Ανάμεσα στα δεκάδες δρώμενα που θα λάβουν μέρος στο 3o Φεστιβάλ Ευ Ζην των Surfers 4 Life, ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του. Εμείς τους ζητήσαμε να μας πουν λίγα λόγια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να μας συστήσουν με το πολύπλευρο έργο τους.
Καλησπέρα από το wefit.gr. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για τον ΣΘΙΕ και το έργο σας;
Ο ΣΘΙΕ συγκροτήθηκε το 1992 ως ένα σωματείο εθελοντικό , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σήμερα διοικείται από 7-μελές Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου τα μέλη είναι όλοι εθελοντές και το οποίο εκλέγεται κάθε 4 χρόνια. Διαθέτει 11 άλογα και εβδομαδιαίως έχει 150 συνεδρίες. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα ο ΣΘΙΕ:
- έχει προσφέρει θεραπευτικές υπηρεσίες σε περίπου 1500 παιδιά και 500 ενήλικες οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν οικονομικές δυσκολίες πρόσβασης σε υποστηρικτικές θεραπείες,
- συμμετέχει σε πολλούς αθλητικούς αγώνες όπως τοπικούς, διεθνείς, Παραολυμπιακούς 2004, Special Olympics 2011
- έχει κερδίσει 15 μετάλλια
- έχει εκπαιδεύσει 20 Θεραπευτές ιππασίας τα τελευταία 8 χρόνια,
- συμβάλλει στην εξάπλωση της θεραπευτικής μεθόδου μιας και εκπαιδευόμενοι/εκπαιδευόμενές του ξεκίνησαν λειτουργία κέντρων θεραπευτικής ιππασίας σε άλλα μέρη της χώρας
- συμβάλλει στην εξάπλωση της ιδέας του εθελοντισμού. Στη συνεχή και ομαλή λειτουργία του Σ.Θ.Ι.Ε. συνέβαλαν και συμβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 1500 εθελοντές προσφέροντας συστηματικά τις υπηρεσίες τους για τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως επί 10 μήνες ετησίως.
Ποιοί συνάνθρωποί μας μπορούν να κάνουν θεραπεία με τα άλογα ως μέσον ίασης;
Οποιοσδήποτε από 2 ετών και πάνω με νοητικές, κινητικές συναισθηματικές, ψυχολογικές παθήσεις μπορεί να συμμετάσχει στα θεραπευτικά προγράμματα του ΣΘΙΕ.
Σε τι τομείς χρειάζεστε βοήθεια και από που προκύπτουν τα κέρδη έσοδά σας; Υπάρχουν ανοιχτές θέσεις αυτή τη στιγμή;
Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει σε εμάς ως εξής:
- ως εθελοντής βοηθός στην υλοποίηση των προγραμμάτων (ο εθελοντισμός είναι βιοτικής σημασίας κομμάτι του Συνδέσμου μας και χωρίς τους εθελοντές μας πολλά θεραπευτικά προγράμματα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν)
- με την οικονομική σας συνεισφορά ή υιοθετώντας ένα άλογο (ο ΣΘΙΕ έχει αναπτύξει το πρόγραμμα υιοθεσίας αλόγου όπου μπορεί κάποιος (ή εταιρεία) να αναλάβει την υιοθεσία ενός αλόγου. Τα έξοδα αυτά είναι η τροφή του, η στρωμνή του στάβλου, τα κτηνιατρικά του έξοδα, ο πεταλωτής και μέρος της αμοιβής του σταβλίτη. Επίσης μπορεί κάποιος να αναλάβει μέρος των εξόδων των αλόγων (π.χ. μόνο το κόστος του πεταλωτή)
- ως χορηγός στα θεραπευτικά και αθλητικά προγράμματα του ΣΘΙΕ
Τα έσοδα μας προκύπτουν από τις συνδρομές των μελών μας, από χορηγίες και δωρεές. Δυστυχώς κρατικές επιχορηγήσεις δεν υπάρχουν και απευθυνόμαστε κυρίως στον ιδιωτικό τομέα για οικονομική ενίσχυση και κάλυψη βασικών αναγκών του ΣΘΙΕ.
Έχετε ένα 5-μελές επιστημονικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Πόσο αλληλεπιδρούν οι δουλειές τους και πόσο εύκολος είναι ο συντονισμός των εργασιών τους;
Οι διαφορετικές ειδικότητες των επαγγελματιών μας (Ψυχολόγος, Εργοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής και φυσικά η προπονήτρια Αθλητικής Ιππασίας)μας επιτρέπει να εξυπηρετούμε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων. Για κάθε θεραπευόμενο διατηρείται φάκελος με όλα τα ιατρικά/προσωπικά του χαρακτηριστικά και για όλες τις περιπτώσεις συνεδριάζει όλο το επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να αναλάβει την παρέμβαση ο κατάλληλος άνθρωπος με γνώμωνα όμως, όλες του τις ανάγκες. Έτσι, αν και τη θεραπεία/εκπαίδευση αναλαμβάνει πάντα ένας, όλη η ομάδα συνεργάζεται αρμονικά με στόχο πάντα την ολιστική αντιμετώπιση του ατόμου.
