Fitness

Σπρίνταρε τον μεταβολισμό σου με 3 προπονήσεις

Ας το παραδεχτούμε: δεν είμαστε όλοι μας ευλογημένοι με έναν υψηλό μεταβολικό ρυθμό. Γι΄αυτό άλλαξε προπόνηση από σήμερα κιόλας και σπίνταρε το μεταβολισμό σου βοηθώντας το σώμα σου να κάψει περισσότερες θερμίδες, ακόμα κι όταν ξεκουράζεσαι.

 

 

1 Κάνε Cross-training

Εάν ακολουθείς συνέχεια το ίδιο πρόγραμμα στο spinning ή στο περπάτημα, δοκίμασε το cross-training. Μεταφράζοντας κατά λέξη το cross training (διασταυρωμένη προπόνηση), καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για σύνθετη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πολλές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες σε μια μόνο προπόνηση. Στο προπονητικό πρόγραμμα μπορείς να συμπεριλάβεις ακόμη και διατατικές ασκήσεις.  Το cross training σε βοηθά να τονώσεις το σώμα και να αναπτύξεις περισσότερο τους μυς αποφεύγοντας τη ρουτίνα που επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Η συγκεκριμένη προπόνηση μπορεί να εφαρμοστεί στο γυμναστήριο με δεκάδες τρόπους. Επίλεξε τα μηχανήματα (διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτικό, κωπηλατική κ.ά.) και χώρισε τα σε ισόποσα χρονικά διαστήματα. Άλλη παραλλαγή περιλαμβάνει την εναλλαγή μηχανήματος μαζί με ένα μηχάνημα αντίστασης ή με ελεύθερα βάρη. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι.

Διάβασε: Ποιες τροφές ενισχύουν το μεταβολισμό σου

2 Δοκίμασε την ΗΙΙΤ

Πρόκειται για υψηλής έντασης διαλειμματική αεροβική άσκηση (ΗΙΙΤ), ένα είδος γυμναστικής που αποτελείται από εναλλαγές «εκρήξεων» πολύ έντονης άσκησης με ήπια άσκησης. Επιτυγχάνεις, εκτός από καλή φυσική κατάσταση, να καις θερμίδες ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων χαμηλής έντασης, αφού οι σφυγμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ η καύση θερμίδων συνεχίζεται ακόμα και μετά το πέρας της προπόνησης.

3 Κάνε προπόνηση για όγκο

Για να ξυπνήσεις το μεταβολισμό σου, πρέπει να αυξήσεις τη μυϊκή μάζα και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να σηκώσεις βάρη ή να κάνεις ασκήσεις με αντίσταση χρησιμοποιώντας το βάρος σου, π.χ. έλξεις σε μπάρα, κοιλιακούς κ.λπ. Αν σηκώνεις βάρη για να κάψεις περισσότερες θερμίδες, άλλαζε το βάρος κάθε εβδομάδα: την πρώτη εβδομάδα βάλε το βάρος που να μπορείς να σηκώσεις, τη δεύτερη αύξησε τις επαναλήψεις και μείωσε το βάρος, την τρίτη εβδομάδα αύξησε το βάρος και μείωσε τις επαναλήψεις. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα κάνεις πυραμίδες, ανάποδες πυραμίδες ή κανονικά σετ με τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων. Η συνέπεια και η αποφυγή τραυματισμών θα καθορίσουν τι θα πετύχεις.