ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θες να είσαι σέξι; Κόψε τους υδατάνθρακες μετά τις 6 και μάθε το γιατί

Αν παλεύεις καιρό για να κάψεις λίπος και δεν το καταφέρνεις τότε σου έχουμε ένα ακόμη μυστικό: κόψε τους υδατάνθρακες μετά τις έξι το απόγευμα.

 

 

Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά τις έξι αυξάνει τις πιθανότητες για αποθήκευση λίπους. Μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το οποίο αναμφίβολα θα έπρεπε τουλάχιστον να περιλαμβάνει περίπου 45% σύνθετους υδατάνθρακες, ειδικά αν είχες μια δύσκολη προπόνηση πριν από αυτό, δεν υπάρχει νόημα να καταναλώνεις περισσότερο από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέχρι το επόμενο πρωί αν θέλεις να κάψεις λίπος.

Καταναλώνοντας υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα σου παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου. Το μεταπροπονητικό γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες σε βοηθά να αντικαταστήσεις το χαμένο γλυκογόνο από την τελευταία σου προπόνηση, αλλά η κατανάλωση υδατανθράκων μετά τις 6 το απόγευμα περίπου θα οδηγήσει σε μια άσκοπη παραγωγή της ινσουλίνης , μια αναβολική ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, η πρόσληψη υδατανθράκων το βράδυ παρεμβαίνει με την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης και προωθεί την αποθήκευση λίπους ενώ κοιμάσαι.

Όταν η ινσουλίνη παράγεται χωρίς προφανή σκοπό – για παράδειγμα, όταν τρως μια μεγάλη πίτσα αργά το βράδυ – η γλυκόζη (μια μορφή ζάχαρης που έχει μετατραπεί από τους υδατάνθρακες), απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία μετατρέπεται σε γλυκογόνο (μία άλλη μορφή ζάχαρης που αποθηκεύεται στους μύες και το συκώτι) και μένει εκεί για μελλοντική χρήση. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Η αποθήκευση γλυκογόνου έχει ήδη επιτευχθεί (περίπου 350 γραμμάρια στους περισσότερους ενηλίκους) οπότε το επιπλέον γλυκογόνο θα μετατραπεί σε λίπος. Ακόμη κι αν προπονείσαι σκληρά και τρως πολύ καλά και προσεγμένα – η διατροφή σου π.χ. περιλαμβάνει το 40% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σου με τη μορφή των υδατανθράκων – αυτό το όριο των 350 γραμμαρίων πιθανότατα θα διατηρηθεί το βράδι. 

Ως εκ τούτου, εάν αποφασίσεις να καταναλώνεις υδατάνθρακες, χωρίς την παραγωγή ενέργειας που απαιτείται για να τους χρησιμοποιήσεις, εκείνοι θα παραμείνουν αποθηκευμένοι, και στη συνέχεια θα αποθηκευτούν ως λίπος στα λιποκύτταρα. Το μόνο που χρειάζεσαι για να χάσεις ένα σημαντικό ποσοστό του σωματικού σου λίπους είναι να περιορίσεις  τους υδατάνθρακες το βράδυ.

Θυμήσου: όταν οι αποθήκες του γλυκογόνου σου είναι γεμάτες, προσθέτοντας επιπλέον υδατάνθρακες χωρίς την προπόνηση που απαιτείται για να τους κάψεις θα οδηγήσει στο γνωστό σε όλους σωσίβιο. Ξέχνα λοιπόν τις δίαιτες. Αν σου είναι δύσκολο να χάσεις το ανεπιθύμητο βάρος απλά μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων από το απόγευμα και μετά. Γενικά η κατανάλωση υπερβολικών υδατανθράκων σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ανεπιθύμητες αλλαγές στο σώμα σου.

Καλοί υδατάνθρακες είναι:  τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το ψωμί ολικής αλέσεως ή σικάλεως , τα ζυμαρικά ολικής, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά όπως κινόα και φαγόπυρο, τα φρούτα, τα όσπρια και η καστανή ζάχαρη.

Κακοί υδατάνθρακες είναι: η  λευκή ζάχαρη, οι επεξεργασμένες αμυλούχες τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και οι τροφές που περιέχουν «κρυφή» ζάχαρη όπως καραμέλες και αναψυκτικά.

Διάβασε: Υδατάνθρακες μετά την προπόνηση; Ναι, αλλά ποιους;