ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που δεν σου είπαν για τα «προΐόντα χωρίς γλουτένη»

Πολύς ντόρος έχει γίνει για τη γλουτένη τα τελευταία χρόνια και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι καταναλώνοντας προΐόντα χωρίς γλουτένη ανακάλυψαν την πυρίτιδα! Βλέπε την ιέρεια του well being Gwyneth Paltrow που μέσω του blog της goop.com και αλλά και του βιβλίου της “It's all good” αναφέρει πως όλα όσα τρώμε είναι χάλια και τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας επειδή μας κάνουν κακό. Η γλουτένη δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία πρωτεΐνη η οποία περιέχεται σε όλα σχεδόν τα σιτηρά και κάνει το αλεύρι ζύμη όταν έρθει σε επαφή με το νερό. Βάλαμε στο μικροσκόπιο τα προιόντα χωρίς γλουτένη και η ετυμηγορία είναι η εξής:

1 Δεν σε αδυνατίζουν
Στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν επιπλέον ζάχαρη που οδηγεί σε αύξηση βάρους. Επίσης έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο αλλά και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Γιατί όμως εξακολουθείς να πιστεύεις ότι τα προΐόντα χωρίς γλουτένη σε αδυνατίζουν; Επειδή όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα διατροφής περιορίζεις την πρόσληψη αρκετών τροφών (π.χ. πίτες, γλυκά, σιτηρά, αλλαντικά, πατατάκια, χυμοί με συντηρητικά, τυριά τύπου τυρί κρέμα και ροκφόρ, σοκολατούχα, γκοφρέτες, μπίρα κ.λπ.) που την περιέχουν καθώς και υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους να την συνδέεις με αυτά τα προϊόντα!

2 Δεν μειώνουν τα προβλήματα στο στομάχι σου
Θα πρέπει να πάσχεις από κοιλιοκάκη (ή αλλιώς εντεροπάθεια από γλουτένη) για να μειωθούν τα ενοχλητικά συμπτώματα διαφορετικά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αποφεύγοντας την κάνεις καλό στο πεπτικό σου σύστημα. Κι αν έχεις κοιλιοκάκη πιθανότατα θα νιώθεις άτυπα φουσκώματα στην κοιλιά και δυσπεψία, θα εμφανίζεις άφθες στο στόμα, θα παρουσιάζεις καταθλιπτικά συμπτώματα, θα υπάρχει ανεξήγητη ευερεθιστότητα αλλά και αδικαιολόγητη σιδηροπενική αναιμία που δεν διορθώνεται με χορήγηση σιδήρου, θα έχεις αύξηση των τρανσαμινασών καθώς και λιπώδη διήθηση στο συκώτι χωρίς να καταναλώνεις αλκοόλ ή να είσαι υπέρβαρος. Ο γιατρός σου θα ζητήσει ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις όπως δοκιμασίες ανίχνευσης αντισωμάτων με ειδικές τεχνικές κατά του ενδομυΐου (ΕΜΑ), της γλιαδίνης (AGA) και της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG) για να διαπιστώσει ότι πάσχεις από τη νόσο. Μην πιστεύεις ότι υπάρχουν τεστ δυσανεξίας στη γλουτένη. Πολύ απλό: δεν υπάρχουν. Το μόνο που θα βρεις… βαφτισμένο ως «τεστ δυσανεξίας στη γλουτένη» είναι ένα τεστ τροφών που δείχνει ευαισθησία σε κάποιες τροφές. Προσοχή αυτό δε αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο ότι πάσχεις από κοιλιοκάκη. Ο οργανισμός σου δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά στο να αφομοιώνει αυτές τις τροφές (π.χ. τα φασόλια που σε φουσκώνουν και τα αποφεύγεις) και γι’ αυτό έχει κάποια ευαισθησία.

3 Δεν είναι θρεπτικά
Σύμφωνα με την American Dietetic Association τα περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη επειδή χρησιμοποιούν πρώτες ύλες σιτηρών που είναι πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτά όπως για παράδειγμα σε ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο. Για παράδειγμα το καλαμποκάλευρο είναι πιο φτωχό σε πρωτεΐνες, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ.

4 Δεν έχουν «άλλη» γεύση
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει διαφορά στη γεύση ανάμεσα στα προϊόντα χωρίς και με γλουτένη.

5 Κοστίζουν (μερικές φορές ακριβά)
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι τις περισσότερες φορές αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα συμβατικά.

6 Δεν έχουν καθόλου φυτικές ίνες
Επομένως δεν επωφελείσαι από τον κορεσμό που σου προσφέρουν, την καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και τις λιγότερες θερμίδες του τροφίμου που τα περιέχει.