Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός ακολουθεί τον James Wilks, έναν πρωταθλητή πολεμικών τεχνών, ο οποίος καταφέρνει να αποδομήσει έναν από τους πιο επικίνδυνους μύθους του κόσμου: την αντίληψη πως το κρέας είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών, δύναμης και υγείας.
Ξεκινώ με την εξής ομολογία: δεν είμαι vegan. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που νοιάζεται για τη διατροφή του. Έτσι, εδώ και πολύ καιρό, φλερτάρω με την ιδέα να ακολουθήσω μία χορτοφαγική διατροφή (Και γιατί όχι; Στην Ελλάδα τα προϊόντα είναι τοπικά, έχουμε πολλά νόστιμα λαχανικά και φρούτα και αρκετές βιολογικές αγορές). Όμως το στερεότυπο της πρωτεΐνης που βοηθά στην αποκατάσταση, η δύναμη της συνήθειας και η ευκολία των συνταγών που περιέχουν κρέας με κρατούσαν πίσω. Όταν είδα το ντοκιμαντέρ The Game Changers (ο ελληνικός τίτλος είναι Αλλάζοντας τους Κανόνες του Παιχνιδιού) στο NetFlix, την παραγωγή του οποίου έκαναν μεταξύ άλλων ο James Cameron, ο Arnold Schwarzenegger, ο Lewis Hamilton, ο Novak Djokovic και ο Jackie Chan ενώ αρκετοί vegan celebrities και elite αθλητές εμφανίστηκαν στην οθόνη, πήρα τη μεγάλη απόφαση. Την επόμενη φορά το πιάτο μου να είναι χορτοφαγικό.
Το ντοκιμαντέρ είχε έναν στόχο: να σπάσει τον «μύθο πρωτεΐνης» και να απαντήσει στην κοινότυπη ερώτηση όσων ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή «Και από πού παίρνεις την πρωτεΐνη σου;» (αν όχι από το κρέας;, συμπληρώνω). Κακά τα ψέματα το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι ικανό να πολώσει μια συζήτηση χειρότερα και από την πολιτική. Πολλοί οπαδοί του veganism έχουν γίνει ζηλωτές, φτάνοντας σε ακραία σημεία διατροφικού αποκλεισμού αλλά και πολλοί κρεατοφάγοι αγνοούν επιδεικτικά τις συστάσεις των ειδικών για μείωση του κρέατος λόγω υγείας, επειδή πιστεύουν ότι θα τους κάνει… λιγότερο άντρες. Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν θα σου κουνήσει το δάκτυλο αλλά με έρευνες θα σου αποδείξει πόσο κακό κάνεις στην υγεία και την αθλητική σου απόδοση, όταν καταναλώνεις κρέας.
Υπάρχουν πολλοί elite χορτοφάγοι αθλητές, γιατί όχι και εσύ;
Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις στην αθλητική διατροφή είναι ότι πρέπει να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη για να φτάσουμε σε υψηλές επιδόσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται υψηλού επιπέδου αθλητές (Ολυμπιονίκες, παίκτες του NFL, μποξέρ, αρσιβαρίστες και bodybuilders), ο πρωταθλητής της Formula 1 Lewis Hamilton και ο παγκόσμιος αρσιβαρίστας, που κατέχει τον τίτλο του πιο ισχυρού ανθρώπου, ο Patrik Baboumian που δηλώνουν ότι όταν άλλαξαν τη διατροφή τους και σταμάτησαν να καταναλώνουν ζωικές πρωτείνες απέκτησαν απίστευτη δύναμη και ενέργεια. Ο πρώην προπονητής Ultimate Fighter και των ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, James Wilks, προσπάθησε να αποκαλύψει ποια είναι τελικά η καλύτερη διατροφή που μπορεί να επηρεάσει την αθλητική απόδοση. Και τη βρήκε! Ερευνώντας και παίρνοντας τις γνώμες των ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη διατροφή για απόδοση και αθλητική αποκατάσταση είναι η χορτοφαγική διατροφή, η plant based diet.
