Fitness

Σκοτώνεσαι στην άσκηση και προκοπή δεν βλέπεις; Άλλαξε τροπάριο!

Εάν σκοτώνεσαι στην άσκηση και προκοπή δεν βλέπεις τότε η συμβουλή είναι μία: Άλλαξε τροπάριο για να δεις το σώμα σου να αλλάζει!

 

 

Γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι

Άλλαξε τροπάριο: Η θεωρία που συνιστά άσκηση με άδειο στομάχι για να κάψεις περισσότερο λίπος είναι παλιά. Υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με το αν ισχύει ή όχι κάτι τέτοιο αλλά οι περισσότερες συγκλίνουν στην άποψη ότι θα πρέπει να γεμίσεις με καύσιμα το σώμα σου προτού το ωθήσεις στο μέγιστο βαθμό. Στην πραγματικότητα, το σώμα σου χρειάζεται κάποια γλυκόζη για καύσιμα, εκτός από ότι θα χρησιμοποιήσει και τα αποθέματα λίπους όταν γυμνάζεσαι. Αν δεν έχεις διαθέσιμη γλυκόζη στο αίμα και το σώμα σου εάν βρει άδειες τις αποθήκες γλυκογόνου θα βρει να «φάει» αλλού: από το δικό του μυϊκό ιστό για να πάρει το γλυκογόνο που χρειάζεται. Επίσης, εάν δεν θα φας θα έχεις χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι αυτό θα σε κάνει να νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της προπόνησης και δεν θα αποδώσεις σωστά.  Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι εάν γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι θα εκτελέσεις χειρότερα μια άσκηση και δεν θα σε κρατήσει σε μια έντονη προπόνηση. Φάε κάτι 45 λεπτά έως μία ώρα πριν την προπόνηση για να έχεις  περισσότερη ενέργεια και αντοχή για να γυμναστείς σκληρότερα, να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να βελτιώσεις τον μυικό σου τόνο. Γρήγορα και υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με φράουλες ή μια μπανάνα θα σου προσφέρουν τα καύσιμα που χρειάζεσαι για μια σκληρή προπόνηση.

Παρακάμπτεις τις διατάσεις

Άλλαξε τροπάριο: Αν και η κοινή πεποίθηση υποστηρίζει ότι το stretching είναι καλύτερο να γίνεται μετά την προπόνηση, όταν οι μύες έχουν ζεσταθεί, ωστόσο οι δυναμικές διατάσεις παίρνουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Με τις δυναμικές διατάσεις δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να ζεστάνεις τους μυς αργά και με λειτουργικό τρόπο και να βελτιώσεις την αλτική σου ικανότητα, τη δύναμή σου, την ευκινησία σου καθώς και την ταχύτητά σου σε μικρές αποστάσεις. Κάνε 5-10 λεπτά αεροβική (ελλειπτικό, στατικό ποδήλατο, σχοινάκι κλπ), και δοκίμασε δυναμικό  stretching όπως περιφορές χεριών, προβολές (πλάγιες και μπροστινές), αγκάλιασμα γονάτων κ.λπ.

Ακολουθείς το ίδιο πρόγραμμα εδώ και ένα χρόνο

Άλλαξε τροπάριο: Διάδρομος, ποδήλατο, λίγα βάρη, διατάσεις. Αυτό ξέρετε, αυτό εμπιστεύεστε, σωστά; Αν και το έχουμε ξαναπεί θα το πούμε άλλη μία φορά: το σώμα σου σταματά να εξελίσσεται με μία τόσο ανιαρή και στατική προπόνηση. Το σώμα χρειάζεται προκλήσεις γιατί κάθε φορά προσαρμόζεται με τα νέα δεδομένα. Αν δεν αλλάζεις την προπόνηση σου τότε δεν θα αλλάξει και το σώμα σου. Έτσι, κάθε δύο εβδομάδες  άλλαζε τη ρουτίνα των ασκήσεων:  τα σετ, τις επαναλήψεις και τα βάρη που σηκώνεις. Επίσης, πρόσθεσε νέα πράγματα όπως πυγμαχία, CrossFit,, χορό, γιόγκα, kettlebells κλπ. Με το να προπονείς το σώμα σου με διαφορετικούς τρόπους, θα αναπτυχθεί καλύτερα και θα είσαι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Δεν γνωρίζεις τα όριά σου

Άλλαξε τροπάριο: Αν η απόδοσή σου είναι χαμηλή αυτό σημαίνει ένα πράγμα: πιέζεις τον εαυτό σου πάρα πολύ. Θα πρέπει να γνωρίζεις τα όριά σου. Τραυματίζοντας τον εαυτό σου μπορεί να σε βγάλει έξω από το παιχνίδι για εβδομάδες! Επιπλέον εάν ασκείσαι πολύ κινδυνεύεις να εθιστείς. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Behavioural Neuroscience αποκάλυψε ομοιότητες μεταξύ της κατάχρησης στην άσκηση και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον εθισμό και την ανταμοιβή. Ο εθισμός στην άσκηση βλάπτει σοβαρά την υγεία (όπως και όλοι οι εθισμοί.) Ο κατάλογος των βλαβών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μυοσκελετικούς τραυματισμούς – ακόμη και μόνιμες βλάβες στα οστά, στους τένοντες και στους συνδέσμους -, ιδιαίτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις, καθώς και αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.

Φίλια Μητρομάρα