ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γυμναστήριο και δίαιτα: Πώς να ξεκινήσεις μετά από αποχή κάποιων μηνών

Αναβλητικότητα. Συνήθεια. Άνεση. Ρουτίνα. Καθόλου χρόνος. Αυτοί είναι οι συνήθεις ένοχοι που σε κρατούν στη γραμμή εκκίνησης και δεν σε αφήνουν να κάνεις ένα βήμα παραπάνω. Όμως όσο πιο γρήγορα το κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα νιώσεις και πάλι καλά με τον εαυτό σου και το σώμα σου, έτσι δεν είναι;

 

 

1 Ξεκίνα με κάτι μικρό

Κάτι πραγματικά πολύ μικρό. Χρειάζεται λιγότερα πράγματα από ό,τι νομίζεις για να αρχίσει το σώμα σου τις αλλαγές. Ξεκινώντας με ένα μικρό βήμα το πιο πιθανό είναι να κολλήσεις και να παίρνεις μικρές νίκες από αυτό. Άσε τη δέσμευση να τρέχεις για παράδειγμα 30 λεπτά κάθε μέρα και ξεκίνα να τρέχεις 5 λεπτά την ημέρα. Θα δεις ότι τα 5 σταδιακά θα γίνουν 10 και τα 10 θα γίνουν 20 και ούτε που θα το καταλάβεις. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τη διατροφή. Κόψε σήμερα το πολύ ψωμί, αύριο κόψε σταδιακά τη ζάχαρη, μεθαύριο τα αναψυκτικά. Λίγο λίγο και σε μια εβδομάδα θα μπεις σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Διάβασε σχετικά: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω διαίτα;

2 Just DO IT

Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να το πετύχεις. Απλά πρέπει να το κάνεις. Όσο πιο πολύ το σκέφτεσαι και το αναλύεις, τόσο περισσότερο αμφιβάλλεις, βρίσκεις δικαιολογίες και εμπόδια και χάνεις χρόνο. Ξεκίνα σήμερα χωρίς πολλή σκέψη.

3 Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και μείνε σε αυτό

Ένα app ημερολόγιο στο τηλέφωνό σου είναι φίλος σου. Έχεις ακούσει ότι τα γραπτά μένουν; Λοιπόν, αυτό είναι αλήθεια. Προγραμμάτισε τις προπονήσεις και τα γεύματά σου. Γράψε τα, διάλεξε την ώρα που θα τα πραγματοποιήσεις και προσπάθησε να μην ακυρώνεις τα ραντεβού που έχεις με σένα. 

Διάβασε σχετικά: Γυμναστική πριν ή μετά τη δουλειά;

4 Άρχισε τη μέρα σου με μια νίκη

Ένα νέο πρωί είναι η τέλεια στιγμή για ένα νέο ξεκίνημα και τι καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις σαν νικητής. Ξεκίνα μία προπόνηση που θα δώσει τον τόνο για μια παραγωγική, θετική ημέρα ή πάρε ένα υγιεινό πρωινό όπως γιαούρτι με βρόμη και μέλι που θα σου χαρίσει ενέργεια μέσα στην ημέρα και δεν θα σε πεινάσει γρήγορα όπως ένα κρουασάν ή μια τυρόπιτα.

5 Φτιάξε τον εαυτό σου για επιτυχία

Πέτα ό,τι υπάρχει στην κουζίνα και σε δελεάζει ή σε αναγκάζει να το φας. Μη βασίζεσαι στη δύναμη της θέλησης και μόνο, δεν θα είσαι πάντα δυνατός. Για την ακρίβεια στην αρχή δεν θα είσαι καθόλου δυνατός. Αν π.χ. τρελλαίνεσαι για μερέντα, μην την αγοράσεις. Άσε στη ράφι και πάρε κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό.

6 Δώσε 72 ώρες στον εαυτό σου να συνηθίσει

Αν σταμάτησες την προπόνηση σου πάνω από μία εβδομάδα, όταν επιστρέψεις και πάλι στο γυμναστήριο, δώσε στον εαυτό σου μία περίοδο 72 ωρών να προσπαθήσει ανεξαρτήτως της προόδου που θα κάνει. Μην σαμποτάρεις τον εαυτό σου με το να αποθαρρύνεσαι μετά από μια μέρα προσπάθειας και να βγαίνεις εκτός.

Διάβασε σχετικά: Τα 50 πράγματα που μάθαμε στα γυμναστήρια

7 Άλλαξε νοοτροπία

Ό,τι συμβουλές και να ακούσεις εάν εσύ δεν είσαι αποφασισμένος να αλλάξεις νοοτροπία δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα. Αν θέλεις να τρως γλυκά σκέψου ότι έτσι δεν θα ξαναδείς στον αιώνα τον άπαντα τους κοιλιακούς σου, εάν δεν σηκωθείς τώρα από τον καναπέ φυσική κατάσταση δεν θα φτιάξεις όσο κι αν το θέλεις. Η δύναμη της σκέψης υπάρχει μόνον σε καλές σειρές της HBO, στην πραγματικότητα χρειάζεσαι αλλαγή νοοτροπίας. Σαφώς και κανένας δεν θέλει να περιορίσει τις απολαύσεις, αλλά για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου απλώς χρειάζεται να κάνεις δύο πραγματάκια: να τρως υγιεινά και να γυμνάζεσαι. Μην το υπεραναλύεις. Είναι τόσο απλό.

Φίλια Μητρομάρα