Στο ντοκιμαντέρ αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού δήλωσαν ότι η χορτοφαγική διατροφή επιτάχυνε πιο αποτελεσματικά την αποκατάστασή τους μετά από τραυματισμό ενώ σπουδαίες αθλητικές ομάδες απέδωσαν πολύ περισσότερο, πέρα από κάθε προσδοκία.
Είναι το σώμα μας φτιαγμένο για κρέας;
Η επιστήμη πρόσφατα αποκάλυψε ότι οι Ρωμαίοι παλαιστές, που είχαν απίστευτη δύναμη και πολύ δυνατά οστά, ήταν κυρίως χορτοφάγοι, ότι τα δόντια μας δεν είναι σχεδιασμένα για την κατανάλωση κρέατος όπως των σαρκοβόρων ζώων, το ίδιο και το έντερό μας, ότι το σώμα μας επεξεργάζεται το κρέας αναποτελεσματικά και ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι καλύτερες από τις ζωικές. Και φυσικά οι φυτικές πρωτεΐνες δεν υστερούν σε τίποτα, ούτε καν στα αμινοξέα, όταν γνωρίζεις τους σωστούς συνδυασμούς.
Ο Patrik Baboumian, ο πιο δυνατός άνθρωπος στον κόσμο, είπε τη φοβερή ατάκα: “Ένα άτομο με ρώτησε πώς μπορείς να έχεις τόση δύναμη όση ένα βόδι χωρίς να τρως κρέας. Και η απάντησή μου ήταν: Έχεις δει ποτέ βόδι να τρώει κρέας; “
Κρέας = ανδρισμός
Ένα άλλο θέμα που θίγει η ταινία είναι η σχέση του «κρέατος και της αρρενωπότητας» και καταρρίπτει την παλιομοδίτικη ιδέα ότι «οι πραγματικοί άνδρες τρώνε κρέας». Το απόλυτο αρσενικό, ο Arnold Schwarzenegger, αποκάλυψε ότι «έφαγε πολλά κρέατα» στο παρελθόν. «Παλιά βλέπαμε διαφημίσεις που ενίσχυαν την ιδέα ότι οι πραγματικοί άνδρες τρώνε κυρίως κρέας. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό είναι μάρκετινγκ. Δεν βασίζεται στην πραγματικότητα», είπε.
Το καλύτερο; Η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να ενισχύει τη διάρκεια των στύσεων και να βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή των αντρών.
Γιατί δεν κάνεις στροφή στη χορτοφαγική διατροφή;
Φαίνεται ότι όλο και περισσότερο οι άνθρωποι μαθαίνουν τα οφέλη της χορτοφαγίας και μειώνουν την κατανάλωση κρέατος. Πέρα από τους ηθικούς λόγους (την αγάπη για τα ζώα και την απέχθεια για τη βάναυση εκμετάλλευσή τους στις σύγχρονες μονάδες εντατικής εκτροφής), τους περιβαλλοντικούς, αφού μεγάλο ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται στην εκτροφή βοοειδών, πέραν ακόμα των ζητημάτων υγείας και του προβληματισμού για το κατά πόσο η σύγχρονη –πλούσια σε κρέας– διατροφή μας ευθύνεται για την αύξηση των καρκίνων και άλλων ασθενειών, υπάρχουν και άλλα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουμε. Ας πούμε, πόσο βιώσιμος είναι ο τρόπος ζωής μας, πόσο φυσικός, πόσο ισορροπημένος;
Ακόμα και εμείς οι Έλληνες, που υπερηφανευόμαστε για τη μεσογειακή διατροφή, που κάθε χρόνο κατατάσσεται ως νο1 επιλογή διατροφής στον κόσμο, δεν την ακολουθούμε πια.
