Στην ερώτηση πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να έχεις αποτελέσματα; η απάντηση είναι … «εξαρτάται». Όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή που δεν είναι μαύρα και άσπρα, υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες, όταν πρόκειται για το πιο θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα.
Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι για να έχεις αποτελέσματα;
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ:
1 Από τους στόχους σου: Εάν ο στόχος σου είναι να γίνεις bodybuilder και θέλεις να γίνεις ο επόμενος Mr Universe τότε το να περνάς περισσότερο από μια ώρα στο γυμναστήριο κάθε μέρα είναι απαραίτητο για να αποκτήσεις τη μυϊκή μάζα που απαιτείται. Ακόμα κι αν είσαι απλά ένας κανονικός τύπος που θέλει να αυξήσει τον όγκο του, τότε ναι, μέχρι μία ώρα αρκεί για πετύχεις αυτό που θέλεις. Αν τώρα το μόνο που θέλεις είναι να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση και να μειώσεις το σωματικό λίπος τότε δεν χρειάζεσαι μία ώρα άσκηση. Στην πραγματικότητα 20 -30 λεπτά 4 φορές την εβδομάδα αρκούν για αρχή.
Διάβασε σχετικά: Πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεσαι αν είσαι στο γραφείο όλη μέρα;
2 Από την έντασή σου: Χρειάζεται να καταλάβεις ότι στην προπόνηση υπάρχει μια αντίστροφη σχέση έντασης-διάρκειας. Βασικά, αν θέλεις να προπονηθείς πολύ σκληρά δεν θα μπορείς να το κάνεις για πολύ. Μια ώρα προπόνησης μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η ένταση είναι χαμηλή-μέτρια. Εάν προπονηθείς με HIIT, περισσότερο από 20 – 30 λεπτά δεν θα μπορέσεις να γυμναστείς.
3 Από τον σωματότυπό σου: Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι σώματος: ο εκτομορφικός, ο μεσορφικός και ο ενδομορφικός.
Ο Εκτομορφικός έχει επίπεδο θώρακα, στενούς γοφούς, αδύνατο μυϊκό σύστημα, λεπτά και μακριά άκρα, στενό στήθος και μακρύ λαιμό, ενώ συνήθως το ύψος είναι πάνω από τον μέσο όρο.
Ο ενδομορφικός είναι ο σωματότυπος με το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, το οποίο συσσωρεύεται κυρίως στο στην περιοχή της κοιλιάς και των γοφών. Το μυϊκό σύστημα είναι ανεπτυγμένο, δεν είναι όμως ευδιάκριτο λόγω του λίπους.
Ο μεσομορφικός χαρακτηρίζεται από τετράγωνο κεφάλι και συμμετρικό σώμα, μεγάλο άνοιγμα των ώμων, στενή μέση και φυσιολογικό μέγεθος γοφών. Επίσης, το μυϊκό σύστημα είναι αρκετά αναπτυγμένο και μπορεί να διακριθεί εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού σωματικού λίπους.
Ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα κυρίαρχο τύπο σώματος, οι περισσότεροι από εμάς αποτελούνται από ένα μίγμα των τριών αυτών τύπων σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να προσδιορίσεις με ακρίβεια το σωματότυπό σου, ώστε να καταλάβεις ποια μέθοδος άσκησης είναι η καλύτερη για σένα Για παράδειγμα ένας κλασικός εκτομορφικός ανταποκρίνεται στις περισσότερες μορφές προπόνησης, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο για να αναπτύξεις τους μυς. Ένα κλασικός ενδομορφικός εστιάζει στην ένταση της άσκησης και την πυκνότητα κάτι που θα τον βοηθήσει να χάσει σωματικό λίπος και να κερδίσει μυϊκή μάζα. Ένας κλασικός μεσομορφικός αποκτά μυική μάζα εύκολα κάνοντας απομονωμένες ασκήσεις σε χαμηλή ένταση (τρικέφαλα, δικέφαλα κ.λπ.) και ανταποκρίνεται καλά στις περισσότερες μορφές προπόνησης.
4 Από το τι σου αρέσει να κάνεις: Εάν κάποιος σου πει ότι μία ώρα άρση βαρών είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις αποτελέσμα αλλά τη μισείς τότε δεν πρόκειται να ακολουθήσεις το πρόγραμμα. Ακριβώς επειδή κάτι έχει αποτελέσματα σε κάποιον άλλο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει αποτέλεσμα και σε σένα. Να θυμάσαι πως η σωστή άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο, ενοχλήσεις ή έντονη κόπωση και δεν είναι απαραίτητο να ωθείς τον εαυτό σου στα άκρα, για να έχεις οφέλη. Το ιδανικότερο είναι να γυμνάζεσαι με ποικίλους τρόπους κάνοντας τόσο αερόβιες ασκήσεις όσο και ασκήσεις ενδυνάμωσης.