ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές και ποια συμπληρώματα μειώνουν στο μισό τον χρόνο αποθεραπείας;

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα σε βοηθήσουν να πάρεις τα πάνω σου και θα αποκταστήσουν το σώμα σου πολύ γρήγορα. Ακόμα κι αν δεν πονάς προσθέτοντας αυτά τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα στη διατροφή σου θα προετοιμάσεις στο σώμα σου για την επούλωση, σε περίπτωση που προκύψει κάποιος τραυματισμός.

 

 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι βασικοί προστάτες του ανοσοποιητικού, προλαμβάνουν τους τραυματισμούς και βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών. Ακόμα και αν δεν υπάρχει τραυματισμός (ανοιχτή πληγή), το σώμα εξακολουθεί να βασίζεται στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων για την πρόληψη των τραυματισμών ενώ αυξάνει τα ποσοστά γρήγορης επούλωσης.

Πηγές: ηλιόσποροι, καρότα, γλυκοπατάτες, σέσκουλο, σπανάκι.

Συμπληρώματα διατροφής: Η Vitamin Α της HealthAid βοηθά στη δημιουργία δυνατής κυτταρικής μεμβράνης και καθιστά τον οργανισμό δυνατό να αντιμετωπίσει τις αναπνευστικές μολύνσεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που το σώμα σου δεν έχει την ικανότητα να διατηρεί, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης αφού συνθέτει νέες πρωτείνες για το δέρμα, τον ουλώδη ιστό, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα αιμοφόρα αγγεία ενώ διατηρεί υγιείς τους χόνδους και τα οστά. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο των αγγείων, των τενόντων, των συνδέσμων και των οστών. Ακόμη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της νορεπινεφρίνης (σημαντικός νευροδιαβιβαστής). Επιπλέον, χρειάζεται για τη σύνθεση της καρνιτίνης (μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια). Ακόμη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου από τις τροφές, ενισχύοντας την εντερική απορρόφηση του ανόργανου σιδήρου. Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες, η βιταμίνη C προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και από τις δραστικές μορφές οξυγόνου που δημιουργούνται στη διάρκεια του φυσιολογικού μεταβολισμού. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια στο σώμα που προκαλούν σημαντική ζημιά και προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, την προπόνηση υψηλής έντασης έξω (όπως το τρέξιμο), και τα χημικά προϊόντα στα οποία εκτιθόμαστε.

Πηγές: Εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.

Συμπληρώματα διατροφής: Η Citrus Bioflavonoid Complex 1000mg της Solgar, περιέχει κιτρικά βιοφλαβονοειδή που προλαμβάνουν την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων, ενισχύουν την απορρόφηση της βιταμίνης C και βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Η Vitamin C 1000 Formula της Doctor's Formulas είναι γρήγορης απορρόφησης αφού περιέχει τις καλύτερες και πιο απορροφήσιμες μορφές τις, από camu camu και ασερόλα. Η Bιταμίνη C βραδείας αποδέσμευσης της Health Aid εφοδιάζει τον οργανισμό με σταθερή ποσότητα καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης η ειδική τους σύσταση δεν ερεθίζει το στομάχι.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα σε τέτοιο βαθμό που να μην χρειάζεται παυσίπονα και φάρμακα. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τα άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα αυτών των πολυάριθμων μελετών δείχνουν ότι η υψηλή ποιότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει τη φλεγμονή από τραυματισμό ή το καθημερινό τρέξιμο.

Πηγές: Σολομός, τόνος, λιναρόσπορος, καρύδια.

Συμπληρώματα διατροφής: Στο MorEPA+ Plus της Minami Nutrition έχουν απομακρυνθεί ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, οι διοξίνες και οι λοιπές περιβαλλοντολογικές μολύνσεις που βρίσκονται στα ψάρια, με μια φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία. Έχει προστεθεί προστατευτικό αντιο-ξειδωτικό με την μορφή της φυσικής βιταμίνης Ε. Οι κάψουλες Omega 3 Ultra (Pure Fish Oil 1300mg) της Lamberts περιέχουν συμπυκνωμένο ιχθυέλαιο το οποίο παρέχει 1040mg Ωμέγα 3 ανά κάψουλα. Το συμπλήρωμα διατροφής KRILL OMEGA3 της Myelements προσφέρει έλαιο από το κριλ της Ανταρκτικής Euphasia Superba, μια καθαρή φυσική πηγή, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία τού οργανισμού μας που βρίσκεται στους μυς, στα οστά και στο δέρμα. Στους άνδρες, το μεγαλύτερο ποσοστό τού ψευδαργύρου στον οργανισμό βρίσκεται στον προστάτη. Είναι απαραίτητος σε κάθε κύτταρο για την καλή λειτουργία του και πολύ σημαντικός στη διαδικασία επούλωσης οποιασδήποτε βλάβης. Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τα λίπη και τις πρωτεΐνες που καταναλώνεις για να προωθήσει την ανάπτυξη και την επούλωση του τραυματισμένου ιστού. Ο ψευδάργυρος επίσης διατηρεί το ανοσοποιητικό σου γερό, όπως και η βιταμίνη Α, προστατεύοντας σε από ιούς.

