Η διατροφή μας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ελλείψεις σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Συνήθως αυτές οι ελλείψεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων όπως: καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, διαβήτης, οστεοπόρωση, μεταβολικό σύνδρομο, νόσος Alzheimer, Parkinson κ.ά.
Επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνεις μια πολυβιταμίνη αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν μια υγιεινή διατροφή. Εάν η διατροφή σου είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών αρκεί να καταναλώνεις 5 έως 9 μερίδες φρέσκα φρούτα και λαχανικά και 3-5 μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως κάθε μέρα. Ξηροί καρποί, όσπρια και φυτικά έλαια ή ιχθυέλαια βοηθούν επίσης στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Τι θα πρέπει να προσέχεις με τα συμπληρώματα διατροφής;
Κάποια συμπληρώματα περιέχουν μια ποικιλία από διαφορετικές μορφές βιταμινών και μετάλλων. Πρόσφατη ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι οι φτηνές μορφές μετάλλων (όπως οξείδιο του ψευδαργύρου ή οξείδιο του μαγνησίου) συχνά δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και αυτό σημαίνει ότι είναι άχρηστο το προιόν. Πώς θα αποφύγεις να επιλέξεις το λάθος συμπλήρωμα διατροφής; Έχει υπόψη σου ότι η ποιότητα κοστίζει. Πληρώνοντας λίγο περισσότερο έχεις ένα προϊόν που πραγματικά έχει αποτέλεσμα κι όχι ένα άχρηστο προϊόν. Επίσης εξέτασε και τα εξής:
1 Στη συσκευασία να είναι αναγραμμένη η ημερομηνία λήξης καθώς και ότι είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ.
2 Το μπουκαλάκι να είναι αδιαφανές, επειδή το φως μπορεί να καταστρέψει κάποιες βιταμίνες.
3 Μια πολυβιταμίνη χρειάζεται να περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β-βιταμίνες. Τα επίπεδα βιταμίνης C πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-5 φορές από την προτεινόμενη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
4 Όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα πρέπει να αναγράφονται με την ακριβή χημική μορφή τους. Για παράδειγμα: Η D-α-τοκοφερόλη δεν είναι «βιταμίνη Ε» και το κιτρικό ασβέστιο δεν είναι «ασβέστιο».
5 Τα συμπληρώματα συνήθως είναι σε μορφή δισκίων και σε κάψουλες (εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό μπορεί να είναι σε ορισμένα επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας).
6 Τα συμπληρώματα διατροφής με υψηλή ποιότητα δεν περιέχουν σάκχαρα, συντηρητικά, παράγοντες χρωματισμού, προϊόντα σίτου, η λακτόζη κ.λπ.
7 Η βιταμίνη Ε είναι παρούσα σε φυσική μορφή, d-άλφα-τοκοφερόλη, και όχι σε συνθετική μορφή, dl-α-τοκοφερόλη. Ψάξε για αυτό το μικρό «l» και να θυμάσαι ότι «L» σημαίνει ότι το προιόν είναι σε ελεύθερη μορφή έτοιμο να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό.
8 Η βιταμίνη D αναγράφεται και ως Cholecalciferol, δεν είναι Ergocalciferol.
9 Το ασβέστιο χηλικοποιείται ως κιτρικό ασβέστιο ή γαλακτικό ασβέστιο, ή άλλης χηλικής μορφής, όχι όμως ανθρακικό ασβέστιο, ασβέστιο από κέλυφος στρειδιού κ.λπ.
10 Μαγνήσιο, ψευδάργυρος και άλλα μέταλλα χηλικής επεξεργασίας (π.χ. κιτρικό μαγνήσιο, ή γλυκινικό, ή γλυκονικό, κλπ) και όχι σε μορφές με μη απορροφήσιμο οξείδιο (π.χ. οξείδιο του μαγνησίου, οξείδιο του ψευδαργύρου, κ.λπ.).
11 Ένα συμπλήρωμα είναι «πλήρες» με όλες τις βιταμίνες, τα μακροθρεπτικά (ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο), και μικροθρεπτικά συστατικά (ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, χρώμιο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο), καθώς και τα ολιγοστοιχεία (βόριο και βανάδιο). Ο σίδηρος μπορεί να περιλαμβάνεται σε ορισμένα προϊόντα, π.χ. για τις γυναίκες, αλλά όχι σε άλλα προϊόντα.
Συμπληρώματα για κάθε ανάγκη
Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές, αλλά αυτά είναι τα σμπληρώματα ευρείας κατανάλωσης.
1 Πολυβιταμίνες
Δεν μπορείς να αφομοιώσεις όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό που καταναλώνεις. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να τρως 30 διαφορετικά πράγματα σε καθημερινή βάση, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό. Μια πολυβιταμίνη είναι ένας καλός τρόπος για να προλάβεις τυχόν ελλείψεις στη διατροφή σου. Προτίμησε ένα που να περιέχει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για περισσότερη ενέργεια ή ένα που να περιέχει βιταμίνη C, λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και και βιταμίνες Β: [Β1 – Θειαμίνη, Β2 – Ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – Παντοθενικό Οξύ, B6 – πυριδοξίνη, B12 – κοβαλαμίνη (κυανό-, μεθυλο- ή υδροξυ-), Φυλλικό οξύ και βιοτίνη].
2 Αντιιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι μόρια που σχηματίζονται στο σώμα όταν εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία ή στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν φλεγμονή η οποία με τη σειρά της, οδηγεί σε λεπτές γραμμές, ρυτίδες και κηλίδες του δέρματος. Θα πρέπει να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την καταπολέμηση όλων των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οι τοξίνες στις οποίες είσαι εκτεθειμένος καθημερινά. Προτίμησε ένα συμπλήρωμα που να περιέχει ρεσβερατρόλη (που προέρχεται από κόκκινα σταφύλια κρασί).
3 Ιχθυέλαια
Τα ιχθυέλαια περιέχεουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο. Είναι πολύ δύσκολο να παράχθούν στο σώμα έτσι θα πρέπει να το λάβεις σε μορφή συμπληρώματος.
4 Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι τα φυσικά καλά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό σου και είναι απαραίτητα για ένα να είναι υγιές και να έχεις ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πιο κοινές μορφές είναι Lactobacillus και bifidobacteria.
5 Πρωτεΐνη / αθλητικά συμπληρώματα
Είναι ο βασιλιάς των συμπληρωμάτων στα γυμναστήρια. Η πρωτεΐνη είναι το δομικό συστατικό των μυών και είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ανάπτυξη όσων αθλούνται. Ακόμα και αν κάνεις δίαιτα μπορεί να χρησιμοποιήσεις την πρωτεΐνη όχι για να φτιάξεις νέο μυϊκό ιστό, αλλά για να διατηρήσεις και να μην μειώσεις τον ήδη υπάρχοντα. Η συνήθης μορφή της πρωτεΐνης είναι σε σκόνη και είναι η πρωτείνη ορού γάλακτος. Επίσης, αν αθλείσαι τα αμινοξέα κάνουν σημαντική δουλειά! Τέλος, τα αθλητικά συμπληρώματα προορίζονται για αθλητές και σκληρή προπόνηση με πολύ ιδιαίτερες ανάγκες.