Fitness

Σέξι και σφιχτό σώμα κάνοντας διακοπές γίνεται; Γίνεται!

Προπονείσαι, δημιουργείς μικροσκοπικές τομές στα μυϊκά κύτταρα και στη συνέχεια αφήνεις τον οργανισμό σου να τα επιδιορθώσει δίνοντας του τροφή και ύπνο. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αν θέλεις κορμί πιο σφιχτό και σέξι χρειάζεται να το ξεκουράζεις και όχι να χτυπιέσαι στο γυμναστήριο καθημερινά. Γιατί;

 

 

Όταν ασκείσαι εντατικά φθείρεις μυϊκές ίνες, οι οποίες όταν ξεκουραστούν επανέρχονται δριμύτερες και ισχυρότερες. Είναι λογικό: Ακριβώς όπως χρειάζεσαι διακοπές από τη δουλειά σου, έτσι και το σώμα σου χρειάζεται ξεκούραση για να αναπτυχθεί. Να τι πρέπει να κάνεις για να αποκτήσεις ένα σέξι και πιο σφιχτό σώμα, κάνοντας λίγες διακοπές.

1 Κοιμήσου καλά

Ο λίγος ύπνος διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών σου και σου κλέβει ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αποδώσεις στην προπόνησή σου και να έχεις αυξημένη επιθυμία για απλούς υδατάνθρακες (λέγε με γλυκό) προκειμένου να ξαναβρείς την ενέργειά σου. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες καθημερινά, αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους. Φρόντισε να κοιμάσαι καλά μέχρι 8 ώρες κάθε βράδυ.

2 Πάρε ρεπό από το γυμναστήριο

Άφηνε στον εαυτό σου ένα περιθώριο 24 ωρών μεταξύ των επισκέψεών σου στο γυμναστήριο και πάρε ρεπό, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το σώμα μπορεί να αντέξει 3 ή 4 φορές την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμα και μόνο 2 μπορούν να φέρουν καταπληκτικά αποτελέσματα.

3 Αφουγκράσου το σώμα σου

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου και να προσαρμόζεις την προπόνηση ανάλογα. Μην αγνοείς τον πόνο ή το σφίξιμο που αισθάνεσαι στους μυς σου, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις μεγαλύτερα προβλήματα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι ένα διάλειμμα με διατάσεις ή να σταματήσεις εντελώς την άσκηση, εάν πονάς πολύ. Εννοείται ότι όταν ξεκινάς κάθε προπόνησε και όταν την τελειώνεις πρέπει να κάνεις πάντα διατάσεις για να προετοιμάζεις τους μυς.

4 Δοκίμασε ένα μασάζ

Η διαδικασία επούλωσης πολλές φορές αφήνει κόμπους στους μυς σου που δημιουργούν οξύ πόνο. Για να τον απαλύνεις, κάνε μασάζ στον εαυτό σου με ένα foam roller που θα βρεις σε καταστήματα με είδη γυμναστικής. Ακόμη καλύτερα κλείσε ραντεβού για ένα αθλητικό μασάζ, το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.

5 Θρέψε τους μυς σου

Κατανάλωσε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά την προπόνησή σου, για να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε φθορά έχουν υποστεί οι μύες σου. Η σωστή αναλογία υδατανθράκων – πρωτεΐνης είναι 4 προς 1, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Φίλια Μητρομάρα