Fitness

Συνέντευξη με τον Τόνυ Κουτσογιάννη

Βλέποντας έναν αθλητή με το μετάλλιο του Spetses Mini Marathon στο στήθος, αναγνωρίσαμε τον Κυπελλούχο Ευρώπης (πρωταθλητή ουσιαστικά) του πόλο Τόνυ Κουτσογιάννη. Έτσι επιστρατεύσαμε τις γνωριμίες μας για να σας παρουσιάσουμε μια αποκλειστική συνέντευξη για το wefit.gr!

Τι δουλειά έχει ένας πρώην Πρωταθλητής Ευρώπης στο Spetses Mini Marathon;

 

Να γεμίσει με ενέργεια τις μπαταρίες του και να ανταποκριθεί σε έναν ακόμα στόχο. Η συμμετοχή μου στο Mini Marathon οφείλεται και στη διάθεση μου να συνεχίσω να ανταγωνίζομαι με τον εαυτό μου, αλλά και για να απολαύσω μια τόσο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη διοργάνωση. Η ψυχική και σωματική υγεία για μένα είναι Στάση Ζώης, όχι μόνο δια βίου μάθηση, άλλα και δια βίου άσκηση.

 

Από το 97 και το Κύπελλο Ευρώπης, μέχρι την δέυτερη θέση στο LEN Trophy το 2004 (πέρα από τα πρωταθλήματα), τι σου έχει μείνει από τον πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο;

 

Πέρα από τις μοναδικές στιγμές, τις ευχάριστες τελικά αναμνήσεις και την ποικιλία συναισθημάτων, πέρα από τους φίλους και τα γέλια μέχρι δακρύων, η κληρονομιά που μου έχει αφήσει ο αθλητισμός είναι βαθιά ριζωμένη στο ποιός είμαι.

Η αυτοπειθαρχία, η συνεχής προσπάθεια για την απόδειξη της χρησιμότητας σου, η συνεργασία με τους συμπαίκτες και η άντληση εμπιστοσύνης σε σκληραγωγούν αλλα και σε γαληνεύουν ταυτόχρονα.

Επίσης υπήρξαν προπονητές που ήταν σαν δεύτεροι πατέρες, αν αναλογιστούμε τις ατέλειωτες ώρες των προπονήσεων. Οπως και κάποιοι μεγαλύτεροι αθλητές αποτέλεσαν για μας τρανά πρότυπα για να συνεχίσουμε τη προσπαθεια και έργο μάς.

pull.JPG 

Επαγγελματικός (πρωτ)αθλητισμός, σπουδές, δουλειά ενώ ταυτόχρονα έπαιζες πόλο, τώρα personal trainer. Πως συνδυάζονται όλα αυτά;

 

Η θέληση ειναι αυτή που συνδυάζει τα πράγματα. Στο κομμάτι το δικό μου, ο πρωταθλητισμός αποτέλεσε για αρκετά χρόνια και τη δουλειά μου αλλά και τη σπουδή μου. Αυτό που κάνω τώρα ειναι άμεσα συνυφασμένο μ' αυτό που είχα εκπαιδευτεί να κάνω παλιά. Παρέμεινα στον ίδιο χώρο, στον χώρο της άθλησης.

rings.JPG

 

Τι θα συμβούλευες ένα νεαρό αθλητή 16-18 ετών, που είναι πάνω από το επίπεδο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και βρίσκεται στο δίλημμα: «να επικεντρωθώ στις σπουδές ή να αφιερωθώ στο άθλημά μου;»

 

Αν το παιδί βάλει το δίλημμα από μόνο του, αυτό σημαίνει πως το «μικρόβιο» του πρωταθλητισμού δεν είναι δυνατό για να επιβιώσει. Θα τους συμβούλευα να μη φοβούνται όταν ακούνε τη λέξη πρωταθλητισμός, γιατί είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Υπάρχει και ο ισορροπημένος πρωταθλητισμός που δε σημαίνει σώνει και καλά αποκλειστική απασχόληση ή νίκη με κάθε τίμημα. Μην αφήνουν τα λίγα αρνητικά να υπερκαλύπτουν τα πολλά θετικά. Εν κατακλείδι να ακολουθήσει αυτό που τον ευχαριστεί πιο πολύ, χωρίς όμως να ξεχνά να κοιτά και από την απέναντι πλευρά του δρόμου.

