Τα βακτήρια κατοικούν στο έντερο και διατηρούν τα παθογόνα βακτήρια υπό έλεγχο, βοηθούν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, και συμβάλλουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επεξεργάζονται τις δύσπεπτες ίνες και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Παράγουν βιταμίνες, όπως Β6, Β12, και Κ2, και βοηθούν στην απορρόφηση των μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και μαγνήσιο. Εξίσου σημαντικό είναι ότι αποκρούουν τα κακά βακτήρια. Κάποιες φορές όμως η ισορροπία τους διαταράσσεται κι αυτό οφείλεται στα αντιβιοτικά, το στρες, σε αλλαγές στη διατροφή, στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, στη δυσκοιλιότητα, στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού αλλά και σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες και ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας.
Τα προβιοτικά βοηθούν στο αδυνάτισμα;
Πολλές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ των καλών βακτηρίων του εντέρου και του υγιούς βάρους. Σε γενικές γραμμές, οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν περισσότερα κακά βακτήρια και λιγότερα από καλά, υγιέστερα βακτήρια. Οι άνθρωποι που είναι λεπτότεροι έχουν επίσης περισσότερα καλά βακτήρια στο έντερο. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η λήψη προβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και αυτό επειδή δεν γνωρίζουμε εάν τα άτομα που έχουν καλά βακτήρια στο έντερο το έχουν βιολογικά ή αν είναι αποτέλεσμα της διατροφής τους.
Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας και της διατροφής υποδεικνύουν ότι όχι μόνον τα προβιοτικά, αλλά και τα πρεβιοτικά τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά, αφού δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το ανθρώπνο σώμα. Συμβάλουν στη διατήρηση υγιούς πεπτικού συστήματος και βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες, σπαράγγια, σκόρδο, όσπρια, πλιγούρι βρώμης, μέλι και κρεμμύδια.
Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι το γιαούρτι αλλά και τα φρούτα, τα λαχανικά και το πλιγούρι βρώμης. Έχουν χαμηλές θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευεργετικά για το κοιλιακό λίπος καθώς και για τη συνολική υγεία του εντέρου.
Αυτές οι πλούσιες σε ίνες τροφές παράγουν λιπαρά οξέα στο σώμα μας, τα οποία πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα GLP 1, μιας ορμόνης που βρίσκεται στο έντερο. Όσο περισσότερο GLP 1 έχουμε τόσο λιγότερο πεινασμένοι αισθανόμαστε, κάτι που βοηθά στην απώλεια βάρους.
Τι θα πρέπει να τρως για να έχεις υγιές έντερο και να αδυνατίσεις;
1) Τρώγε τουλάχιστον μία μερίδα βρώμης και κριθάρι την ημέρα. Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι πιο ευεργετικοί από άλλους τύπους δημητριακών ολικής αλέσεως επειδή είναι γεμάτοι με διαλυτές ίνες, πράγμα που βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου.
2) Κατανάλωνε τρεις έως τέσσερις μερίδες φρούτων και τρεις με έξι μερίδες λαχανικών στα γεύματά σοθ.
3) Τρώγε μια μερίδα γιαουρτιού κάθε μέρα για να πάρεις μια υγιή δόση προβιοτικών.
Προτού λάβεις κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικά ζήτησε πρώτα τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.