Αυτό το απαραίτητο αμινοξύ δίνει ενέργεια, μειώνει την όρεξη και σου φτιάχνει τη διάθεση!
Η φαινυλαλανίνη (Phenylalanine) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές, ροφήματα και συμπληρώματα διατροφής. Ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σου προσφέρει στη μείωση του όρεξης και του στρες και στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και της διάθεσης.
Τι είναι η φαινυλαλανίνη;
Η φαινυλαλανίνη είναι ένα φυσικό αμινοξύ που βρίσκεται σε τροφές ή μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί φαινυλαλανίνη για την παραγωγή πρωτεϊνών. Η φαινυλαλανίνη είναι απαραίτητο αμινοξύ, που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν μπορεί να το συνθέσει, έτσι είναι απαραίτητο να το λαμβάνεις από τη διατροφή σου ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι είναι δύσκολο να λάβεις ακριβείς ποσότητες του αμινοξέος από τη διατροφή.
Η φαινυλαλανίνη δεν είναι μόνο αναπόσπαστο μέρος της παραγωγής πρωτεϊνών στους μυς, τον εγκέφαλο, το αίμα και τα όργανα. Στο σώμα μας, η φαινυλαλανίνη μετατρέπεται σε ένα άλλο αμινοξύ, την τυροσίνη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να παράγει μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που ονομάζονται κατεχολαμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αδρεναλίνη, την νοραδρεναλίνη και τη ντοπαμίνη.
Αυτοί οι τρεις νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικοί για την εγρήγορση, τη διατήρηση της μνήμης και τον συντονισμό των μυϊκών κινήσεων.
Υπάρχουν δύο μορφές φαινυλαλανίνης: η L-φαινυλαλανίνη και η D-φαινυλαλανίνη. Η διαφορά τους βρίσκεται στη μοριακή δομή. Η L-φαινυλαλανίνη βρίσκεται στα τρόφιμα και η D-φαινυλαλανίνη είναι συνθετική μορφή (συνήθως χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους). Διάβασε: Γιατί να πάρεις ξεχωριστό συμπλήρωμα με αμινοξέα;
Ποιες τροφές περιέχουν φαινυλαλανίνη;
Η φαινυλαλανίνη είναι φυσικό αμινοξύ και βρίσκεται σε πολλές τροφές. Αυτές είναι:
- Κολοκυθόσπορος
- Γάλα
- Αυγά
- Παρμεζάνα
- Γραβιέρα
- Φασόλια
- Λευκά φασόλια
- Φιστίκια
- Αμύγδαλα
- Αστακός
- Σολομός
- Μοσχάρι
- Τρόφιμα από σόγια και προϊόντα σόγιας όπως tofu.
Εάν η διατροφή σου έχει επαρκή πρωτεΐνη και λαμβάνεις την πρωτεΐνη σου από ποικιλία τροφίμων, πιθανότατα παίρνεις αρκετά από τα απαραίτητα αμινοξέα, μέσα σε αυτά και φαινυλαλανίνη.
Μπορεί επίσης να έχεις ακούσει ότι η φαινυλαλανίνη βρίσκεται σε μερικά ροφήματα, ιδιαίτερα σε αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά. Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη περιέχει φαινυλαλανίνη, και η ασπαρτάμη προστίθεται σε ορισμένα ροφήματα ως υποκατάστατο ζάχαρης. Το εάν είναι ασφαλές να καταναλωθεί φαινυλαλανίνη με τη μορφή ασπαρτάμης είναι ένας από καυτά θέματα συζήτησης στον τομέα της διατροφής και οι μελέτες είναι αμφιλεγόμενες. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ως ασφαλές πρόσθετο για χρήση σε τρόφιμα και ποτά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, με τον κωδικό αριθμό E951.
Ποια είναι τα οφέλη της φαινυλαλανίνης
Είναι πρόδρομη ουσία για την παραγωγή της ντοπαμίνης. Υποστηρίζει τη διάθεση, καταπολεμά το άγχος και ενισχύει την ενέργεια και τη συγκέντρωση.
Η φαινυλαλανίνη είναι σημαντική για το χτίσιμο των μυών και την αποκατάσταση των μαλακών ιστών.
Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης. Η L-φαινυλαλανίνη μπορεί να καταστείλει την όρεξη σε άτομα που γενικά τρώνε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται και είναι παχύσαρκα.
Λειτουργεί ως αναλγητικό και συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου. Μπορεί να απαλύνει έναν οξύ πόνο, όπως ημικρανία, αρθρίτιδα και μυικές κράμπες.
Χρησιμοποιείται στο γυμναστήριο στην άρση βαρών επειδή αυξάνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην απώλεια λίπους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ψυχική συγκέντρωση που απαιτείται για τις σκληρές προπονήσεις. Για τους λόγους αυτούς, το βλέπουμε συχνά σε συμπληρώματα και σκόνες πρωτεΐνης.
Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, είναι σημαντικό για την συναισθηματική ευεξία και ενισχύει τη μνήμη.
Η έλλειψη φαινυλαλανίνης έχει συνδεθεί με μειωμένη ενέργεια, εγρήγορση και προσοχή, όπως επίσης και με μεταβολές στη διάθεση.
Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες
Η φαινυλαλανίνη είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, αν είσαι ένας από τους λίγους ανθρώπους με φαινυλκετονουρία θα γνωρίζεις ήδη ότι το σώμα σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη φαινυλαλανίνη και, επομένως, δεν πρέπει να πάρεις κανένα συμπλήρωμα φαινυλαλανίνης. Είναι προτιμότερο να λαμβάνεις τη φαινυλαλανίνη με χυμούς φρούτων ή νερό, αντί για γάλα. Η καλύτερη λήψη της είναι μισή ώρα πριν από οποιοδήποτε γεύμα ή τον ύπνο.