Η ακροβασία ή παγκοσμίως γνωστή ως slacklining γεννήθηκε στις αρχές του 1980 στο Yosemite-Valley, στην California από ορειβάτες που αναζητούσαν τρόπους για να βελτιώσουν την ισορροπία τους. Αποδείχτηκε επίσης ότι είναι ένα επιτυχημένο μέσο για να εξασκηθούν και να διασκεδάσουν όταν η αναρρίχηση στους βράχους δεν ήταν δυνατή λόγω του υγρού καιρού. Μετά το σχοινί ήρθε ένα δυναμικό σύστημα με ιμάντες ακροβασίας και δημιούργησε μια εντελώς νέα εποχή για την ισορροπία: το fitness trend που θα σχίσει φέτος!
Ακροβασία: Για άλματα, κόλπα και παιχνίδια
Σε αντίθεση με το γνωστό tightrope walking, στο slacklining το σκοινί είναι ελαστικό και πλατύ. Ο ισορροπιστής προσπαθεί να ισορροπήσει μετά από διάφορα ακροβατικά, τούμπες, άλματα και περιστροφές. Γι’ αυτό η τάση του σκοινιού ρυθμίζεται ανάλογα με το βάρος και την τεχνική του. Οι ιμάντες ακροβασίας έχουν σταθερή ελαστικότητα (κάνει και για όσους ασχολούνται με την ισορροπιστική γιόγκα), προσφέρουν τέλεια απορόφηση του βάρους με μια εξαιρετικά δυναμική και ισχυρή αναπήδηση. Εάν κάνεις άλματα επιστρέφουν τη δύναμη στο σώμα σου με σταθερότητα, σαν ένα τραμπολίνο. Μπορείς να τους στήσεις στο πάρκο, στην παραλία ή ακόμη και πάνω απο τη θάλασσα και να κάνεις άλματα, κόλπα και παιχνίδια.
Τα οφέλη του Slacklining
Το slacklining μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη στάση του σώματός σου και τη συγκέντρωσή σου. Επιπλέον σου χαρίζει δυνατό μέσο κορμό σε κάνει πιο ευέλικτο. Μερικά αθλήματα στοχεύουν στην ανάπτυξη των μυών μέσα από μια επαναληπτική μονόπλευρη σωματική άσκηση. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι μη ενεργοί μύες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σώμα, αφού αυτοί συνήθως στηρίζουν την πλάτη και την κοιλιά. Το slacklining έχει την ικανότητα να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα και το συντονισμό ενώ αναπτύσσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για σερφ, snowboard / σκι, skateboarding και αναρρίχηση. Επίσης το slacklining συμβάλλει στη:
- Βελτίωση της μυικής αντοχής.
- Ενίσχυση της σταθερότητας των αρθρώσεων.
- Αύξηση της ευλιγισίας.
- Ενίσχυση του ελέγχου της στάσης του σώματος (ορθοσωμία).
- Βελτίωση της νευρομυικής αποτελεσματικότητας (ισορροπία, σταθεροποίηση, μυική συναρμογή).
Η ιδιοδεκτικότητα κάνει το σώμα λιγότερο επιρρεπές σε συχνούς τραυματισμούς. Ενισχύει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τους κοιλιακούς ενώ παρέχει υποστήριξη σε αστραγάλους, γόνατα και αρθρώσεις του ισχίου. Τέλος, επειδή το σώμα αναγκάζεται να επιστρατεύσει περισσότερους μύες για να σταθεροποιηθεί με αυτό τον τρόπο καίγονται περισσότερες θερμίδες.
Εάν έχεις καλή ισορροπία σημαίνει ότι:
- Ο συντονισμός και η δύναμη αυξάνει τη φυσική σου ατάσταση και γενικότερα, την κατάσταση της υγείας σου.
- Είσαι πιο ασφαλής σε κάθε κίνηση και σε κάθε αθλητική δραστηριότητα αφού έχεις μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού.
Να θυμάσαι πως η δεξιότητα της ισορροπίας είναι η βάση για κάθε αθλητή – ερασιτέχνη ή επαγγελματία.
Φίλια Μητρομάρα
Φωτο via