Ακραίες αθλητικές διατροφές, αποφυγή ομάδων τροφίμων, υπερβολές και άλλα διατροφικά λάθη εξαλείφονται για να μας δώσουν την τέλεια αθλητική διατροφή των 5 σημείων από τον Matt Fitzgerald!
Όλα τρώγονται
Δεν πρέπει να αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή μας. Αν δεν έχουμε κάποια πραγματική δυσανεξία ή αλλεργία, τότε πρέπει να τρώμε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, λάδι, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και δημητριακά. Ενίοτε μπορούμε να κόψουμε μια ομάδα τροφίμων για να αδυνατίσουμε ή γιατί έτσι μας έχουν κάνει να πιστεύουμε οι διαφημιστές. Στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα ειδικά αν κόψουμε το κρέας (αναιμία) ή τα δημητριακά (ευπάθεια σε τραυματισμούς).
Φάε ότι προστάζει η κουλτούρα σου
Παρότι η διατροφή είναι ένα δύσκολο κομμάτι για τον αθλητή, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε δυσκολότερο. Επειδή είμαστε ότι τρώμε, οι διαφοροποιήσεις στην διατροφή μας έχουν αντίκτυπο στην απόδοσή μας. Μην απορρίψετε τα αγαπημένα σας φαγητά για μια πιο «επιστημονική διατροφή», αλλά προσθέστε τα στο διατροφολόγιό σας βάσει των θρεπτικών τους συστατικών και βάσει λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Αν αρχίζετε να αποκτάτε τύψεις για το τι τρώτε αυτό θα σας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον και θα επηρεάσει την απόδοσή σας.
Να σου βάλω δεύτερο πιάτο;
Το άγχος των αθλητών είναι μήπως τρώνε μικρότερες ποσότητες τροφίμων από αυτές που απαιτούνται. Το άγχος των ερασιτεχνών είναι μήπως φάνε περισσότερο. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα είναι να μην έχει ο αθλητής την ενέργεια να βγάλει την προπόνησή του όπως πρέπει ή να είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, στην δεύτερη το πρόβλημα είναι το 1 έξτρα κιλό. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όμως οι διατροφικές διαταρραχές δεν εμφανίζονται τόσο στους επαγγελματίες αθλητές που τρώνε παραπάνω, όσο στους ερασιτέχνες που προσλαμβάνουν λιγότερο φαγητό.
Ποιότητα παρακαλώ!
Η ποιότητα στην διατροφή δεν συμβαδίζει πάντοτε με το υψηλό κόστος. Το να τρως τα πάντα δεν σημαίνει ότι τρως τα πάντα σε ποσότητες. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου δεν έχουν «παραξενιές» όταν πρόκειται για φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, άπαχο κρέας και ψάρι. Αλλά σε αντίθεση με τους απλούς αθλητές όπου όλοι ενδίδουμε σε κάθε λογής πειρασμούς, οι ελίτ αθλητές θα καταναλώσουν junk ή υπέρεπεξεργασμένες τροφές, λιγότερο από 1 φορά το μήνα ή το δίμηνο.
Υδατ-άνθρακες, ο θησαυρός!
Και όχι άνθρακες ο θησαυρός. Γιατί οι υδατάνθρακες ρυθμίζοντας τις αποθήκες γλυκογόνου μας, ρυθμίζουν και μια σειρά από ορμόνες που είναι υπεύθυνες τόσο για την απόδοση όσο και για την αποκατάσταση, όπως η τεστοστερόνη! Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κόψετε τους υδατάνθρακες και μην ρισκάρετε με καθαρά εμπορικές λογικές τύπου «χωρίς γλουτένη», λες και πεθαίνει κόσμος από την γλουτένη ή λες και την ξέραμε και χθες. Η εξάλειψη υδατανθράκων λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, μειωμένη απόδοση και μειωμένη παραγωγή ορμονών.
Ο μόνος λόγος για να μειώσετε την λήψη τους υδατανθράκων είναι αν τυχόν θέλετε να χάσετε λίγα κιλά κατά την off season, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσετε προπονήσεις και για μικρό χρονικό διάστημα.
Οι συμβουλές ανήκουν στον Matt Fitzgerald κορυφαίο αθλητικό διατροφολόγο, προπονητή και πολυγραφότατο συγγραφέα βιβλίων για το τρέξιμο, το τρίαθλο και την διατροφή.
Παρατήρησε ελίτ αθλητές από όλο τον κόσμο και κατέγραψε τα κοινά τους σημεία στο βιβλίο The Endurance Diet που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.