Δοξάζουμε στα λόγια την ελληνική κουζίνα αλλά στα εστιατόριά μας θέλουμε μοσχάρι και στο σπίτι μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το κρέας και τα αλλαντικά. (Και ας μη μιλήσουμε στον παρόν άρθρο για την παιδική παχυσαρκία, με τα Ελληνόπουλα να συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης.)
Αν και πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ήδη ότι η παραγωγή κρέατος είναι σκληρή για τα ζώα, ανεπαρκής για τον ανθρώπινο οργανισμό και επιβλαβής για στο περιβάλλον και την υγεία μας, φαίνεται ότι δεν αρκούν για να αποφασίσουμε να περιορίσουμε ή να σταματήσουμε την κατανάλωση κρέατος, αφού βρισκόμαστε σε μια κοινωνία με τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι «το κρέας είναι καλό.» Επίσης, πολλοί δεν τολμούν να αλλάξουν τη διατροφή τους επειδή φοβούνται για την υγεία τους (ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι η κατανάλωση κρέατος προκαλεί απίστευτες βλάβες και φλεγμονές στο σώμα μας) και την αθλητική τους επίδοση.
Αν σκοπός της ταινίας, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Oscar Louie Psihoyos, ήταν να καταρρίψει κάποιο μύθο σχετικά με την υγεία και τη δύναμη σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος, τότε σίγουρα το πέτυχε. Είτε τρως κρέας, είτε όχι, το The Game Changers είναι μια συναρπαστική ταινία για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά το θέμα της διατροφής και της άσκησης. Μήπως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τη διατροφή μας;
Έφαγα πολύ κρέας στο παρελθόν, λέει στο ντοκιμαντέρ ο Άρνολντ.
Μερικά από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής
Απώλεια βάρους: Μπορείς να χάσεις περίπου 4,5 κιλά αν σταματήσεις να τρως κρέας, σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ. Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορτοφαγία μειώνει τον δείκτη μάζας σώματος.
Καλύτερη υγεία: Η αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου, της υπέρτασης, των καρδιοπαθειών και άλλων σύγχρονων ασθενειών συνδέεται στενά με τη κρεοφαγία. Τα νεφρά όσων καταναλώνουν κρέας δουλεύουν τρεις φορές περισσότερο απ’ ότι των χορτοφάγων για να απομακρύνουν τις τοξίνες που δημιουργούνται στο σώμα από την κατανάλωση του κρέατος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιωνόβιων τρώνε πολύ λίγο ή και καθόλου κρέας.
Πιο δυνατό εγκέφαλο: «Είσαι αυτό που τρως». Όλα τα κύτταρα του σώματος κατασκευάζονται απ’ την τροφή που τρώμε. Αν τρώμε σάρκες νεκρών ζώωντο μυαλό μας επηρεάζεται ανάλογα. Η χορτοφαγία συμβάλλει στην ανάπτυξη του νου και την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων συνειδητότητας.
Διάβασε: Πώς να γίνεις vegan χωρίς να χάσεις μυική μάζα
Πιο υγιές έντερο: Μελέτη στο πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι οι χορτοφάγοι έχουν περισσότερα προστατευτικά είδη βακτηρίων του εντέρου συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.
Καλύτερη αίσθηση μετά την προπόνηση: Αν σε πονάνε οι μύες σου μετά την προπόνηση αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η βαριά σε ζωικές πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ουρικού ή του γαλακτικού οξέος στους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και βραδύτερη ανάκαμψη.
Είναι οικολογικό: Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης κρέατος χρειάζονται 7 κιλά πρωτεΐνης φυτών (που εύκολα μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος). Αυτό είναι μια σημαντική απώλεια πρωτεϊνών που θα μπορούσε με κατάλληλο καταμερισμό να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπων που λιμοκτονούν στις υποανάπτυκτες χώρες.
Φίλια Μητρομάρα