Πηγές: στρείδια, καρύδια, σπόροι, κοτόπουλο.

Συμπληρώματα διατροφής: Το Zinc 15mg Complex της Terranova περιέχει ψευδάργυρο δισγλυκινικό συνδυασμένος με το ειδικά σχεδιασμένο μείγμα βοτάνων Magnifood για μέγιστη απορρόφηση. Το Platinum Zinc Ρlus C της Power Health περιέχει Ψευδάργυρο και Βιταμίνη C. Η προσθήκη βιταμίνης C ισχυροποιεί τη δράση τού ψευδαργύρου ειδικά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ZMA™ της Aderson είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με αναβολική δράση με ψευδάργυρο mοnometionina, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6 και χρησιμοποιείται περισσότερο από τους Αμερικανούς Ολυμπιακούς αθλητές. Στις τελευταίες Ολυμπιάδες έδειξαν ότι ο Ψευδάργυρος Μonometionina είναι η φόρμουλα που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι τοξίνες που κυκλοφορούν στο σώμα ειδικά όταν έχεις κάποιο τραυματισμό από το τρέξιμο. Τρόφιμα όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες και τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον έλεγχο της βλαβερής δράσης των ελευθέρων ριζών, έτσι ώστε το σώμα σου να επικεντρωθεί στην επισκευή των κυττάρων. Το τζίντζερ είναι αντιφλεγμονώδες που επιταχύνει την ανάκαμψη στο σώμα. Τέλος, ο καφές έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης, αλλά και την αποκατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος λειτουργίας, έτσι ώστε να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Πηγές: Σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα, κουρκουμάς, τζίντζερ, πράσινο τσάι, καφές.

Συμπληρώματα διατροφής: Το Antioxidant Synergy της AOR, είναι μία φόρμουλα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει το σώμα από τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Το Curcumin Ultra της Lamberts αποτελεί εκχύλισμα κουρκουμά (Turmeric), ειδικά σχεδιασμένο για την επίτευξη καλύτερης απορρόφησης από το πεπτικό σύστημα.

Πρωτεΐνες

Ένας τραυματισμός στο σώμα αυξάνει αυτόματα την ανάγκη του σώματος για πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε πολλές διεργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μύες δουλεύουν σκληρά, ενώ μετά το τέλος της άσκησης είναι απαραίτητο να παράγει το σώμα αμινοξέα προκειμένου να επαναφέρει τους εξουθενωμένους μύες. Τα αποθέματα από τα οποία το σώμα παίρνει αυτά τα αμινοξέα προέρχονται από τους ίδιους τους μύες. Με τη λήψη πρωτεινών αμέσως μετά την άσκηση, παρέχονται στο σώμα αμινοξέα που τρέφουν τους μύες και τους καθιστούν γρηγορότερα δυνατούς. Το πόσο γρήγορα και πόσο καλά θα αποκαταστήσει έναν τραυματισμό μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υψηλής βιολογικής αξίας σε πρωτεΐνες.

Πηγές: βοδινό κρέας (βιολογικό), κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, γαλοπούλα, αυγά, γιαούρτι.

Συμπληρώματα διατροφής: Το Pure Whey Protein της Maxim αποτελείται από 100% καθαρό ορό γάλακτος και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA – branched chain amino acids), τα οποία βοηθούν στη δόμηση και αποκατάσταση των μυών. Το Mass Tek 50%pr.50%crbh Banana/Fragola της Anderson περιέχει συμπυκνωμένες και απομονωμένες πρωτεΐνες ορού. Η πρωτεϊνική σύνθεση του αποτελείται από 75% πρωτεΐνη ορού απομονωμένη με ανταλλαγή ιόντων. Συγκεντρώνεται το 25% από καθαρή Καζεΐνη και χαρακτηρίζεται από την παρουσία της μοναδικής πρωτεΐνης ορού 907 LS πρωτεΐνη Ion Exchange, καθαρή και απομονωμένη με ανταλλαγή ιόντων.

ΦΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΜΑΡΑ