους πρώτους μήνες χορήγησης.

 

NOVARTIS

Δραστική ουσία:

Sacubitril / Valsartan

 

Η καινοτομία του:

Το Sacubitril / Valsartan αποτελεί τη σημαντικότερη εξέλιξη στην αντιμετώπιση μιας άκρως απειλητικής για τη ζωή νόσου, όπως η Καρδιακή Ανεπάρκεια, τα τελευταία χρόνια. Για πρώτη φορά ενισχύεται ο φυσικός αντιρροπηστικός μηχανισμός της καρδιάς με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου θνητότητας και νοσηλείας κατά 20% και 21% αντίστοιχα: περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

 

PFIZER

Δραστική ουσία:

Palbociclib

 

Η καινοτομία του:

To Palbociclib είναι ο πρώτος στην κατηγορία

του εκλεκτικός αναστολέας CDK4/6, o οποίος σε συνδυασμό με την λετροζόλη κατέδειξε ελεύθερης προόδου νόσου επιβίωση που ξεπερνά τα 2 χρόνια, διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα, από μελέτη φάσεως 3, στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

 

ROCHE

Δραστική ουσία:

Cobimetinib

 

Η καινοτομία του:

Το Cobimetinib σε συνδυασμό με το Vemurafenib, στους ασθενείς με BRAF+ προχωρημένο μελάνωμα, επιτυγχάνει ισχυρή αναστολή του μονοπατιού MAPK, εξασφαλίζοντας ότι 7 στους 10 ασθενείς θα ανταποκριθούν στη θεραπεία, ενώ αυξάνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση, πλησιάζοντας τα 2 χρόνια.

  1. Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν

 

AMGEN

Δραστική ουσία:

Evolocumab

 

Η καινοτομία του:

Το Evolocumab είναι ο πρώτος αναστολέας της PCSK9 που με μία δόση παρέχει σταθερή, εντατική μείωση της LDL-C και αποτελεί μία στοχευμένη βιοτεχνολογική θεραπεία στη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας.

 

BOEHRINGER INGELHEIM

Δραστική ουσία:

Idarucizumab

 

Η καινοτομία του:

Το Idarucizumab αλλάζει τον τρόπο που οι γιατροί αντιμετωπίζουν τους ασθενείς υπό αντιπηκτικό στα επείγοντα, αφαιρώντας άμεσα πλήρως και παρατεταμένα την αντιπηκτική δράση του Dabigatran. Αίρει κατ’ αυτό τον τρόπο και τον τελευταίο ενδοιασμό ιατρών και ασθενών για τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

 

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Δραστική ουσία:

Nivolumab

 

Η καινοτομία του:

Το Nivolumab είναι μια καινοτόμος ανοσο-ογκολογική θεραπεία, που εμποδίζει την αναστολή της πρωτεΐνης PD-1, επιτρέποντας την ανοσοεπιτήρηση από τα Τ-κύτταρα, με στόχο την μείωση της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού του όγκου. Το Nivolumab έχει επιδείξει σημαντικά κλινικά οφέλη σε πολλούς όγκους και γραμμές θεραπείας, όπως την επιβίωση-ορόσημο έως πέντε έτη μετά τη θεραπεία, έκβαση που δεν είναι συνηθισμένη σε προθεραπευμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

 

GSK

Δραστική ουσία:

Mepolizumab

 

Η καινοτομία του:

Το Mepolizumab, αποτελεί την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για τους ασθενείς με σοβαρό ανθεκτικό ηωσινοφιλικό άσθμα. Μια καινοτόμος βιολογική θεραπεία που προσφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση των παροξύνσεων για όλους εκείνους τους ασθενείς με σοβαρό ανθεκτικό ηωσινοφιλικό άσθμα, που έως σήμερα εξακολουθούν να έχουν παροξύνσεις παρότι λαμβάνουν τη μέγιστη διαθέσιμη θεραπεία.

 

JANSSEN

Δραστική ουσία:

Daratumumab

 

Η καινοτομία του:

Το Daratumumab ως μονοθεραπεία σε υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα εκπληρώνει ακάλυπτη ιατρική ανάγκη καθώς λόγω του καινοτόμου μηχανισμού δράσης του απέδειξε πρωτοφανή βελτίωση της επιβίωσης, 20 μήνες διάμεση συνολική επιβίωση, για το 83% των ασθενών με καλή ποιότητα ζωής για έναν πληθυσμό ανθεκτικών ασθενών για τον οποίο δεν υπήρχε standard of care.

