Fitness

3 tips και 1 πρόγραμμα για να τρέξεις παρέα με τον σκύλο σου

Έχεις σκύλο; Τόσο το καλύτερο! Πάρε το σκύλο σου μαζί σου και τρέξτε παρέα. Ο σκύλος είναι ένα μεγάλο κίνητρο που θα κάνει την άσκηση διασκέδαση. Εσύ θα κάψεις περισσότερες θερμίδες αυτός θα χτίσει την αερόβια και οι δυο θα περάσετε τέλεια. Ακολούθησε αυτά τα 3 tips και το πρόγραμμα για να τρέξεις παρέα με τον σκύλο σου.

 

 

Δεν έχεις σκύλο και σκέφτεσαι να πάρεις ένα; Διάβασε ποιες είναι οι καλύτερες ράτσες σκύλων για τρέξιμο!

 

1 Πήγαινέ τον λάου λάου

Γενικά ο σκύλος θέλει χώρο για να κινείται, να εξερευνά, να τρέχει, να παίζει. Και χρόνο για να ασχολείσαι μαζί του, να κάνετε πράγματα μαζί. (Αν δεν έχεις ούτε χώρο ούτε χρόνο, τότε πάρε γάτα και μη μας ζαλίζεις.) Οι σκύλοι πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι για τουλάχιστον μισή ώρα δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές σκύλων. Ξεκίνα με 15 λεπτά κατά την πρώτη εβδομάδα, προσθέτοντας πέντε έως 10 λεπτά και μεγαλύτερη ταχύτητα σταδιακά και δες τον τετράποδο φίλο σου να εξελίσσεται.

2 Τρέξε ανάλογα με την ράτσα

Τα περισσότερα σκυλιά τρέχουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους αλλά δεν χρειάζεται εσύ να κάνεις και σπριντ. Τα κουτάβια είναι ζωηρά αλλά, λόγω ηλικίας, δεν είναι ιδανικά για τρέξιμο. Τα οστά τους αναπτύσσονται ακόμη και μπορεί να επηρεαστούν. Τα μεγαλύτερα σκυλάκια, ανάλογα με τη ράτσα μπορούν να σε συνοδεύσουν, αρκεί να μην έχουν πρόβλημα καρδιάς. Τα μικρά σκυλιά, όπως τα τεριέ μπορούν τυπικά να τρέξουν 4 έως 5 χιλιόμετρα ανά ώρα (έναν εύκολο γρήγορο περίπατο για σένα). Οι ράτσες μεσαίου μεγέθους, όπως τα σπάνιελ, μπορούν να τρέξουν 5 έως 7 χιλιόμετρα ανά ώρα. Τα μεγάλα σκυλιά, όπως τα γκόλντεν ριτρίβερ, μπορούν να τρέξουν για 7 – 9 χιλιόμετρα ανά ώρα.

3 Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν, όπως εμείς. Αποβάλλουν τη θερμότητα με το λαχάνιασμα και από τις πατούσες τους. Αν βρίσκεστε στο δρόμο για περισσότερο από 45 λεπτά, η γλώσσα του σκύλου (και η δική σου) θα γίνει τσαρούχι, χώρια το λαχάνιασμα. Έχε μαζί σου νερό ή έχε υπόψη σου σημεία με νερό. Διαφορετικά πήγαινε μόνος για τρέξιμο τις πολύ ζεστές μέρες.

Πρόγραμμα

Αν θέλεις να αυξήσεις τη φυσική κατάσταση του σκυλιού σου -και τη δική σου- ακολούθησε αυτό το 30λεπτο διασκεδαστικό πρόγραμμα.

 

Λεπτά                   Δραστηριότητα

5                              Ζέσταμα

2                              Τρέξιμο

1                              Περπάτημα με προβολές

2                              Τρέξιμο

4                              Γρήγορο τρέξιμο

2                              Ήπιο τρέξιμο

1                              Άλματα

3                              Έξι σπριντ των 20 δευτερολέπτων το καθένα με ενδιάμεσα 10 δευτερόλεπτα ξεκούραση

1                              Περπάτημα με προβολές

4                              Μέτριας έντασης τρέξιμο

5                              Περπάτημα, αποθεραπεία

 

Αν τρέχεις το πρωί και αργήσεις να ξυπνήσεις, μην ανησυχείς. Θα αντικρύσεις μια ανυπόμονη φάτσα να σε κοιτάει δίπλα από το κρεβάτι.

Εδώ θα βρεις το σούπερ λουρί που θα σε βοηθήσει να τρέχεις μαζί με τον σκύλο σου χωρίς να το κρατάς!

Φωτο via