ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: 4 ασκήσεις που θα σε ανακουφίσουν

Μπορεί το να στέλνεις mail να είναι πιο ευγενικό για τη μέση από το να σηκώνεις κούτες στη δουλειά, αλλά η καρέκλα σου δεν είναι καθόλου!Αν κάθεσαι όλη μέρα σε ένα γραφείο την καταδικάζεις με πόνο, ακαμψία και σπασμούς. Δες αυτές τις 4 ασκήσεις που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο και θα σε βοηθήσουν να τον προλάβεις.

Αν έφτασε λοιπόν εκείνη η μέρα που λυγίζεις από τη μία πλευρά αλλά δεν μπορείς να επανέλθεις σε όρθια στάση ή δεν μπορείς να λυγίσεις τη μέση σου καθόλου, τότε συγχαρητήρια! Μόλις εμφανίστηκε ο πρώτος σου μυϊκός σπασμός. Δεν είναι φίλος, ήρθε για να μείνει και να σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Ξεκουράσου προς το παρόν και, σε αντίθεση με όσα ήξερες μέχρι σήμερα, βάλε πάγο τις πρώτες 24-48 ώρες έπειτα από τράβηγμα στη μέση, αυτό μειώνει τη φλεγμονή. Αν και η θερμότητα χαλαρώνει τους μυς, εντείνει όμως τη φλεγμονή γι' αυτό βάλε θερμοφόρα μετά τις 48 ώρες. Έχε υπόψη σου ότι εκτός από το στρες η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου και τα πεσμένα επίπεδα νατρίου ενισχύουν την ένταση του μυικού σπασμού στη μέση.

 

Για να ανακουφίσεις τον πόνο

Διατάσεις «90-90»

Ιδανική: Για τους πιο συνηθισμένους πόνους μέσης.

Στόχος: Να ξεκουράσεις τους μυς της σπονδυλικής στήλης και τα ισχία.

Πώς θα τις κάνεις: Ξάπλωσε στο πάτωμα, με την πλάτη να ακουμπά στο έδαφος, και λύγισέ τα γόνατά σου στις 90 μοίρες ακουμπώντας τα σε μία καρέκλα. Φρόντισε οι γοφοί σου να είναι και αυτοί σε ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα. Μείνε σε αυτή τη θέση για 15 λεπτά.

 

Για να ανακουφίσεις τον πόνο

Η στάση της γάτας Νο2

Ιδανική: Για να σταματήσει τους σπασμούς στους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Στόχος: Να χαλαρώσεις τους μυς.

Πώς θα την κάνεις: Πέσε στα τέσσερα, με τα χέρια ακριβώς κάτω από τους ώμους τεντωμένα. Λύγισε το κεφάλι σου προς τα κάτω και άφησε την κοιλιά σου να κρέμεται χαλαρά, χωρίς να κυρτώνει υπερβολικά η πλάτη σου. Μείνε σε αυτή τη θέση για πέντε λεπτά.

 

Για να προλάβεις τον πόνο 

Ενδυνάμωση κοιλιακών

Ιδανική: Για να προστατέψεις τη μέση σου από τραυματισμούς.

Πώς θα την κάνεις: Η ενδυνάμωση κοιλιακών και ραχιαίων, που είναι υπεύθυνοι για τη στήριξη του μέσου κορμού, βοηθούν να διατηρείς τη σωστή στάση του σώματος στην καθημερινότητά σου. Δυναμώνοντας αυτή την περιοχή μπορεί να δεχτεί επιβαρύνσεις από διάφορες απρόσεκτες ή λαθεμένες κινήσεις, προστατεύοντας τη μέση σου από τραυματισμούς.

 

Διατάσεις (stretching)

Ιδανικές: Για αποφορτίζεις την περιοχή από τις φορτίσεις

Πώς θα τις κάνεις: Όσον αφορά τη μέση η πολλή ευλυγισία δεν κάνει πάντα καλό. Ωστόσο χρειάζεσαι κάποιες διατατικές ασκήσεις, που μπορείς να εκτελείς οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ώστε να αποσυμφορείς την περιοχή από τις φορτίσεις και να ξεκουράζονται οι μυς της περιοχής. Μην κάνεις stretching χωρίς προηγουμένως να έχεις κάνει προθέρμανση! Όταν είναι κρύοι οι μύες και οι αρθρώσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού. Κάνε ζέσταμα για 5 λεπτά (επιτόπιο τρέξιμο) και μετά ξεκίνα τις διατάσεις. Και φυσικά το αυτονόητο: Αν πονάς δεν κάνεις τίποτα, ξεκούραση στο κρεβάτι και δύο μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σου!

 

 

 

Wefit tip: Η γιόγκα και το ται τσι γυμνάζουν τη μέση σου και ταυτόχρονα σε χαλαρώνουν.