Η Καλλισθενική Γυμναστική με το ιστορικό της παρελθόν και το street παρόν της, είναι εδώ, πίσω στην Ελλάδα και έτοιμη να την γνωρίσετε. Είναι μια διαρκώς αυξανόμενη (σε κοινό) πρόταση γυμναστικής η οποία «τροφοδοτείται» από τους δεκάδες ανοιχτούς χώρους και πάρκα σε όλη την χώρα.
Τι ακριβώς είναι η Καλλισθενική Γυμναστική;
Η λέξη calisthenics προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις κάλλος και σθένος ομορφιά και δύναμη. Πρόκειται για ένα σύστημα προπόνησης που εξελίχθηκε στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιούνταν από αθλητές και πολεμιστές για να προετοιμάσουν το σώμα τους για μάχη ή για να λάβουν μέρος σε αγώνες. Αυτό το σύστημα προπόνησης συνέχισε να κυριαρχεί στην ρωμαϊκή εποχή αλλά και στους μεσαιωνικούς χρόνους και αργότερα μέχρις ότου ξεκίνησε η αντικατάσταση του από νεότερες μεθόδους εκγύμνασης, που σχεδόν όλες αφορούσαν αποκλειστικά την μυική ενδυνάμωση με μηχανήματα, βάρη και άλλου είδους αντιστάσεις. Ξεκίνησε να έρχεται και πάλι στην επιφάνεια με την ονομασία street workout από τα γκέτο του εξωτερικού, όπου οι αθλούμενοι χρησιμοποιούσαν παρόμοιες τεχνικές με αυτές της καλλισθενικής γυμναστικής των αρχαίων Ελλήνων, προσθέτοντας μια δόση σόου και προσαρμόζοντας το φυσικά στην κουλτούρα του street.
Πως ήρθατε σε επαφή με το Calisthenics;
Εμείς ήρθαμε σε επαφή με το calisthenics όταν είδαμε τις ομάδες του εξωτερικού να γυμνάζονται με αυτό τον τρόπο. Ψάξαμε, διαβάσαμε αρκετά και δουλέψαμε συστηματικά τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό κομμάτι και αναπτύξαμε ένα σύστημα προπόνησης που πιστεύουμε πως πλησιάζει αρκετά το σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας. Φυσικά το ψάξιμο, το διάβασμα και η προσωπική, αλλά και η των ασκουμένων μας εξέλιξη, θα ειναι κάτι που δεν θα σταματήσει ποτέ.
Ήσασταν οι πρώτοι που φέρατε αυτό το είδος άθλησης/γυμναστικής πίσω στην Ελλάδα;
Σίγουρα θα υπήρχαν άτομα που γνώριζαν για την καλλισθενική γυμναστική πριν από εμάς, αλλά επίσημα είμαστε οι πρώτοι που την προωθήσαμε στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε όσο το δυνατόν σωστότερη προσέγγιση κάτι το οποίο θα προσπαθήσουμε να διατηρηθεί.
Πως γνωριστήκατε και πως σχηματίστηκε η ομάδα;
Τα δύο μέλη της ομάδας ο Δημήτρης και ο Τάσος που γνωρίζονταν από το Πολυτεχνείο, συχνά προπονούνταν στον ίδιο χώρο με το αμέσως επόμενο μέλος της ομάδας, τον Άγγελο. Η αγάπη τους για το συγκεκριμένο τρόπο άσκησης και ο κοινός τους στόχος στο να το διαδώσουν και να το εξελίξουν τους ένωσε. Αλληλοσυμπλήρωνοντας ο ένας τον άλλο η ομάδα Greek Calisthenics movement έφτασε σε αυτό που ειναι σήμερα.
Έχετε και ανοιχτά μαθήματα πέρα από personal training; Που κάνετε μαθήματα;
Προς το παρών λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχουμε οργανώσει κάποιο ανοιχτό μάθημα, μπορεί όμως να γίνει στο μέλλον, αν και αυτό θα ειναι κάτι δύσκολο να οργανωθεί, μιας και το επίπεδο των ικανοτήτων απο μαθητή σε μαθητή διαφέρει. Τα μαθήματα μας διεξάγονται σε περιοχές των βόρειων προαστίων της Αθήνας.
