Fitness

Κολύμπα σαν επαγγελματίας και λιώσε το λίπος!

Αυτές οι εύκολες συμβουλές για ελεύθερο στυλ στη κολύμβηση θα σε βοηθήσουν να επιταχύνεις, να κολυμπήσεις σαν επαγγελματίας, να λιώσεις το λίπος και να αδυνατίσεις πιο γρήγορα.

 

 

ΚΟΛΥΜΠΑ ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Ένα από τα πιο βασικά λάθη στο κολύμπι είναι το να κολυμπάς με τον λάθος τρόπο, καταναλώνοντας δυνάμεις χωρίς να ασκείς ιδιαίτερα το σώμα σου. Η σωστή πρακτική αλλά και η σωστή τεχνική, θα σε βοηθήσουν να γυμναστείς πιο αποδοτικά και να χαρείς την προπόνησή σου.

1 Κράτα σταθερό τον αυχένα

Στο ελεύθερο, στρέφεις το λαιμό σου από τη μια πλευρά στην άλλη με κάθε έκταση των χεριών. Για να αναπνέεις σε κάθε τρεις χεριές και να διατηρήσεις την ταχύτητά σου, κράτα το σώμα και το κεφάλι ευθυγραμμισμένα καθώς εκτείνεσαι, αντί να στρέφεις τον αυχένα σου. Όταν δεν παίρνεις αναπνοή κοίτα προς τα κάτω. Φαντάσου τη σπονδυλική στήλη σαν έναν νοητό άξονα, ο οποίος κινείται προς τα εμπρός μες στο νερό.

2 Χαμήλωσε τους ώμους

Πρέπει να είναι προς τα πίσω και κάτω –ακόμα κι όταν εκτείνεις το χέρι μπροστά- για να αποφύγεις τους τραυματισμούς και να εκμεταλλεύεσαι την πηγή δύναμης της κίνησης: τους μυς της πλάτης.

3 Κράτα ευθύ τον καρπό

Η παλάμη και ο πήχης σου λειτουργούν σαν κουπί που ωθεί το σώμα σου στο νερό. Όσο μεγαλύτερο είναι το κουπί, τόσο μεγαλύτερη η δύναμή σου. Κράτα τους καρπούς ίσιους, ώστε να συμμετέχει ολόκληρο το χέρι στην κίνηση.

4 Κάνε τόξο το χέρι σου

Σε κάθε έκταση, το χέρι σου πρέπει να μπαίνει στο νερό ελαφρώς κυρτωμένο, σαν να αγκαλιάζεις μια τεράστια μπάλα. Πρέπει να εκτείνεις το χέρι, αλλά να μην το τεντώνεις, γιατί έτσι ενεργοποιείς τους μυς των ώμων σε όλη την κίνηση, οπότε χάνεις δύναμη.

5 Σφίξε τον κορμό

Σφίξε την κοιλιά σου προκειμένου να διατηρείται σφιχτός ο κορμός καθώς γυρίζεις στο πλάι. Ο κορμός βοηθά τα μέρη του σώματός σου να κινούνται σαν μονάδα, πράγμα που σε βοηθά να αυξήσεις την ταχύτητα και διευκολύνει την προσπάθεια.

6 Μη λυγίζεις τα γόνατα

Όταν λυγίζεις τα γόνατα ενώ δίνεις ώθηση, κάνεις περισσότερο παφλασμό αντί να πηγαίνεις ταχύτερα και κουράζεις τους τετρακέφαλούς σου. Ίσιωσε σχεδόν τελείως τα πόδια και κάνε ψαλιδάκια (περίπου έξι φορές για κάθε έκταση δεξιού και αριστερού χεριού). Έχοντας τα πέλματα τεντωμένα, αναγκάζεις τους μυς των ποδιών να σου δώσουν ώθηση. Επίσης, δώσε ώθηση από τους γοφούς. Οι μικρές ρυθμικές κινήσεις θα σου παρέχουν καλύτερη ώθηση απ’  ό,τι τα μεγάλα σπασμωδικά χτυπήματα με τα πόδια, τα οποία απορυθμίζουν τους ισχυρούς γοφούς σου και τους άνω μηρούς σου.

7 Μη βιάζεσαι

Οι κορυφαίοι κολυμβητές προπονούνται με διαδρομές σταδιακά αναπτυσσόμενης έντασης. Ξεκινούν το σετ τους σε χαμηλή ένταση και καταλήγουν να σπριντάρουν στον τερματισμό. Έτσι βελτιώνουν τη φυσική κατάστασή τους και την αξιοπιστία στην τεχνική τους.

ΚΑΙ ΚΑΨΕ ΛΙΠΟΣ

Προπόνηση για κάψιμο λίπους

Ξεκίνα με προθέρμανση για 5-10 λεπτά. Κολύμπα αργά και βρες το ρυθμό σου σε 2 γύρους.

Κύκλος 1: 6 επαναλήψεις

1. Sprint 1 γύρος

2. Αποκατάσταση 1 γύρο (25 μέτρα)

 

Κύκλος 2: 4 επαναλήψεις

1. Sprint 2 γύρους (50 μέτρα)

2. Αποκατάσταση 1 γύρος

 

Κύκλος 3: 2 επαναλήψεις

1. Sprint 4 γύρους  (100 μέτρα)

2. Ανάκτηση 2 γύρους

Αποθεραπεία: 3 λεπτά με αργό ρυθμό

Φίλια Μητρομάρα