Το επίμονο ροχαλητό δεν είναι πάντα αθώο, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης που χρειάζεται διερεύνηση από κάποιον ΩΡΛ ή πνευμονολόγο. Αν ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεστε το κρεβάτι άρχισε να φοράει ωτασπίδες, είναι το απόλυτο σημάδι να κάνεις κάτι για το ροχαλητό σου. Απλώς να γνωρίζεις ότι θεραπείες «τελειωτικές» υπάρχουν όπως κάποιες μικροχειρουργικές επεμβάσεις του μισάωρου με laser που ανοίγουν για πάντα τους αεραγωγούς σου, αν όμως πάσχεις από υπνική άπνοια το ροχαλητό ίσως να μην καταφέρεις να το μειώσεις.
Γιατί ροχαλίζεις
Είσαι άντρας. Σύμφωνα με έρευνες οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες.
Έχεις περάσει τα 40+.
Υπάρχει κληρονομικότητα.
Έχεις περίοδο.
Είσαι έγκυος.
Πήρες βάρος.
Καπνίζεις.
Έχεις χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα, αμυγδαλές ή κρεατάκια, ανατομικές ανωμαλίες στη μύτη, στραβό ρινικό διάφραγμα, διαβήτη, υποθυρεοειδισμό, υπνική άπνοια, μία σοβαρή κατάσταση που διακόπτει την αναπνοή σου για δευτερόλεπτα έως και 1 λεπτό, δημιουργεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.
Κρυολόγησες.
Πως να χαμηλώσεις τα ντεσιμπέλ
1 Ασκήσου. Θα βελτιώσεις το αναπνευστικό σου σύστημα, μειώοντας τις πιθανότητες να ροχαλίσεις το βράδυ και να εμφανίσεις υπνική άπνοια.
2 Μείνε σε ένα σταθερό υγιές βάρος. Εάν είσαι υπέρβαρος έχεις ογκώδεις ιστούς στο λαιμό. Αυτό εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα, προκαλεί δονήσεις στο στόμα που παράγουν υπερβολικό θόρυβο.
3 Τρώγε μικρά γεύματα πριν τον ύπνο, τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείς.
4 Κοιμήσου σε πλάγια στάση και όχι ανάσκελα. Αν αυτό σου φαίνεται δύσκολο τα μπαλάκια του τένις μπορεί να σε βοηθήσουν. Τοποθέτησε ένα στην πλάτη σου ώστε να σε ενοχλεί όταν προσπαθείς να γυρίσεις ανάσκελα.
5 Βάλε μαξιλάρια για να ανασηκωθείς λίγο.
6 Ρύθμισε τη θερμοκρασία. Τα καλοριφέρ και τα air-condition ξηραίνουν τον αέρα και αυτό προκαλεί συσπάσεις του λάρυγγα και δυνατό ροχαλητό. Το χειμώνα βάζε πάνω στα σώματα του καλοριφέρ μπολ με νερό για να αυξηθούν τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο.
7 Δοκίμασε κάποια αυτοκόλλητα που ανοίγουν τους αεραγωγούς.
8 Κόψε το κάπνισμα. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.
9 Φόρεσε κάλτσες. Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που χορηγούνται για τη συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας μπορούν να μειώσουν το ροχαλητό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη καναδών ερευνητών. Προτείνουν σε όσους ροχαλίζουν να δοκιμάσουν να φορέσουν τέτοιες κάλτσες, επειδή έχουν την ιδιότητα να διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και να αποτρέπουν τη συσσώρευση υγρού στα κάτω άκρα.
10 Κάνε μία εξέταση: Οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό (ΩΡΛ, πνευμονολόγο), διότι και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό.
11. Εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις κάποια επέμβαση. Δηλαδή στο φάρυγγα: στάφυλο -υπερώιο πλαστική ή φάρυγγο –στάφυλο -υπερώιο πλαστική με χρήση Laser ή ραδιοσυχνοτήτων, επέμβαση στη μύτη με ρινοπλαστική ή κογχοπλαστική. Οι μέθοδοι αυτές συνιστώνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν έχεις διαγνωστεί με υπνική άπνοια.