 

Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα: «αν επιβιώσω στην πισίνα, σε αγώνα πόλο (με όλο το ξύλο και τις γονατιές που αυτό συνεπάγεται) μπορώ να καταφέρω τα πάντα» ή δεν είναι ακριβώς έτσι;

 

Μακάρι να υπήρχε και στη ζωή η σφυρίχτρα του διαιτητή, πού όταν λήγει τον αγώνα εισαι και πάλι φίλος με τον πριν από λίγο αντίπαλο σου. Δυστυχώς στη ζωή δε προετοιμάζεσαι για τα χτυπήματα. Δεν είναι τόσο το ξύλο, όσο η διαδρομή και η προσπάθεια που καταβάλει ένας αθλητής για να καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής πιστεύω που τον κάνει πιο ανθεκτικό στο να αντέχει και να συνεχίζει να στοχεύει ψηλά και στον έξω κόσμο.

polo.jpg

 

Τώρα ασχολείσαι με το Personal Training. Τι ακριβώς κάνεις και πού μπορούν να σε βρούν;

 

Κάνω Personal και small group Τraining.

Αυτό που θέλω να πετύχω μέσα  από την γυμναστική είναι να αναβαθμίσω την ποιότητα ζωής του ασκούμενου-αθλητή. Χρησιμοποιώ ασκησιολόγιο με άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητα του, εκτελώντας πολυδιάστατες κινήσεις, κυρίως με το βάρος του σώματος και με διαφορά fitness tools. Πρόκειται για μια λειτουργική γυμναστική που απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες των ασκουμένων.

Το personal training συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην διαφορετικότητα του κάθε άνθρωπου,  στην ανατομία, στους στόχους και τον τρόπο ζωής. Εδώ ο έλεγχος, η καθοδήγηση, η προσοχή, η διόρθωση και η επίβλεψη είναι στον μέγιστο βαθμό!

 

Όσον αφορά τα προγράμματα, αυτά εναλλάσσονται και συνδυάζονται καθημερινά με διαφορετικό πάντα τρόπο.

Συνοπτικά βασίζονται στο core training: το core, ο πυρήνας αποτελεί τη βάση κάθε προπονητικού προγράμματος κάθε ασκούμενου ανεξαρτήτως επιπέδου και ηλικίας.

Functional training: λειτουργική προπόνηση.

Strength training: μυική αντοχή-ενδυνάμωση για όλο το σώμα.

Cross trainning: κυκλική προπόνηση

Cardio training: προπόνηση που έχει σαν στόχο την αύξηση των καρδιακών παλμών και του  μεταβολισμού

High intensity interval training: διαλλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης.

Mobility – stretching training: δυναμικές διατάσεις που επιτυγχάνουν μυική ευλυγισία, αρθρικη ευκαμψία και μυική συναρμογή.

 

Με λίγα λόγια θέλουμε να πετύχουμε την ολοκληρωτική εκγύμναση των μυϊκών ομάδων του σώματος με αυξημένη τη συμμετοχή και του καρδιοαναπνευστικου μηχανισμού. Αυτό συνεπάγεται τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ισορροπίας και της ελαστικότητας, ενώ συντελεί ταυτοχρονα σε μεγάλη κατανάλωση θερμίδων, στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού και στη σωματική και ψυχική εκτόνωση.

Προσωπικός στόχος μου είναι η συνεχής πρακτική και μετεκπαίδευσή μου πάνω στο σύγχρονο fitness.

 

Είσαι ακόμα προπονητής κολύμβησης;

 

Είμαι ακόμα προπονητής κολύμβησης στα πλαίσια του personal training.

 

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη.

 

Ευχαριστώ και εγώ.

 

Σοφοκλής Αρχοντάκης