Έχεις χτυπήσει κόκκινο και σέρνεσαι; Δες τι φταίει που δεν μπορείς να σηκώσεις κεφάλι από την κούραση και άλλαξέ το.
1. Δεν κοιμάσαι αρκετά
ΟΚ. Αυτό φαίνεται προφανές αλλά διάβασε τον πραγματικό λόγο γιατί νιώθεις κουρασμένος όταν δεν κοιμάσαι: ευθύνεται η αυξητική ορμόνη, μια πρωτεΐνη που αποτελείται από 191 αμινοξέα. Απελευθερώνεται από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Διεγείρει την αύξηση της οστικής πυκνότητας, την ανάπτυξη της μυικής μάζας, των ιστών, συμβάλλει στη λιποδιάλυση και βοηθά να ισορροπήσουν τα επίπεδα της καλής και της κακής χοληστερόλης. Είναι επίσης σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Αν η ορμόνη δεν παραχθεί σωστά λόγω κακής ποιότητας ύπνου ή μειωμένου ύπνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, μειωμένη αντοχή και συμπτώματα κατάθλιψης.
Τι να κάνεις: Δεδομένου ότι η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται κυρίως όταν κοιμόμαστε, έχει αποδειχτεί ότι η μεγαλύτερη ποσότητα απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της φάσης R.E.M., η οποία διαρκεί για 90-120 λεπτά, επτά ή οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το βάρος σου και να αυξήσεις την ενέργειά σου.
2. Τρως πολλά γλυκά
Μπορεί ένα γλυκάκι να είναι ένας γρήγορος τρόπος ενίσχυσης της πεσμένης σου ενέργειας, αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Όλα τα προιόντα που καταλήγουν σε -όζη, όπως η γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη δημιουργούν υποτονικότητα. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το fast food σε βάζει επίσης σε βιολογικό slo-mo.
Τι να κάνεις: Τρώγε περισσότερα φρούτα που θα ικανοποιήσουν την επιθυμία σου για γλυκό, και λαχανικά που θα σε εφοδιάσουν με πολλά αντιοξειδωτικά.
3. Δεν πίνεις νερό
Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε η κόπωση τους οφείλεται σε αφυδάτωση η οποία ρίχνει την ενέργεια. Ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι αυτό που θα την ενισχύσει αντί για ζάχαρη.
Τι να κάνεις: Πίνε συχνά νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας έχοντας στο μυαλό αυτόν τον κανόνα: τα ούρα σου θα πρέπει να είναι διαυγή. Αν είναι πολύ κίτρινα, θα πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό.
4. Έχεις χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β
Χρειάζεται βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τα μιτοχόνδρια σου που θα μετατρέψουν τη γλυκόζη σε ενέργεια. Μπορείς να απορροφήσεις τις βιταμίνες Β και σε υγρή ή σε μορφή συμπληρώματος επειδή το 99% από εμάς δεν την λαμβάνουν επαρκώς από τη διατροφή.
Τι να κάνεις: Παίρνε μια βιταμίνη καθημερινά η οποία θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα και θα σε ενεργοποιήσει. Επίσης κάνε έναν έλεγχο για τα επίπεδα της Β12.
5. Έχεις κάποια λοίμωξη
Η μόλυνση και η φλεγμονή μπορεί να είναι οι αιτίες που σε κάνουν να σέρνεσαι.
Τι να κάνεις: Φρόντισε να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα τακτικά για να μειώσεις το κίνδυνο φλεγμονής των ούλων. Αν έχεις ιγμορίτιδα ακολούθησε θεραπεία. Χρησιμοποίησε προβιοτικά για πρόληψη κολπίτιδας και λοιμώξεις του εντέρου. Στις ιογενείς λοιμώξεις, πλένε συχνά τα χέρια σου, κοιμήσου, απέφευγε τα κορεσμένα λίπη και τα απλά σάκχαρα.
6. Δεν κινείσαι καθόλου
Μπορείς να αυξήσεις την ενέργεια σου με μια δραστηριότητα τόσο απλή όσο το περπάτημα. Όταν κινείσαι, απελευθερώνεται οξείδιο του αζώτου, ένα αέριο που παράγεται από τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων και η λειτουργία του βοηθά στην καλύτερη αιματική ροή. Το οξείδιο του αζώτου είναι σημαντικό και η παραγωγή του βοηθάει στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών, στην καλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα και σε μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας.
Τι να κάνεις: Ξεκίνα να περπατάς, πήγαινε γυμναστήριο, κινήσου!
7. Οι ορμόνες σου έχουν αποσυντονιστεί
Οι δύο κύριες πηγές του προβλήματος είναι αργή λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Όσον αφορά τις ορμόνες των επινεφριδίων, κάνε αυτό το μικρό τεστ: Όταν είσαι πεινασμένος δεν μπορείς να περιμένεις να φας και γίνεσαι τόσο οξύθυμος ώστε είσαι ικανός και να διαπράξεις έγκλημα; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα επινεφρίδια σου μπορεί να μην λειτουργουν σωστά.
Τι να κάνεις: Ένα τσεκ σε ενδοκρινολόγο.
8. Έχεις αντίσταση στην ινσουλίνη
Η αντίσταση ινσουλίνης ή αλλιώς μεταβολικό σύνδρομο είναι ο πρόδρομος του διαβήτη. Πρόκειται για τη μειωμένη ικανότητα, κυρίως των μυϊκών ιστών και του λιπώδη ιστού, να ανταποκριθούν στη δράση της. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Φυσιολογικά μετά από κάθε γεύμα απελευθερώνονται μικρές ποσότητες για να μεταφέτουν γλυκόζη στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Εάν υπάρχει αντίσταση τότε τα επίπεδα γλυκόζης – ινσουλίνης αλλάζουν δημιουργώντας κόπωση και άλλα προβλήματα στον οργανισμό.
Τι να κάνεις: Μέτρηση της πίεσής σου και έναν αιματολογικό έλεγχο που θα ελέγξει κυρίως τα επίπεδα των: τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης, ουρικού οξέως.