H Καλλιπάτειρα ήταν η πρώτη πολίτις χωρίς θεσμικό ρόλο, που αψήφησε την θανατική ποινή για να παρακολουθήσει τον πυγμάχο γιό της Πεισίδωρο να αγωνίζεται στην Ολυμπία.
Με καταγωγή από αθλητική οικογένεια από την Ιαλυσό της Ρόδου, ο πατέρας της Διαγόρας, τα τρία αδέρφια της Ακουσίλαος, Δαμάγητος, Δωριεύς και ο ανιψιός της ήταν Oλυμπιονίκες, είτε στο Παγκράτιο, είτε στην Πυγμαχία. Όταν η Καλλιπάτειρα έμεινε χήρα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναλάβει την προετοιμασία του γιού της Πεισίδωρου για να αγωνιστεί στην Ολυμπία. Ο Διαγόρας μάλιστα ήταν περιοδονίκης, δηλαδή ήταν ένας από τους λίγους αθλητές που είχαν νικήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στα Ίσθμια, στα Νέμεα και στα Πύθια (αυτή η τιμή ακολουθούσε και τον γιό του Δωριέα που αγωνίστηκε 32 χρόνια μετά τον πατέρα του). Είχε την φήμη μάλιστα ότι δεν απέφευγε τα χτυπήματα, αλλά τα δεχόταν και απαντούσε με δυνατότερα.
Η αποκάλυψη της ταυτότητάς της
Ταξίδεψε λοιπόν από την Ρόδο στην Ολυμπία, ενώ όταν έφτασε εκεί, έκανε όλη την προετοιμασία μεταμφιεσμένη σε άντρα! Με την ίδια αμφίεση παρακολούθησε τον Πεισίροδο να αγωνίζεται και να νικά. Για κακή της τύχη όμως, πηδώντας από την εξέδρα για να πάει στον γιό της να πανηγυρίσει, ο μανδύας της πιάστηκε αποκαλύπτωντας το μυστικό της! Συνελήφθη κατευθείαν και οδηγήθηκε στο δικαστήριο.
Η δίκη
Εκεί οι Ελλανοδίκες παρά το έγκλημά της, δεν την καταδίκασαν σε θάνατο όπως θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο, αλλά θεωρώντας αντίστοιχη βλασφημία να θανατώσουν ρίχνοντας σε γκρεμό, μια κόρη, μητέρα, θεία και αδερφή Ολυμπιονικών την αθώωσαν. Εικάζεται ότι έπαιξε ρόλο η ανάληψη της πολυέξοδης και απαιτητικής προετοιμασίας του γιού της, ενώ και η συγκινητική απολογία της ροδίτισσας, δεν άφησε περιθώρια για να δείξουν οι Ελλανοδίκες σκληρό πρόσωπο. Πολύ περισσότερο όταν υπήρχαν αγάλματα του πατέρα της και των αδερφών της διάσπαρτα στον ιερό χώρο.
Από τότε όμως για να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός, ορίστηκε να μπαίνουν γυμνοί στον χώρο του σταδίου και οι γυμναστές! Έκτοτε η Καλλιπάτειρα, αποτελεί ένα διαρκές σύμβολο των γυναικών στο δικαίωμά τους για ισονομία και ίση αντιμετώπιση έναντι των ανδρών.
* Σε όλο το μαγικό κόσμο της Βικιπαιδείας και του copy paste, θα δείτε τον Πεισίδωρο ως Πεισίρροδο. Μην δίνετε σημασία!