ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουράζεσαι στις προπονήσεις; Μήπως σου λείπει βιταμίνη C;

Εάν σου λείπει βιταμίνη C, όχι δεν θα πάθεις σκορβούτο, αλλά η κόπωση και η μείωση της απόδοσης στην προπόνησή σου θα είναι τα πρώτα εμφανή συμπτώματα.

 

 

 

Ο σκύλος σου παράγει τη δική του βιταμίνη C – όπως και τα περισσότερα ζώα. Εσύ όμως πρέπει να τη λάβεις από τη διατροφή καθημερινά αφού την αποβάλλεις κάθε μέρα. Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή ουσία, που μοιάζει με υδατάνθρακα και λαμβάνει μέρος σε διαδικασίες του μεταβολισμού. Η βιταμίνη C ως επί το πλείστον υπάρχει στα φρούτα – τα οποία περιέχουν φρουκτόζη – επιτρέποντας έτσι στο σώμα σου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. H βιταμίνη C έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες (βλάβη που δημιουργείται από την έντονη άσκηση) και βοηθά στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος.

Επιπλέον η βιταμίνη C διευκολύνει την παραγωγή ΑΤΡ. Μελέτες που έχουν γίνει σε υγιείς αθλητές όσο και σε εκείνους που έχουν υποστεί «τραυματισμό» του καρδιακού μυός, έδειξαν ότι η βιταμίνη C που παρέχεται σε καταπονημένα μυϊκά κύτταρα, συντελεί στη γρήγορη επαναφορά των επιπέδων ΑΤΡ στο φυσιολογικό. Επίσης, βοηθά στην επούλωση των πληγών, και είναι ένας παράγοντας για την παραγωγή του κολλαγόνου και την επισκευή των μυών. Σε ενδιαφέρει: Βιταμίνη C: γιατί χρειάζεται να την πάρεις μετά την άσκηση;

Πόσο βιταμίνη C χρειάζεσαι;

Τα 30 mg θεωρούνται η ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να προσλαμβάνει ο υγιής ενήλικας. Για αθλητές συνιστάται η τριπλάσια έως τετραπλάσια ποσότητα, επειδή ένα μέρος της χάνεται και με τον ιδρώτα. Όταν ακολουθείται έντονη προπόνηση, συνιστάται πρόσθετη χορήγηση βιταμίνης C που θα φτάνει καθημερινά το πολύ σε 1-2 mg. Η αύξησή της πάνω από 4 mg την ημέρα προκαλεί ανεπιθύμητη υπερκατανάλωση οξυγόνου.

Συνταγή για Energy Drink

Κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση μπορείς να πάρεις βιταμίνη C. Φτιάξε το δικό σου ενεργειακό ποτό με αυτά τα συστατικά:

1 φλιτζάνι νερό καρύδας

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι χυμός ροδιού (καλό είναι να είναι βιολογικός)

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαίων

1 παστίλια βιταμίνης C

Χτύπησέ τα όλα μαζί σε ένα σέικερ και πιες το.

 

Φίλια Μητρομάρα