NOVARTIS

Δραστική ουσία:

Secukinumab

 

Η καινοτομία του:

Το Secukinumab αποτελεί διπλή καινοτομία:

Παρέχει έναν νέο μηχανισμό δράσης και έναν νέο θεραπευτικό στόχο (καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα) στην πλειοψηφία των ασθενών. To Secukinumab είναι ο μοναδικός βιολογικός παράγοντας, που έχει αποδείξει μέσα από άμεσες H2H συγκριτικές μελέτες φάσης 3, υπεροχή έναντι 2 βιολογικών θεραπειών, της ετανερσέπτης και της ουστεκινουμάμπης στη μέτρια-σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας. Επίσης, αποτελεί την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για τις σπονδυλαρθρίτιδες (ΣπΑ). Το Secukinumab ανεβάζει τον πήχη της αποτελεσματικότητας στο 80%. Και όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και εύκολο δοσολογικό σχήμα με την πένα SensoReady, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους ασθενείς.

 

MSD

Δραστική ουσία:

Pembrolizumab

 

Η καινοτομία του:

Το Pembrolizumab χάρη στον πρωτοποριακό τρόπο δράσης του αποκαθιστά την ανοσολογική ανταπόκριση στην περιοχή του όγκου. Έχοντας αποδείξει ένα σημαντικό κλινικό όφελος σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία, έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία τoυ προχωρημένου μελανώματος και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (ως αγωγή πρώτης και δεύτερης γραμμής ασθενών που εκφράζουν το PD-L1 με TPS ≥50% και ≥1% αντίστοιχα).

 

ROCHE

Δραστικήουσία:

Trastuzumab Subcutaneous

 

Η καινοτομία του:

Η ανάπτυξη του Trastuzumab Subcutaneous συνιστά μια καινοτομία που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της αναγνωρισμένης θεμελιώδους θεραπείας για τον HER2-θετικό καρκίνο μαστού σε μόλις 5 λεπτά. Η υποδόρια χορήγηση προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον παρέχει στα νοσοκομεία τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της διάθεσης των ιατρικών τους πόρων.

  1. Καλύτερο “ορφανό” φάρμακο (για σπάνια πάθηση)

 

AMGEN

∆ραστική ουσία:

Blinatumomab

 

Η καινοτομία του:

Το Blinatumomab είναι η πρώτη και μοναδική ανοσοθεραπεία που αποτελείται από ένα παρασκεύασμα αμφιειδικού αντισώματος στρατολόγησης Τ- Κυττάρων (BiTE®) το οποίο συνδέεται ειδικά στο CD19 καιτο CD3. Το Blinatumomab δίνει τη δυνατότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να στοχεύσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα σε ενήλικους ασθενείς με Β – πρόδρομη οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, αρνητική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια.

AMGEN

∆ραστική ουσία:

Carfilzomib

 

Η καινοτομία του:

Το Carfilzomib, είναι ένας ανώτερος αναστολέας πρωτεασώματος που προσφέρει στους ασθενείς με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα πρωτοφανείς βαθιές και διαρκείς ανταποκρίσεις, που έχουν διαπιστωθεί με 1ης γραμμής θεραπείες.

 

BOEHRINGER INGELHEIM

∆ραστική ουσία:

Nintedanib

 

Η καινοτομία του:

Το Nintedanib είναι ο πρώτος αναστολέας πολλαπλών κινασών της τυροσίνης που είναι εγκεκριμένος για τη θεραπεία της Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης (IPF). Αλλάζει την πορεία της νόσου επιβραδύνοντας την εξέλιξή της και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων παροξύνσεων σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με IPF.

 

ROCHE

∆ραστική ουσία

Pirfenidone

 

Η καινοτομία του

Για την Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση, μία σπάνια και μη αναστρέψιμη νόσο του Πνεύμονα, πιο θανατηφόρα από πολλές μορφές καρκίνου, το Pirfenidone είναι η πρώτη θεραπεία που απέδειξε ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θνησιμότητας και διαφυλάσσει την ποιότητα ζωής των ασθενών για περισσότερο χρόνο.

  1. Καλύτερη ιατρική συσκευή ή διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα ή βιοδείκτης ή ιατροτεχνολογικό προϊόν

ABBOTT

Εμπορική ονομασία:

AlinIQ BIS

 

Η καινοτομία του:

Το AlinIQ BIS, είναι το πληροφοριακό σύστημα που βοηθάει τα ιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια να αποκαλύψουν κρυμμένες πληροφορίες χρησιμοποιώντας τα πολύτιμα δεδομένα που βρίσκονται στα διάφορα συστήματα IT και αναλυτές. Οι πληροφορίες αυτές μαζί με συμβουλευτικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν το εργαστήριο να αυξήσει την παραγωγικότητά του, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας.

 

ROCHE

Εμπορική ονομασία διαγνωστικής εξέτασης:

cobas®  EGFR Mutation Test v2

 

Η καινοτομία του:

Tο cobas®  EGFR Mutation Test v2 είναι το μοναδικό συνοδό διαγνωστικό τεστ υγρής βιοψίας, εγκεκριμένο και από τον αμερικάνικο FDA, που ενδείκνυται για τη διάγνωση, επιλογή και παρακολούθηση των ασθενών με ΜΜΚΠ, τόσο από δείγματα ιστού όσο και πλάσματος.

