Fitness

Χτύπα σαν άντρας! Πώς να προετοιμαστείς για το πρώτο σου μάθημα στην πυγμαχία

Μπαίνοντας σε ένα γυμναστήριο για μποξ, για πρώτη φορά, μπορεί το μποξ να σου φανεί δύσκολο ή επίπονο σε σύγκριση με άλλες σωματικές  ασκήσεις. Τρέξιμο, σχοινάκι, ασκήσεις μέχρι να μπεις στο ρινγκ και να αρχίζεις να χτυπάς σαν άντρας (μόνον το σάκο του μποξ ή τον αντίπαλο), σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτά είναι τα 5 πρώτα πραγματάκια που πρέπει γνωρίζεις πριν κάνεις την πρώτη σου προπόνηση. 

 

 

1 Φάε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα 2 ώρες πριν την προπόνησή σου

Το γεύμα σου πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες  χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, υγιεινά λιπαρά για σε κρατήσει χορτάτο και πρωτεΐνη που αυξάνει το μεταβολισμό σου και χτίζει μυϊκή μάζα. Κατανάλωσε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σου. Το σώμα σου χρειάζεται να ενυδατωθεί για να επεξεργαστεί τις θερμίδες, να διατηρήσει το μεταβολικό ρυθμό, να λιπάνει τις αρθρώσεις, να αυξήσει την ενέργεια σου και να τονώσει τους ιδρωτοποιούς αδένες.

2 Πήγαινε στο γυμναστήριο 15 λεπτά νωρίτερα

Θα έχεις όλο τον χρόνο να βάλεις σωστά τα γάντια σου, να πάρεις σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες, να δεις τις προπονήσεις των άλλων. Ο εκπαιδευτής σου θα σου δείξει πώς να τυλίξεις τα χέρια σου πριν από την έναρξη του μαθήματος. Το τύλιγμα των χεριών απορροφά τον ιδρώτα από το εσωτερικό των γαντιών, προστατεύει τις αρθρώσεις σου από τα χτυπήματα ή κάποιο πιθανόν πρήξιμο, και προστατεύσει τους καρπούς σου από τραυματισμό. Επίσης θα φορέσεις και  κάσκα. Προστατεύει από κοψίματα και πιθανή αιμορραγία στο κεφάλι και πλέον καλύπτει μέτωπο, κάτω γνάθο, ζυγωματικά και αυτιά. Ακάλυπτη είναι μόνο η μύτη, καθώς το χτύπημα στην επάνω πλευρά του κρανίου, όπου είναι ανοικτή η κάσκα, απαγορεύεται.

Διάβασε: Τα 11 κρυφά οφέλη του βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσου: γιατί να το δοκιμάσεις

3 Φόρεσε άνετα ρούχα στην προπόνηση

Επειδή θα φοράς γάντια κατά τη διάρκεια της προπόνηση θα είναι δύσκολο να μαζεύεις τη φόρμα σου ή να φτιάχνεις το μπλουζάκι σου. Φόρεσε άνετα ρούχα (σορτσάκι και μπλουζάκι) που θα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ενώ εσύ κάνεις squats ή σχοινάκι. Επίσης, αν είσαι γυναίκα ή έχεις μακριά μαλλιά, κάνε τα μαλλιά σου κότσο ή κοτσίδα για να μην σου αποσπούν την προσοχή και να σου επιτρέπουν να κάνεις μια ποικιλία ασκήσεων χωρίς να πέφτουν τα τσουλούφια στο πρόσωπό σου.

4 Αποδέξου το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης

Κάθε πυγμάχος ήταν κάποτε ένας αρχάριος. Κράτα το. Ωστόσο όμως δεν χρειάζεται από το πρώτο μάθημα να βαλθείς να γίνεις ο επόμενος Μάικ Τάισον. Μάθε πρώτα τις τεχνικές, χτύπα σαν άντρας στο ρινγκ και έπειτα βλέπεις αν μπορείς να νικήσεις όπως ο Μπαλμπόα.

Διάβασε: Ταϊλανδέζικη πυγμαχία: Κάν’το όπως ο Jason Statham!

5 Άκου, δες, μάθε, κάνε υπομονή

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο εκπαιδευτής θα σου δώσει τις κατευθύνσεις για να αποκτήσεις τη σωστή τεχνική στις κινήσεις. Οι κινήσεις είναι η προστασία ή μπλοκ (η κίνηση του πυγμάχου να βάλει τα χέρια μπροστά από το πρόσωπο με τις γροθιές προς τα έξω), το κροσέ (δυνατό χτύπημα που ξεκινά από τον ώμο), το ντιρέκτ (ευθύβολο χτύπημα στο πρόσωπο του αντιπάλου) και το άπερκατ (χτύπημα από κάτω προς τα πάνω, που σημαδεύει το σαγόνι του αντιπάλου). Με τη σωστή τεχνική θα μάθεις να αναπνέεις σωστά, να χρησιμοποιείς τις σωστές  ομάδες μυών για να είναι η προπόνησή σου πιο αποτελεσματική και να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Επίσης θα πρέπει να εστιάσεις στη σωστή στάση του σώματος και στο πως μπορείς να καταφέρεις καίρια και αποτελεσματικά χτυπήματα χωρίς να εξουθενωθείς. Έτσι θα μάθεις να ρίχνεις σωστά χτυπήματα στο σάκο του μποξ, χωρίς να πετάς «ματσόλες» δεξιά κι αριστερά. Έχε απλώς υπόψη σου ότι για ορισμένες κινήσεις θα χρειαστεί χρόνος για να τις τελειοποιήσεις στην πράξη.