ΔΙΑΤΡΟΦΗ

15 έξυπνοι τρόποι για να μη χαλάσεις τη γραμμή σου στην ταβέρνα

Μετά το κολύμπι και την κάψα του ήλιου η δροσερή αυλή της ταβέρνας είναι ο Παράδεισος κάθε λουόμενου ενώ οι μυρωδιές από τα ψητά που σου κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν sprint είναι τα ουρί του Παραδείσου. Για να μην ξεφύγεις στις διακοπές σου αυτοί οι 15 έξυπνοι τρόποι θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη γραμμή σου στην ταβέρνα χωρίς να νιώθεις ότι στερείσαι. Εξάλλου διατροφή δε σημαίνει στέρηση αλλά σωστοί συνδυασμοί και μέτρο.

1 Άσε κάτω το ψωμί
Μην πέφτεις με τα μούτρα στο ψωμί μέχρι να έρθουν τα πιάτα. Ζήτησε να σου το φέρουν μαζί με τα κυρίως. Αν υπάρχει επιλογή ολικής άλεσης επιλεξέ το και φάε μία μόνο φέτα.

2 Πρώτα πιες νερό
Μέχρι να έρθει το φαγητό πιες τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό, θα ξεχωρίσεις το αίσθημα της δίψας και της πείνας ευκολότερα ενώ θα μειώσεις τις θερμίδες σου στο μεσημεριανό γεύμα.

3 Ρίξ’ το στα πράσινα
Για σαλάτα παρήγγειλε μία σκέτη αγγουροντομάτα ή βραστά χόρτα. Η full χωριάτικη είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα. Άλλες επιλογές είναι μια πράσινη σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ντοματίνια και λίγη παρμεζάνα. Ζήτα τις σος ξεχωριστά.

4 Πες «ναι» στο ορεκτικό
Τα ψητά λαχανικά με ξύδι μπαλσάμικο είναι μια καλή επιλογή. Πέντε με έξι κομμάτια από αυτά σε χορταίνουν χωρίς να σε επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες.

5 Αγνόησε το τηγανιτό
Οτιδήποτε τηγανιτό υπάρχει στο μενού αγνόησέ το. Μην ακούς τις σειρήνες της γεύσης. Αγνόησέ το. Κλείσε τα μάτια, προσπέρασέ το.

6 Επίλεξε της ώρας
Αλλά πρόσεξε τι θα επιλέξεις γιατί τα κρέατα αλοίφονται με λίπος πριν μπουν στην σχάρα. Φιλέτο ή κόντρα μπριζόλα ψητή στα κάρβουνα, μοσχαρίσιο σουβλάκι, ψάρι ή στήθος κοτόπουλο είναι καλές επιλογές. Συνόδεψτέ τα με ρύζι, ψητά λαχανικά ή ψητή πατάτα αντί για τηγανιτές πατάτες.

7 Απέφυγε τους κιμάδες
Όπως μπιφτέκια, σουτζουκάκια, κεφτέδες γιατί το κρέας που χρησιμοποιείται είναι τίγκα στο λίπος (ναι, γι αυτό είναι τόσο νόστιμα).

8 Κάνε «καμάκι»
Καλύτερη επιλογή για μεσημεριανό είναι η άπαχη πρωτείνη όπως το ψητό ψάρι, κι όσο μικρότερα τα ψάρια τόσο καλύτερα γιατί δεν έχουν και τοξίνες. Γάβρος και σαρδέλα είναι οι top επιλογές. Ακολουθούν γαρίδες, καλαμαράκι, καραβίδες στα κάρβουνα. Αν τα οικονομικά σου το επιτρέπουν και αστακό, έχει λίγα λιπαρά αλλά όσα έχει είναι τα «καλά».

9 Δες το μεσογειακά
Μία μερίδα φασολάκια ή 2 γεμιστά (1 αν έχει μέσα κιμά) με 2 – 3 πατάτες είναι καλές επιλογές. Συνδύασέ το με λίγο ανθότυρο ή 1 φέτα ψωμί.

10 Παρήγγειλε ένα ποτήρι μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί
Αλλλά πίνε ενδιάμεσα και νερό. Αν σκοπεύεις το βράδυ να πας σε μπαρ, μην παραγγείλεις αλκοόλ το μεσημέρι, πιες απλώς άφθονο νερό.

11 Μην πάρεις αναψυκτικό
Πολλές άχρηστες θερμίδες, πολλή ζάχαρη. Απέφυγε και τα light.

12 Έλεγξε τη μερίδα σου
Οι μερίδες εστιατορίου είναι πολύ μεγαλύτερες από τις μερίδες διαίτης. Φάε το μισό κυρίως ή μοιράσου το με έναν φίλο.

13 Μην ξεχνάς τον κανόνα
Έχε στο μυαλό σου τον κανόνα 50% – 25% – 25% που σημαίνει ότι το μισό σου πιάτο να είναι λαχανικά, σαλάτα, το 25% πρωτείνη και το άλλο 25% υδατάνθρακες (ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι). Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις λάθος.

14 Απέφυγε το επιδόρπιο
Δύο κομμάτια φρούτου ή λίγο γλυκό του κουταλιού με γιαούρτι αρκούν αλλά και πάλι δεν το έχεις ανάγκη. Κράτα τη διάθεσή σου για γλυκό το απόγευμα στο απογευματινό σου σνακ. Καλή επιλογή είναι μία φέτα καρπούζι. Θα σε ξεδιψάσει, θα ικανοποιήσει την ανάγκη σου για γλυκό ενώ θα δημιουργήσει κορεσμό και θα σε χορτάσει.

15 Μην νιώθεις ενοχές
Δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις κάθε φορά που τρως κάτι ή πίνεις κάτι παραπάνω. Κάνε διακοπές με χαλαρή διάθεση και φρόντισε να περάσεις καλά χωρίς να σκέφτεσαι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρως. Απλώς το μέτρο ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.