ΥΓΕΙΑ

5 τύποι καρκίνων που προλαμβάνει η γυμναστική

Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που καταπολεμούν τον καρκίνο είναι η γυμναστική. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την ψυχική διάθεση, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά είναι τα 5 είδη καρκίνων που η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πώς μπορεί γυμναστική να αναχαιτίσει.

 

 

 

 

1 Καρκίνος του μαστού

Οι γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μείωσαν τον κίνδυνο κατά το ένα τέταρτο, κάνοντας 20 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Ακόμη και όσες γυναίκες δεν γυμνάζονταν στο παρελθόν μπορούν να αποκομίσουν άμεσα οφέλη εάν ξεκινήσουν και μετά τα 50! Γυναίκες στην εμμηνόπαυση που εγκατέλειψαν την καθιστική ζωή και ξεκίνησαν να ασκούνται εμφάνισαν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και πρωτεϊνών μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology.

 

2 Καρκίνος του παχέος εντέρου

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν υγιείς συνήθειες στον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης για περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

 

3 Καρκίνος του προστάτη

Κάποια ευρήματα υποδηλώνουν σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες που ασκούνταν τακτικά εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν, σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό International Journal of Cancer. Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη.

 

4 Καρκίνος του πνεύμονα

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε όσους καπνίζουν ή ήταν πρώην καπνιστές. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα βρήκαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσες δεν γυμνάζονταν.

 

5 Kαρκίνος του ενδομητρίου

Ερευνητές από το Yale βρήκαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν επί 150 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με όσες δεν ασκούνταν.