ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το διατροφικό μυστικό για να αυξήσεις τις επιδόσεις σου;

Το έχεις ακούσει κι εσύ ότι ο χυμός από παντζάρι βοηθά στην αύξηση της απόδοσής σου; Τώρα οι ερευνητές λένε ότι είναι προτιμότερο να αφήσεις το χυμό και να τρως 2 κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Καλό ε;

 

 

Ο χυμός παντζαριού αυξάνει τις επιδόσεις σου είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Αυτό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου με αποτέλεσμα να μπορείς να ασκείσαι για περισσότερη ώρα. Μάλιστα, για τις ασκήσεις αντοχής η εξοικονόμηση οξυγόνου είναι το μυστικό για τη βελτίωση της απόδοσης. Όμως γιατί να πιεις ένα χυμό που η γεύση του είναι σκέτο χώμα όταν έχεις τη μαύρη σοκολάτα; Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Kingston του Λονδίνου ανακάλυψε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επιφέρει τα ίδια οφέλη στην απόδοση των αθλητών με αυτά του χυμού παντζαριών.Η μαύρη σοκολάτα περιέχει την ουσία επικατεχίνη, ένα είδος φλαβανόλης και αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου όπως τα παντζάρια.

Τι άλλο κάνει η σοκολάτα;

Έχει αντιοξειδωτική δράση: Η σοκολάτα παρασκευάζεται από κακάο. Το κακάο περιέχει πλήθος από προστατευτικά φυτοχημικά, σαν αυτά που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Δύο κουταλιές της σούπας κακάο στη φυσική του μορφή προσφέρει την ίδια αντιοξειδωτική δύναμη όσο 3/4 του φλυτζανιού βατόμουρα ή 1,5 ποτήρι κόκκινο κρασί.

Διάβασε σχετικά: 9 σοβαροί λόγοι για να φας σοκολάτα μετά την προπόνηση

Μειώνει τον μυικό πόνο και βοηθά στην αποκατάσταση: Τα φλαβονοειδή που περιέχει μπορεί να μειώσουν τον μυικό πόνο. Μελέτες που έγιναν σε αθλητές που έτρεχαν σε κατηφόρα και κατανάλωσαν σοκολατούχο γάλα, υδατάνθρακες δηλαδή με βάση το κακάο και πρωτεϊνες παρουσίασαν λιγότερη μυϊκή βλάβη και ένιωθαν λιγότερο πόνο στους μυς. Το σοκολατούχο γάλα είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα για ανάκαμψη. Προσφέρει την ιδανική αναλογία υδατανθράκων για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα οι μυς, το γάλα προσφέρει πρωτεΐνη για το χτίσιμο και την επιδιόρθωση των μυών. Πλέον, το γάλα ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, απαραίτητη για γερά κόκαλα.

Βοηθά στη συγκέντρωση: Τα συστατικά του κακάο αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επεξεργάζεσαι πληροφορίες καλύτερα και ταχύτερα, όπως να υπολογίσεις τους ενδιάμεσους χρόνους σου και να συγκεντρωθείς στην προπόνησή σου.

Δοκίμασε:

Τις Plamil Παστίλιες Σοκολάτας Χωρίς Γαλακτοκομικά, 175gr. Είναι παστίλιες σοκολάτας χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη.

Την Ombar Ακατέργαστη Μαύρη Σοκολάτα με Κρέμα Καρύδας 35gr. Σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά με κρέμα καρύδας. 

Την Wish Σοκολάτα Υγείας Πορτοκάλι 75γρ.