Fitness

Η επιστήμη μίλησε: Τρέξε λίγο, φάε κανονικά και θα κάψεις λίπος! Θες να δεις πως;

Αποφάσισες να το ρίξεις στο τρέξιμο για να χάσεις βάρος; Ε, μάθε κι αυτό:

 

 

δεν χρειάζεται να γίνεις μαραθωνοδρόμος, αν θέλεις να χάσεις βάρος. Εάν μάλιστα νομίζεις πως το τρέξιμο είναι κάτι σαν βασανιστήριο  είμαστε στην ευχάριστη θέση να σου αποκαλύψουμε την ανακάλυψη μιας νέας μελέτης η οποία διαπίστωσε ότι δεν χρειάζεται να σκοτώνεσαι στο τρέξιμο για να χάσεις βάρος και να βελτιώσεις την υγεία σου.

Σε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζεσαι μακρόχρονη δίαιτα για να αδυνατίσεις. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να τρέχεις κατά μέσο όρο 5 χλμ την εβδομάδα.

Στη μελέτη που διήρκεσε για 12 μήνες Ολλανδοί ερευνητές παρατήρησαν 538 αρχάριους δρομείς στο τρέξιμο και τις διατροφικές τους συνήθειες. Κάθε συμμετέχων στη συνέχεια μέτρησε το σωματικό του λίπος και τους δόθηκε μια συσκευή GPS για να καταγράψουν τη συνολική απόσταση του τρεξίματός τους. Σε κανέναν δεν δόθηκαν οδηγίες ή συμβουλές προπόνησης, στην ουσία τους άφησαν στην τύχη τους, έως ότου μετρήθηκαν και πάλι ένα χρόνο αργότερα.

Οι ερευνητές που παρακολουθούσαν τις αλλαγές του κάθε δρομέα κατά τη διάρκεια των 12 μηνών ανακάλυψαν ότι αυτοί που έτρεχαν σταθερά πέντε χιλιόμετρα την εβδομάδα και μείωσαν τις μερίδες τους, έχασαν το περισσότερο λίπος από εκείνους που έτρεχαν περισσότερο.

Τα ευρήματα:

Οι δρομείς που έτρεχαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα και πρόσεχαν τι έτρωγαν έχασαν κατά μέσο όρο 3.55 κιλά.

Οι δρομείς που έτρεχαν κατά μέσο όρο πάνω από 5 χιλιόμετρα την εβδομάδα και έκαναν κάποιες σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους, έχασαν κατά μέσο όρο 3.81 κιλά.

Οι δρομείς που έτρεχαν σταθερά κατά μέσο όρο 5 χιλιόμετρα την εβδομάδα και πρόσεχαν τι έτρωγαν έχασαν κατά μέσο όρο 5.58 κιλά.

Οπότε τώρα ξέρεις τι να κάνεις: βάλε τα παπούτσια σου, τρέχε 1 χιλιόμετρο για 5 μέρες και απλώς πρόσεχε τι τρως. Τόσο απλά!