Ασκείστε αποκλειστικά με την μέθοδο calisthenics ή κάνετε και άλλου είδους ασκήσεις ώστε να μπορείτε να κάνετε calisthenics; Π.χ. Τρέξιμο, crossfit;
Για την φυσική μας κατάσταση, η οποία περιέχει, αντοχή, δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, ευκαμψία και ταχύτητα, ασκούμαστε αποκλειστικά και μόνο με την καλλισθενική γυμναστική η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγω στο βάρος του σώματος. Όντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα προπόνησης περιέχει και ασκήσεις όπως το τρέξιμο και οι διατάσεις.
Όταν μαζεύεται όλη η ομάδα και κάποιος έχει καταφέρει ένα πολύ δύσκολο trick (ή χρησιμοποιείτε τον όρο pose ή στάση;) ή έχει επινοήσει κάποιο καινούριο, τι γίνεται;
Συνήθως συζητάμε και αναλύουμε το πως επιτεύχθηκε η συγκεκριμένη άσκηση ή ισορροπιστική στάση και στη συνεχεια το φωτογραφίζουμε ή το βιντεοσκοπούμε, ώστε να δημοσιευτεί και να εμπνεύσει με τη σειρά του τον κόσμο να γυμναστεί χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. Άλλωστε το calisthenics περιορίζεται μόνο εκεί που περιορίζεται η φαντασία μας.
Στο αστικό τοπίο που ζούμε τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για calisthenics πέρα από τους ζυγούς των open gyms;
Αρχικά υπάρχουν παρά πολλές ασκήσεις που το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένα απλό επίπεδο δάπεδο. Πέρα απο αυτό οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αθληθεί κάποιος. Μια καρέκλα, ένα παγκάκι, ένα τραπέζι, τα κάγκελα μιας τέντας και πολλά άλλα, αρκεί να υπάρχει φαντασία. Φυσικά πρεπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν την επικινδυνότητα του κάθε αντικειμένου που χρησιμοποιούμε, για να αποφευχθούν τυχόν σοβαρά ατυχηματα. Πρόσφατα μάθαμε για το θάνατο ενός νέου, ο οποίος χρησιμοποίησε το τέρμα ως μονόζυγο, με αποτέλεσμα την πτώση του τέρματος πάνω στο κεφάλι του.
Ποιά αθλήματα βοηθούν κάποιον που θέλει να ξεκινήσει calisthenics (Eνόργανη, Capoeira, breakdance); Τι αθλητικό backround είχατε εσείς;
Επειδή οπως είπαμε με την καλλισθενική γυμναστική χρησιμοποιείς όλες τις ικανότητες της φυσικής κατάστασης (αντοχή, δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, ευκαμψία και ταχύτητα), οποιοδήποτε άθλημα ανέβαζε όλες ή έστω κάποιες από αυτες τις ικανότητες θα τον βοηθούσαν ιδιαίτερα στο να προσαρμοστεί και να φτάσει ίσως σε υψηλότερους στόχους πιο γρήγορα. Για παράδειγμα ένας αθλητής της ενόργανης πολυ πιθανό να υπερτερούσε σε σύγκριση με έναν αθλητή του στίβου όσο αναφορά την ευλυγισία και την ισορροπία, αλλά θα υστερούσε όσο αναφορά τη δύναμη και την αντοχή. Φυσικά όλα τα παραπάνω, εξαρτώνται άμεσα από το συγκεκριμένο άθλημα που κάνει ένας αθλητής του στίβου ή της ενόργανης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλήματος.
Η ερώτηση που θα έπρεπε να μας κάνεις είναι σε τι αθλήματα μπορεί να βοηθήσει το calisthenics. Και η απάντηση είναι σε όλα. Το calisthenics είναι σύστημα προπόνησης δεν είναι ξεχωριστό άθλημα. Επομένως κάποιος το χρησιμοποιεί, είτε για να γυμναστεί αποκλειστικά σε αυτό, είτε για να γίνει καλύτερος στο δικό του άθλημα. Εμείς στο παρελθόν είχαμε ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα και συστήματα προπόνησης όπως στίβο, πολεμικές τέχνες, crossfit, body building, αναρρίχηση.
Ευχαριστούμε την ομάδα του Greek Calisthenics Movement για τον χρόνο που μας διέθεσε.
Σας αφήνουμε με μια γεύση από Καλλισθενική Γυμναστική.
Σοφοκλής Αρχοντάκης