Χρησιμοποιείτε και άλλα ζώα για την θεραπεία των ασθενών ή μόνο άλογα;
Όχι χρησιμοποιούμε μόνο άλογα αν και στο χώρο μας φιλοξενούμε σκυλάκια και γατάκια όπου πολλές φορές κρατούν συντροφιά στα παιδιά που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα.
Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώνετε σε ποιούς τομείς του Συνδέσμου επιδίδονται;
Τα έσοδα μας χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των εξόδων των αλόγων δηλαδή:
- η τροφή του (σανό, χόρτο)
- η στρωμνή του στάβλου (ροκανίδι)
- κτηνιατρικά έξοδα (ιππίατρος, οδοντίατρος)
- πεταλωτής
Επίσης με τα έσοδα καλύπτουμε διοικητικά και λειτουργικά έξοδα όπως επίσης και έξοδα συντήρησης των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου.
Κατά καιρούς στις εγκαταστάσεις σας λαμβάνουν χώρα σεμινάρια. Τι πραγματεύονται;
Ο ΣΘΙΕ έχει αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν άτομα που σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει επιστήμες όπως φύσιο-λόγο-έργο θεραπεία, ψυχολογία, ειδίκευση στην ειδική αγωγή, ιατρική. Με το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος ο εκπαιδευόμενος πιστοποιείται ως εκπαιδευτής θεραπευτικής ιππασίας. Τα θέματα των σεμιναρίων έχουν πάντα σχέση με το άλογο και τη θεραπεία με αυτό όπως η υγεία και ο σωστός χειρισμός του αλόγου, οι αναπηρίες και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά.
Πως είναι η πρώτη προσέγγιση των θεραπευόμενων με τα άλογα;
Η πρώτη προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με τις δυσκολίες του ατόμου αλλά η αλλελεπίδραση είναι πάντα εποικοδομητική και για τους δύο.
Το άλογο είναι ένα ζώο εξαιρετικής ευφυίας, αλλά έχουν έντονη ενσυναίσθηση αντιδρώντας στο φόβο ή στην ταραχή. Τα συγκεκριμένα άλογα έχουν ειδική εκπαίδευση σύμφωνα με κάποια στάνταρντς; Προτιμώνται κάποιες ράτσες ως πιο πειθήνιες ή λιγότερο «νευρικές» (νευρικές στις κινήσεις και όχι στο ταπεραμέντο);
Τα άλογα μας είναι άριστα εκπαιδευμένα στην θεραπευτική διαδικασία και παρακολουθούνται από την προπονήτρια και τις εκπαιδεύτριες για οτιδήποτε χρειαστεί να εκπαιδευτούν ή/και να απευαισθητοποιηθούν. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στις ράτσες γιατί ούτως ή άλλως αναλόγως με το θεραπευόμενο, την αναπηρία και τους στόχους χρησιμοποιούμε διαφορετικά άλογα. Από τη φύση τους τα άλογα είναι φοβικά ζώα (θηράματα στη φύση), αλλά αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους όπως τόσα άλλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά. Στη θεραπεία τα άλογα θέλουμε να είναι συνεργάσιμα – όχι πειθήνια – και να διατηρούν την αντιδραστικότητά τους (π.χ. συμπεριφοριστικές, κοινωνικές δυσκολίες, αντανακλαστικά αναβάτη)
Πόσο εύκολο είναι το fitness για τα ΑΜΕΑ; Τι κινήσεις κάνει η πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να διευκολύνει εσάς και το έργο σας;
Το fitness και η ευκολία εκγύμνασης για τα ΑΜΕΑ δεν είναι ανέφικτα και εξαρτώνται κάθε φορά από τον θεραπευτόμενο. Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που ακολουθούνται για τον καθένα οι οποίες ορίζονται από την εκπαιδεύτριά του.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω δεν υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μας διευκολύνει παραχωρώντας μας το χώρο που στεγαζόμαστε έναντι ενός συμβολικού μισθώματος, όπως επίσης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δωρεάν. Επίσης ο Δήμος Αθηναίων μας παραχωρεί δωρεάν την ύδρευση.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας και την άκρως κατατοπιστική συνέντευξη.
Σας ευχαριστούμε και εμείς.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Σύνδεσμο και δημοσιεύτηκαν με την σύμφωνη γνώμη του. Μπορείτε να δείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό στην σελίδα του στο facebook ή στο site τους.