Για κάποιον περίεργο λόγο νομίζουμε πως το τρέξιμο είναι μόνο τα πόδια μας που κινούνται και μεταφέρουν το σώμα μας. Η αλήθεια είναι πως όλο το σώμα συμμετέχει και πρέπει να το κάνει με συγκεκριμένο τρόπο για να γλιτώσεις πόνο και τραυματισμούς.
Κεφάλι
Προσπάθησε να κρατάς τον αυχένα σου σταθερό, οι κραδασμοί, ειδικά σε αντίξοο τερέν δεν είναι καλός σύμμαχος. Μην γέρνεις ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω το κεφάλι σου (όσο κουρασμένος και να είσαι). Φόρα γυαλιά ηλίου, κράτα το σαγόνι χαλαρό και κράτα χαλαρούς τους μυς του προσώπου σου. Ανέπνεε και εξέπνεε από το στόμα και όλα θα πάνε καλά. Η στάση του κεφαλιού επηρεάζει φυσικά και τους τραπεζοειδείς.
Ώμοι και μύες της ωμοπλάτης
Ασυναίσθητα μπορεί να τρέχεις καμπουριασμένος ή με τους ώμους σφιγμένους και προς τα πάνω, ειδικά αν είσαι πιασμένος από την δουλειά γραφείου. Ανά διαστήματα θυμήσου και κατέβαζε τους ώμους σου, για την ακρίβεια πίσω και κάτω α λα pilates. Τέλος διόρθωσε την στάση του σώματός σου ώστε να μην γέρνεις μπροστά ή πίσω.
Χέρια
Τα χέρια δεν διασταυρώνονται μπροστά από το σώμα και δεν ακουμπούν, εκτός αν κάνεις guest star το κουτσαβάκι σε ελληνικήταινία με τον Ρίζο. Χάνεις σε ενέργεια, ταχύτητα, αλλά και δύναμη. Τα χέρια κινούνται με ρυθμό περίπου 1 προς ένα με τα πόδια, πάντα σε γωνία 90 μοιρών για μικρότερο κόστος ενέργειας. Ακόμα το χέρι κινείται από ψηλά και όχι από τον πήχη.
Παλάμες
Οι γροθιές είναι κακή ιδέα κατά το τρέξιμο, γιατί δημιουργούν ένταση σε όλο το σώμα και κουράζουν τους δικέφαλους και τους ώμους. Τα χέρια είτε πρέπει να είναι λίγο ανοιχτά, είτε στα γρήγορα σπριντ πρέπει να είναι λίγο πριν από το να είναι τεντωμένα. Μοιάζει λίγο επιθετικό στυλ τρεξίματος, αλλά είναι αεροδυναμικό και δυναμικό. Στο κανονικό τρέξιμο τα χέρια δεν πρέπει να έρχονται πάνω από το στήθος και στο σπριντ μπορούν να έρθουν και πιο ψηλά, χωρίς να χτυπήσεις το μάτι σου.
Ρούφα την κοιλιά
Ρουφήξτε την κοιλιά και φέρτε την προς την σπονδυλική στήλη, τρέχοντας συνειδητά γυμνάζετε καλύτερα τους κοιλιακούς και μειώνετε την κόπωση στην μέση σας. Αν δουλέψετε ταυτόχρονα και τους κάτω κοιλιακούς τραβώντας απαλά προς τα μέσα το περίνεο (την περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα), δεν θα σας ενοχλησει ούτε τη μέση σας ούτε οι κοιλιακοί σας! Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σας ενοχλήση η μέση σας , ενώ θα αντλείτε δύναμη από τους κάτω κοιλιακούς.
Πέλματα
Μην πατάτε με την φτέρνα, αυτό ρίχνει βάρος στον αχίλλειο τένοντα, στους αστράγαλους και τα γόνατα. Πατήστε με το μέσο του ποδιού και όταν φεύγετε μπροστά πατήστε με τα δάχτυλα για έξτρα ώθηση. Φροντίστε τα πόδια σας να μην παρεκκλίνουν και να βρίσκονται συνευθειακά με το στήθος σας και τα γόνατά σας. Πατήστε απαλά, καταπονήστε τα γόνατά σας στο ελάχιστο και τρέξτε σαν τον άνεμο.