Fitness

Ποια τεχνική θα σε κάνει δελφίνι στο κολύμπι;

Το κολύμπι θα προκαλέσει το καρδιοαναπνευστικό σύστημά σου και θα σε βοηθήσει να χτίσεις μυς. Ποια είναι η παγίδα στην όλη υπόθεση; Χρειάζεται να έχεις την κατάλληλη τεχνική.

 

 

Η τεχνική

Η χρήση της διαφραγματικής αναπνοής όταν κολυμπάς, επηρεάζει την επίδοσή σου στην προπόνηση και βοηθά να μειωθεί ο χρόνος αποθεραπείας μετά από μια έντονη προσπάθεια. Η εξάσκηση και η εφαρμογή της διαφραγματικής αναπνοής σχετίζεται με τη φυσιολογία του σώματος, τη διανοητική κατάσταση και τις υψηλές επιδόσεις. Όταν κολυμπάς, ανεξάρτητα από το στιλ, η πιο δύσκολη φάση της κίνησής σου θα πρέπει να συμβαίνει στη διάρκεια της εκπνοής. Αυτή θα πρέπει να εκτελείται σωστά και πλήρως σε κάθε κύκλο κίνησης, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της κίνησής σου. Επιπλέον, η σωστή αναπνοή (τόσο η εκπνοή όσο και η εισπνοή) είναι σημαντική για να διατηρήσεις στο σώμα σου το κατάλληλο επίπεδο οξυγόνου ώστε να έχεις ενέργεια, να διατηρείται το pH και το διοξείδιο του άνθρακα στα σωστά επίπεδα στον οργανισμό σου, ώστε να εκτελούνται σωστά οι σωματικές λειτουργίες.

Πώς να εξασκηθείς στην αναπνοή

Η εξάσκηση στη διαφραγματική αναπνοή πρέπει να γίνει αρχικά έξω από το νερό, εκεί όπου η λειτουργία της αναπνοής είναι μια φυσική, αυτόματη και αντανακλαστική κίνηση. Τι να κάνεις:

Έξω από την πισίνα

  • Ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθεί το σώμα και το μυαλό σου με το ρυθμό της διαφραγματικής αναπνοής είναι μέσα από το ρυθμό που περπατάς. Πάρε εισπνοή σε κάθε δεύτερο βήμα. Τη στιγμή που πας να ανασηκώσεις το πίσω πόδι από το έδαφος, εισέπνευσε μια μεγάλη και γρήγορη ποσότητα αέρα. Καθώς το ίδιο πόδι κινείται προς τα εμπρός και είναι έτοιμο να αγγίξει το έδαφος, βγάλε τον αέρα με μια παρατεταμένη και συνεχή εκπνοή πάλι από το στόμα σου. Επανάλαβε 10 φορές σε κύκλο των 6 βημάτων.
  • Πάρε εισπνοή σε κάθε τέταρτο βήμα. Συνεχίζεις όπως και πριν μόνο που κρατάς προοδευτικά για ένα βήμα περισσότερο το χρόνο της κάθε εισπνοής και εκπνοής.

Στο διάδρομο του γυμναστηρίου

Ξεκίνα με ταχύτητα 3-4 χλμ/ώρα και μετά σταδιακά ανέβασέ την στα 5, 6, 7 και μέχρι 8 χλμ/ώρα. Θυμήσου να εφαρμόζεις το ρυθμό και τον τρόπο των εισπνοών και των εκπνοών σου.

  • Βάλε και χέρια. Όπως περπατάς αναπνέοντας διαφραγματικά, πρόσθεσε την κίνηση που κάνουν τα χέρια σου όταν κολυμπάς και ενσωμάτωσε τα στο ρυθμό της διαφραγματικής αναπνοής.

Μέσα στην πισίνα

  • Κρατήσου στο ρείθρο. Το σώμα σου να είναι ελαφρώς στο πλάι, το τεντωμένο χέρι στηρίζεται στο γείσο της πισίνας, το πρόσωπο στραμμένο προς το νερό, το πίσω χέρι ακουμπάει στο ισχίο, τα πόδια κλωτσούν για να διατηρηθεί η πλευστότητα. Εκτελείς την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής ανάλογα με την κίνηση των ποδιών σου για 6 αναπνοές και μετά αλλάζεις χέρι.
  • Σπρώξε και γλίστρησε. Σπρώξε το σώμα σου από τον τοίχο και γλίστρησε στο νερό. Έλεγχε την αναπνοή σου με βάση την κίνηση του ενός χεριού για απόσταση 10 μέτρων. Επανάλαβε 6 φορές με το αριστερό και 6 με το δεξί σου χέρι.
  • Κολύμπησε πολύ αργά. Εξασκήσου στο συνδυασμό της κίνησης του σώματος και της αναπνοής μέχρι να κατακτήσεις πλήρως την τεχνική.
  • Κολύμπα με κανονικό και γρήγορο ρυθμό ενσωματώνοντας την τεχνική αναπνοής στον κανονικό σου ρυθμό κολύμβησης.