ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που τρως στην προπόνηση και προκαλούν αέρια!

Ο καθένας πέρδεται. Συμβιβάσου με αυτό. Μάλιστα ο μέσος όρος είναι 14 φορές την ημέρα ενώ παράγουμε μισό λίτρο αερίων. Και συγνώμη που θα σας το χαλάσουμε αλλά γυναίκες και άντρες είναι στην ίδια ομάδα αφού το κλάσιμο δεν είναι μόνον αντρικό σπορ! Μάθε πως για το φουσκωμένο σου στομάχι δεν ευθύνονται μόνον τα φασόλια και τα μπρόκολα. Υπάρχουν τροφές που καταναλώνεις καθημερινά, πριν, κατά ή μετά την προπόνησή σου και σου δημιουργούν αυτήν την ανείπωτη πίεση να αεριστείς, χωρίς να σε πάρουν μυρωδιά!

 

 

1 Μπάρες δημητριακών

Ναι οι μπάρες σου δίνουν ενέργεια και μερικές βοηθούν και στην αποκατάσταση αλλά έχε υπόψη σου ότι η ινουλίνη και η ρίζα κιχωρίου είναι ίνες που προστίθενται συχνά σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι οι μπάρες με φυτικές ίνες και δημητριακά. Και είναι πολύ διαδεδομένες για την πρόκληση φουσκώματος και αερίων.

2 Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτομικά, λόγω της λακτόζης που περιέχουν, διασπώνται δύσκολα κατά την πέψη, ιδιαίτερα σε όσους δε διαθέτουν το ένζυμο λακτάση που η έλλειψή του ευθύνεται για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα το οποίο προκαλεί φουσκώματα και αέρια.  

3 Το κρέας

Η πρωτεΐνη χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να το πέψει ο οργανισμός. Η αχώνευτη τροφή περνά από το λεπτό έντερο στο παχύ, όπου φυσιολογικά, μη βλαβερά βακτήρια διασπούν την τροφή παράγοντας υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και, για το 1/3 των ανθρώπων, μεθάνιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μασάς το φαγητό σου πολύ καλά και να καταναλώνεις κόκκινο κρέας σε μικρότερες μερίδες.

4 Η βρόμη

Αν και η βρόμη θα πρέπει να αποτελεί τη βάση της διατροφής σου το στομάχι και το έντερό σου δεν θα συμφωνήσει με αυτό. Τα σάκχαρα και οι φυτικές ίνες που περιέχουν διασπώνται στο παχύ έντερο και δημιουργούν αέρια.

5 Οι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι το καλύτερο σνακ για την προπόνηση επειδή είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι εύπεπτοι και μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Αν υπήρχε ένα είδος ξηρών καρπών που θα πρέπει να αποφύγεις διά ροπάλου αυτό είναι τα κάσιους.

6 Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη

Οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως η σορβιτόλη, η μανιτόλη, η ισομαλτιτόλη και η ξυλιτόλη οι οποίες βρίσκονται σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη και σε τσίχλες αυξάνουν την παραγωγή αερίων. Τα μη φυσικά γλυκαντικά αποτελούν την τέλεια τροφή για τα βακτήρια στο έντερο, και προκαλούν ζύμωση, μια διαδικασία όπου τα γλυκαντικά μετατρέπονται σε αέριο. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο τρόφιμο που περιέχει γλυκαντικές ουσίες όπως στέβια, σιρόπι σφενδάμου ή ακατέργαστη ζάχαρη.