ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χλωρέλλα: Το φύκι που βελτιώνει την αερόβια αντοχή

Αν θέλεις να αποκτήσεις ενέργεια και να βελτιώσεις την αερόβια αντοχή σου δοκίμασε χλωρέλλα!

Τι είναι η χλωρέλλα;

H χλωρέλλα είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά στον πλανήτη, χρονολογείται εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια! Πρόκειται για ένα μονοκύτταρο, πράσινο φύκι του γλυκού νερού που παίρνει το πράσινο χρώμα του από τη χλωροφύλλη. Δεν χρειάζονται πολλά για να αναπτυχθεί η χλωρέλλα: ήλιο, νερό και λίγα θρεπτικά συστατικά. Το όνομα χλωρέλλα προέρχεται από την ελληνική λέξη «χλωρός», που σημαίνει πράσινο, και η λατινική λέξη ella, που σημαίνει «μικρό».

Τι περιέχει η χλωρέλλα

Ενώ αυτά τα πράσινα φύκια μπορεί να είναι μικρά, η διατροφική τους σύσταση είναι μεγάλη! Η χλωρέλλα περιλαμβάνει:

Πρωτεΐνη: Αποτελείται από 50-60% πρωτεΐνη. Είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, γι αυτό την κάνει ένα superfood για αθλητές.

Αντιοξειδωτικά: Είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, λυκοπένιο και λουτεΐνη.

Βιταμίνες και μέταλλα: Η χλωρέλλα παρέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητα για τους αθλητές και όσους γυμνάζονται.

Ωμέγα-3: Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου.

Πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύουν τη σπιρουλίνα και τη χλωρέλλα. Ενώ είναι και τα δύο φύκια και περιέχουν χλωροφύλλη, η χλωρέλλα περιέχει περισσότερη, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Η πιο σημαντική είναι ότι η σπιρουλίνα μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή ενώ η χλωρέλλα δεν μπορεί. Η χλωρέλλα περιέχει σκληρά τοιχώματα κυττάρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τους ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, περνά από μια διαδικασία, που καθιστά ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση.

Η χλωρέλλα βελτιώνει την αερόβια αντοχή

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι εάν η ικανότητα αερόβιας αντοχής είναι ανεπαρκής, η παραγωγή γαλακτικού οξέος αρχίζει πολύ νωρίς με αποτέλεσμα την πρόωρη κόπωση.

Μελέτη εξέτασε την επίδραση της χλωρέλλας στην αερόβια αντοχή και διαπίστωσε ότι έχει θετική επίδραση στους αθλητές. Οι ερευνητές έδιναν σε μια ομάδα νεαρών ενηλίκων έξι γραμμάρια χλωρέλλα και σε μία άλλη placebo (εικονικό φάρμακο) καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης,

η ομάδα που λάμβανε χλωρέλλα παρουσίασε μια σημαντική αύξηση της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου από τον οργανισμό.

Η ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο δεν παρουσίασε αλλαγές στην αντοχή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητα της χλωρέλλας σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου ή BCAA (branched-chain amino acids). Αυτά περιέχουν τρία αμινοξέα, λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη, που έχει αποδειχτεί σε διάφορες μελέτες ότι βελτιώνουν την αερόβια και την αθλητική απόδοση μέσω της μείωσης της περιφερειακής και/ ή της κεντρικής κόπωσης που σχετίζεται με παρατεταμένη άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης. Επίσης, τα BCAA, και κυρίως η λευκίνη, έχουν αναγνωριστεί σαν σημαντικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην παραγωγή μυϊκών πρωτεϊνών-κλειδιών που μπορούν να προάγουν θετικό πρωτεϊνικό ισοζύγιο και μυϊκή υπερτροφία.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη χλωρέλλας μπορεί να ελαττώσει τη μειωμένη έκκριση IgA (ανοσοσφαιρίνη Α) κατά τη διάρκεια προπόνησης.

Τέλος, τα συμπληρώματα διατροφής με χλωρέλλα δίνουν ενέργεια και βοηθούν στη μείωση της σωματικής και της πνευματικής κόπωσης. Αυτό αυξάνει την αιμοσφαιρίνη, το μέσο μεταφοράς του οξυγόνου στο αίμα, αυξάνοντας έτσι την ενεργητικότητα και τη ζωντάνια του οργανισμού.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη χλωρέλλα

Μπορείς να βρεις χλωρέλλα σε διαφορετικές μορφές: από συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες, ταμπέλες και δισκία έως εκχύλισμα. Η χλωρέλλα σε μορφή σκόνης μπορεί να προστεθεί σε σούπες λαχανικών, σε χυμούς ή σε smoothies.

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25320462/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21297567/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241904/