Το μέλι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή είτε είσαι ο Γουίνι, είτε άνθρωπος! Μάλιστα προτείνεται ακόμα και σε διαβητικούς (σε λογικές ποσότητες), λόγω της χαμηλότερης από την ζάχαρη αύξησης της γλυκόζης στο αίμα!
Ας δούμε όμως τους τύπους του μελιού και τα γενικά χαρακτηριστικά του
Ανθόμελα
- Μεγάλη παραγωγή.
- Ανοιχτό χρώμα, ζαχαρώνουν πολύ εύκολα, από ποικιλία ανθέων οπότε δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τις ιδιότητες.
- Ανά περιοχή και εποχή αλλάζει η σύσταση τους.
- Συγκομιδή 3-4 φορές τον χρόνο, ανάλογα την χλωρίδα, την περιοχή και το υψόμετρο.
Θυμαρίσιο
- Το πιο ακριβό, πολύ αρωματικό, πολύ γευστικό.
- Σε περιπτώσεις εξαιρετικής ποιότητας, θα το βρείτε περίπου στα 20 ευρώ (άουτς!).
- Επειδή είναι πολύ αρωματικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα για να νοθεύσεις ένα ανθόμελο (άσχημα νέα).
- Απευθείας από παραγωγό θα το πάρετε πολύ πιο φθηνά.
- Κρυσταλλώνει από 6 μήνες έως 1 χρόνο.
- Με αντισηπτικές ιδιότητες, μια «ευγενική προσφορά» του θυμαριού.
Πευκόμελο
- Μεγάλη παραγωγή, παρόμοια (ίσως μεγαλύτερη) με το ανθόμελο.
- Λιγότερο γλυκό.
- Αρκετά σκούρο χρώμα.
- Δεν κρυσταλλώνει πριν τους 18 μήνες
- Ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας, πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία πιθανώς λόγω του ρετσινιού.
Ελατόμελο
- Λιγότερο γλυκό και από το Πευκόμελο, το ανόθευτο δεν κρυσταλλώνει.
- Ιδιαίτερα παχύρευστο, παράγεται σε ορεινές περιοχές.
- Ωραία, έντονη γεύση.
- Μικρή παραγωγή, άρα και αυξημένη τιμή.
- Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σε περιοχές με ερυθρελάτη είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
Μέλι από Ρείκι
- Ιδιαίτερα δυναμωτικό, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα και δυστυχώς χαλάει γρήγορα.
- Καφεκόκκινο χρώμα, ραφιναρισμένη μυρωδιά δυνατή γεύση.
- Προτιμήστε το φθινοπωρινό.
Καστανόμελο
- Κορυφαία γεύση (υποκειμενική άποψη), δυνατή, λίγο πικρή.
- Θα το συναντήσετε σε μοναστήρια και όπου ακούτε την λέξη καστανόδασος.
- Χρώμα από σκούρο καφέ έως μάυρο, μέχρι…ταμπά (δεν ξέρω αν είναι δόκιμο χρώμα πέρα από παπούτσια, αλλά…αυτό).
- Αργή κρυστάλλωση (σαν το πευκόμελο), φαίνεται αρχικά μια άσπρη γραμμή στην επιφάνεια και κατεβαίνει.
Μέλι εσπεριδοειδών
- Βγαίνει 1 με 2 φορές τον χρόνο σε περιοχές με πορτοκαλώνες και λεμονιές.
- Ιδιαίτερα αρωματικό, αλλά ακριβό, λόγω της μικρής και χρονικά περιορισμένης παραγωγής.
- Ανοιχτό κίτρινο χρώμα, ζαχαρώνει γρήγορα διατηρείται σε σκιερό μέρος.
- Αν κρυσταλλώσει πάρτε μπεν μαρί και ζεστάνετέ το, αλλιώς για πολύ λίγο στο μπρίκι. Πολύ λίγο.
Οι δράσεις του μελιού:
Το μέλι είναι γεμάτο σε πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδοτικού που προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών.
Τα φλαβονοειδή που επίσης περιέχει, μειώνουν σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης κάποιων ειδών καρκίνου και καρδιακών ασθενειών.
Κάποιες ποικιλίες μελιού εμπεριέχουν 6 είδη γαλακτοβάκιλων και 4 είδη μπιφιδοβακτηρίων (τι μαθαίνει κανείς!). Αυτές οι ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των προβιοτικών, κάτι που μπορεί να εξηγεί την χρήση του μελιού ως φάρμακο σε πολλές παραδοσιακές συνταγές.
Το μέλι έχει μεγάλη θερμιδική αξία, μια κουταλιά ισούται με 64 θερμίδες, αλλά μπορεί να σε καλύψει ενεργειακά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά είναι πιο light θερμιδικά από την ίδια ποσότητα σε γραμμάρια και από την ζάχαρη και από το ταχίνι.
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ισορροπεί την οξύτητα του στομάχου και είναι η απάντηση στην δυσπεψία. Αντί για σόδα, επιδόρπιο με μέλι λοιπόν!
Ιδανικό σε συνδυασμό με κανέλα!