Reviews

Νέα έρευνα: Κάψε 477 θερμίδες στο άψε σβήσε με φρίσμπι!

Αν νομίζεις ότι το φρίσμπι (frisbee) είναι απλά ένας δίσκος που πετάς και επιστρέφει πίσω ξανασκέψου το. Αυτό το πήγαινε-έλα σπορ ταιριάζει στις παραλίες, σε βγάζει από την καλοκαιρινή πλήξη αλλά καίει απίστευτες θερμίδες σύμφωνα με νέα έρευνα!

 

 

Πώς ανακαλύφτηκε το φρίσμπι

Το σωτήριον έτος 1938, ο Φρεντ Μόρισον και η σύζυγος του Λουσίλ, σε παραλία της Καλιφόρνια πετούσαν ο ένας στον άλλον το ταψάκι ενός κέικ. Τους είδε ένα ζευγάρι και τους προσέφερε 25 σεντ, για να αγοράσει το ταψάκι. Ο Μόρισον τους το έδωσε αφού το ταψί το είχε αποκτήσει μόνο με 5 σεντ. Δέκα χρόνια αργότερα βελτίωσε το σχέδιο και το μετονόμασε σε «Flyin-Saucer» (έτσι αποκαλούσαν τα UFO εκείνη την περίοδο). Το 1955, πούλησε τα δικαιώματα του παιχνιδιού στην εταιρεία παιχνιδιών Wham-O, η οποία έδωσε στο παιχνίδι το όνομα ενός φούρνου στην περιοχή της Νέας Αγγλίας: «Φρίσμπι». Το φρίσμπι κατέκτησε την Αμερική και αργότερα όλον τον κόσμο, αναγνωρίστηκε ως κανονικό σπορ, με τη δημιουργία αθλητικών συνδέσμων ενώ πρόσφατα η ΔΟΕ το αναγνώρισε επίσημα ως Ολυμπιακό άθλημα!

 

O Γουόλτερ Μόρισον παρουσιάζει το πρώτο πλαστικό φρίσμπι του

 

 

Η έρευνα που «καίει» θερμίδες!

Αν χλευάζεις το εν λόγω σπορ πρόσφατη μελέτη από το Αμερικανικό Συμβούλιο για την άσκηση (American Council on exercise – ACE) θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς!  Ένας τελικός αγώνας φρίσμπι 40 λεπτών θα μπορούσε να σου χαρίσει τα ίδια αποτελέσματα που θα σου χάριζαν κάποιες ώρες στο γυμναστήριο.

Το ACE ανέθεσε σε ερευνητές από το Western Colorado State University να εκπονήσουν την εξής μελέτη προσέλαβαν 16 υγιείς και σωματικά δραστήριους νεαρούς ενήλικες βάζοντας τους να συμμετάσχουν σε αγώνες φρίσμπι. Οι ερευνητές μέτρησαν τον μεταβολικό ρυθμό των συμμετεχόντων σε κατάσταση ηρεμίας, τον καρδιακό ρυθμό και την αερόβια ικανότητά τους πριν τους αγώνες. Έπειτα, πήραν μέρος στους αγώνες Ultimate Frisbee (Παίζεται με δύο ομάδες, που μπορεί να είναι μικτές, άνδρες και γυναίκες μαζί δηλαδή, δεν έχει σωματική επαφή και διεξάγεται είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους) οι οποίοι διαρκούν από 10λεπτες περιόδους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιξαν διαδοχικά σε οκτώ αγώνες και παρουσιάσαν καρδιαγγειακές και μεταβολικές αντιδράσεις τους καταγράφηκαν στα μισά του αγώνα, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης θερμίδων, ένα όργανο ελέγχου του καρδιακού ρυθμού και GPS για την καταγραφή της απόστασης που διανύθηκε. Στο τέλος του αγώνα μετρήθηκε και η αρτηριακή τους πίεση και στη συνέχεια κάθε 30 λεπτά για 90 λεπτά μετά την άσκηση.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έκαψαν κατά μέσο όρο 477 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 40 λεπτών και το φρίσμπι καταχωρήθηκε πλέον ως μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση, συγκρίσιμη με διαλειμματική προπόνηση ή τρέξιμο σε 5 mph.

Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Ότι για να κάψεις αυτές τις θερμίδες δεν χρειάζεται να παίξεις και πρωτάθλημα! Κάνε ένα 40λεπτο παιχνίδι φρίσμπι στην άμμο και σίγουρα θα έχεις μια δικαιολογία για να αποφύγεις το γυμναστήριο. Και αν το έχεις με το άθλημα, και αποδείξεις πόσο καλός είσαι, ίσως να παίξεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες μια ημέρα. Τι λες;

Φίλια Μητρομάρα

Φωτογραφίες: www.pitt.edu και el.wikipedia.org /πληροφορίες για την ιστορία του φρίσμπι αντλήθηκαν από τη μηχανή του χρόνου