ΥΓΕΙΑ

7 απίστευτα tips που θα εξαφανίσουν τον πόνο από την πλάτη σου

Άσε κάτω τα παυσίπονα και σήκω από τον καναπέ. Υπάρχουν λύσεις για να μειώσεις τον πόνο στην πλάτη σου.

1 Σταμάτα να καμπουριάζεις
Σκέψου όλες τις φορές που σκύβεις πάνω σε κάτι, στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή, στο tablet. Είναι ό,τι χειρότερο για την πλάτη σου. Χαλάρωσε το σώμα σου όταν ξυπνάς το πρωί, πριν πας για ύπνο, ή μετά από την προπόνηση, ακουμπώντας το σε μία μπάλα γυμναστικής (physio ball) για δύο λεπτά. Θα νιώσεις απίστευτη ανακούφιση.

2 Χαλάρωσε με λίγο αλκοόλ
Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή. Η φλεγμονή με τη σειρά της είναι η κύρια αιτία του πόνου στην πλάτη. Αν πίνεις πολύ προσπάθησε να μείνεις στο ένα ποτηράκι για λίγες μέρες και ίσως χαλαρώσει η ένταση που σου προκαλεί μυϊκό σπασμό. Προσπάθησε να κόψεις το αλκοόλ για τρεις εβδομάδες και να δούμε αν παρατηρήσεις διαφορά στο επίπεδο του πόνου. Η υπερβολική πρόσληψη καφέ έχει την ίδια επίδραση στην κορτιζόλη.

3 Κάνε μια βόλτα
Όταν πονάς μην ξαπλώσεις για να περάσει. Κάνε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Το άγχος δημιουργεί ένταση, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην πλάτη σου. Δίνοντας στον εαυτό σου λίγο χρόνο να χαλαρώσει αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό παυσίπονο.

4 Δώσε προσοχή στην αναπνοή σου
Σταμάτα για ένα λεπτό και πάρε μια βαθιά ανάσα. Υπάρχει μια τεχνική αναπνοής που μπορεί να σε βοηθήσει και σε να ανακουφίσει από τον πόνο της πλάτης. Κάθισε άνετα, πάρε μια αργή βαθιά ανάσα για πέντε δευτερόλεπτα, κρατησέ τη για πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια άφησέ τη αργά για πέντε δευτερόλεπτα. Κάν’ το αυτό για δύο λεπτά καθημερινά ή κάθε φορά που πονάς πολύ.

5 Βάλε πάγο (όχι στην πλάτη σου)
Μερικές φορές ο πόνος στην πλάτη προκαλείται από μυϊκό σπασμό που οφείλεται σε πεπτικές διαταραχές. Αν έχεις έντονο πόνο, βάλε πάγο στο στέρνο σου και στο διάφραγμα μέχρι 15 λεπτά (όχι περισσότερο από αυτό).

6 Πιες τσάι από κουρκούμη
Δυστυχώς η φλεγμονή και ο πόνος στην πλάτη είναι οι καλύτεροι φίλοι. Η κουρκούμη έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει τη φλεγμονή. Ανακάτεψε δύο γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κουρκούμη σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και άφησέ το για 10 έως 15 λεπτά. Πίνε από αυτό τρεις φορές την ημέρα.

7 Κάνε γιόγκα
Λίγο «ομμμ» θα σου κάνει καλό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine τα άτομα μετριάσαν τον πόνο της πλάτης με ένα εβδομαδιαίο μάθημα γιόγκα για 12 εβδομάδες.