Fitness

5 λάθη που κάνουμε στο…περπάτημα!

Το περπάτημα προτείνεται ως «φάρμακο» από τις ηλικίες των 9 μέχρι 99 ετών. Όσο και αν θεωρούμε δεδομένο και αυτονόητο το περπάτημα, ως άσκηση έχει και αυτό τα μυστικά και τα λάθη του. Ας δούμε μερικά από αυτά:

1.) Ανοίγεις τον βηματισμό χωρίς λόγο

Νομίζεις ότι ανοίγοντας τον βηματισμό σου καλύπτεις μεγαλύτερη απόσταση ή περπατάς πιο γρήγορα. Η αλήθεια είναι πως από την μια κουράζεις περισσότερο την φτέρνα και το γόνατο του μπροστινού ποδιού που κάνει το άνοιγμα, ενώ από την άλλη κανένα από τα δύο πόδια δεν πατάει καλά. Χάνεις έτσι σε ρυθμό και ισορροπία. 

 

2.) Λάθος παπούτσια

Τα fashion shoes αθλητικών μαρκών ΔΕΝ είναι για περπάτημα, είναι για καφέ. Λατρεύω τα τύπου Gasele ή All star όλων των εταιριών και υπάρχουν και πολλά συμπαθητικά παπούτσια τύπου free run ή skate. Αλλά δεν είναι για περπάτημα. Χρειάζεσαι, ελαφριά, συμπαγή αθλητικά παπούτσια (αν χρησιμοποιείς τον όρο σπορτέξ ™, έχουμε ένα θέμα εμείς οι δύο), τα οποία να αλλάζεις κάθε 800 χιλιόμετρα (± ανάλογα το βάρος σας). Επιπλέον όπως και τα running πρέπει να τα παίρνεις ½ νούμερο μεγαλύτερα, λόγω του πρηξίματος από το περπάτημα.

 

3.) Δεν χρησιμοποιείς τα χέρια

Αντίθετο χέρι μπροστά λυγισμένο και αντίθετο πόδι. Εναλλάξ. Το χέρι πρέπει να πηγαίνει ελαφρά μέχρι πίσω (ελαφρά, όχι παρέλαση). Αυτό σου δίνει ρυθμό, ώθηση και έτσι περπατάς γρηγορότερα. Αν δεν κινείς τα χέρια σου αυτά πρήζονται, ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη. Παρεπιπτώντως ένα από τα πιο αστεία στυλ περπατήματος είναι το «Ποπάϋ». Είναι αυτό που το αριστερό χέρι φτάνει στους δεξιούς πλάγιους κοιλιακούς και το δεξί στους αριστερούς (ας πούμε). Δεν βοηθάει στο περπάτημα πάντως…

 

4.) Κοιτάς κάτω

Είτε επειδή ψάχνεις για λεφτά (καλή τύχη σε αυτό), είτε για να μην πατήσεις ακαθαρσίες, το να κοιτάς σταθερά με κλίση προς τα κάτω ποιό εύκολα θα σε ενοχλήσει στον αυχένα και τους ώμους, παρά θα σε βοηθήσει. Προτίμησε να προχωράς με το σαγόνι παράλληλα με το έδαφος. Έτσι θα βλέπεις στα 4-5 μέτρα, δεν θα πατήσεις τις ακαθαρσίες και θα μαζέψεις και τα αδέσποτα κερματάκια που ψάχνεις.

 

5.) Ντύνεσαι λίγο ή πολύ

Για να μην ιδρώνεις ή να μην κρυώνεις θέλει κόλπα: Το καλύτερο είναι να φοράς ένα μακρυμάνικο ισοθερμικό να διώχνει τον ιδρώτα μακριά από το δέρμα σου και από πάνω ένα κοντομάνικο μπλουζάκι. Τον χειμώνα μπορείς να βάλεις και ένα αμάνικο μπουφάν (ή και με μανίκια αν κρυώνεις γενικά πολύ), ενώ φθινόπωρο και άνοιξη προτίμησε ένα αντιανεμικό ή αδιάβροχο. Όταν ντύνεσαι σε στρώσεις, ανά πάσα στιγμή μπορείς να βγάλεις ένα ρούχο αν ζεσταίνεσαι και μετά να το ξαναφορέσεις.

 

Υ.Γ. Αν δεν έχει βρύσες εκεί που πας για περπάτημα, πάρε τουλάχιστον ένα 500άρι μπουκαλάκι νερό αν σκοπεύεις να περπατήσεις γύρω στα 45'. Αν σκοπεύεις να περπατήσεις παραπάνω, πάρε μεγαλύτερο μπουκάλι. Το safeplay πάντως λέει πάντα να παίρνεις νερό μαζί σου ΚΑΙ για λόγους υγιεινής.

 

Υ.Γ.2 Σε περίπτωση που πάτε βραδινή βόλτα για περπάτημα, ας έχετε υπ' όψιν σας και αυτά!