SIEMENS HEALTHINEERS

Εμπορική ονομασία

Multitom Rax

 

Η καινοτομία του

Για πρώτη φορά ρομποτική ακρίβεια στη διαγνωστική ακτινογραφία. Διπλοί ρομποτικοί βραχίονες επιτρέπουν την ακριβή τοποθέτηση της ακτινολογικής λυχνίας και του ανιχνευτή, συμβάλλοντας στην πλήρη σάρωση του σώματος ασθενούς με ακτίνες X και στην τρισδιάστατη (3D) απεικόνισή του. Καθίσταται πλέον η εξέταση πολύ ευκολότερη: ανεξάρτητα του αν ο ασθενής είναι όρθιος, καθιστός ή ξαπλωμένος, οι ρομποτικοί βραχίονες κινούνται με τέλεια ακρίβεια χρησιμοποιώντας τη ρομποτική τεχνολογία. Η στρατηγική μας βασίζεται στην αρχή ότι το σύστημα κινείται, όχι ο ασθενής, κάτι το οποίο μειώνει τον κίνδυνο επιπλέον τραυματισμών και πόνου. TRTRAτραυματισμών και πόνου.

To Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum»

 

Ιδιαίτερη θέση κατέχει για τα Prix Galien Greece, το Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

 

Το συγκεκριμένο βραβείο θα απονείμει φέτος η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στη μεγάλη Ελληνίδα ευεργέτιδα Αλίκη Περρωτή για τη σπουδαία συνεισφορά της στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ιατρικής στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Ερευνητικό Βραβείο «Galien Scientific Research Award»

 

Τα Prix Galien Greece ως θεσμός που επιβραβεύει κατεξοχήν την έρευνα και την καινοτομία, δεν θα μπορούσαν να εξαιρέσουν από τη διαδικασία της βράβευσης και την καθαυτή έρευνα. Συνεπώς φέτος, εγκαινιάζεται ένα νέο βραβείο, το Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας.

Το 2015 το συγκεκριμένο βραβείο είχε απονεμηθεί τιμής ένεκεν στον ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, Δρ. Γεώργιο Κόλλια, για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Τα Prix Galien Greece θα προσφέρουν τιμής ένεκεν στο νικητή του Ερευνητικού Βραβείου «Galien Scientific Research Award» το ποσό των 10.000 €.

To Βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award»

 

Το συγκεκριμένο βραβείο έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας.

 

Στη διαδικασία αξιολόγησης για το συγκεκριμένο βραβείο συμμετέχουν φέτος τριάντα δύο (32) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα.

 

  1. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας «ΑΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ»

  2. Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

  3. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας

  4. Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης Παιδιών με Γενετικά Προβλήματα «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

  5. Ελληνική Εταιρία για την Ινώδη Κυστική Νόσο

  6. Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Λάρισας (ΕΕΝΑΛ)

  7. Ένωση Γονέων & Φίλων Ατόμων Με Σύνδρομο Down«ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»

  8. Ένωση Γονέων & Φίλων Ατόμων Με Σύνδρομο Rett «ΑΓΓΕΛΟΙ ΓΗΣ»

  9. Εταιρία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

  10. Εταιρία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Νομού Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

  11. Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ»

  12. Οικογενειακή Συμμαχία Ελλάδος κατά της Νόσου VHL (Von Hippel Lindau ) Ελλάδος

  13. Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»

  14. Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ)

  15. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

  16. Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων από Νευροϊνωμάτωση

  17. Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

  18. Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α.)

  19. Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών«Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

  20. Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική & Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία (ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ)

  21. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών

  22. Σύλλογος «ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – HELLENIC PULMONARY HYPERTENSION – H.P.H»

  23. Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

  24. Σύλλογος Ατόμων Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

  25. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

  26. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ»

  27. Σύλλογος Γονιών Παιδιών Με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η ΦΛΟΓΑ»

  28. Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών

  29. Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης

  30. Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»

  31. Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»

  32. Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ»

 

Τα Prix Galien Greece θα προσφέρουν τιμής ένεκεν στο νικητή Βραβείου Συλλόγου Ασθενών «Patient Initiative Award» το ποσό των 10.000 €.


Η μεγάλη ανταπόκριση των συλλόγων ασθενών στο Patient Initiative Award μας ώθησε στην δημιουργία της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών, (www.galienacademy.com ) όπου διακεκριμένοι επιστήμονες επιμορφώνουν τα μέλη των συλλόγων σε θέματα που έχουν πραγματικά ανάγκη, με στόχο να αυξήσουν τις δράσεις επικοινωνίας τους και να εξασφαλίσουν ακόμη καλύτερες παροχές υγείας για όλους. Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο και ο επόμενος κύκλος έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2