Σύμφωνα με τις εταιρείες κατασκευής τα αθλητικά παπούτσια βγάζουν 600-700 χιλιόμετρα. Όμως η κακή συντήρηση τους μπορεί να τα καταστήσει άχρηστα πολύ πιο νωρίς, να είναι σε κακή κατάσταση και στο πάτημα να τα νιώθετε σκληρά και άβολα.
Σημειώνουμε την ημερομηνία αγοράς τους
Όπως σας έχουμε πει στο παρελθόν το να κρατάτε ημερολόγιο χιλιομέτρων/προπονήσεων είναι κάτι το πάρα πολύ χρήσιμο. Πολύ περισσότερο όταν θέλετε να διατηρήσετε τα παπούτσια σας σε καλή κατάσταση για κάποιον αγώνα. Έτσι προσθέτετε τα χιλιόμετρα που διανύσατε από την ημέρα αγοράς και ξέρετε, πόση διάρκεια ζωής τους απομένει.
Τα παπούτσια τρεξίματος, είναι…μόνο για τρέξιμο!
Ξέρω, δεν σας λέω κάτι καινούριο, αλλά δεν είναι αυτονόητο για όλους. Τα αθλητικά παπούτσια, υφίστανται διαφορετική καταπόνηση στο τρέξιμο και διαφορετική στο περπάτημα. Στο περπάτημα ο βηματισμός είναι πιο βαρύς, άρα και η καταπόνηση μεγαλύτερη.
Ποτέ στο πλυντήριο ή σε στεγνωτήριο
Αν βάλετε τα αθλητικά σας στο πλυντήριο -και δεν μιλάμε για αθάνατα allstarάκια- η καταπόνηση και οι μικροζημιές θα μειώσουν κατά πολύ την διάρκεια ζωής τους. Λύσεις μπορεί να αποτελέσουν το καθάρισμα με βούρτσα, το καθάρισμα με μωρομάντηλα ή με ένα βρεγμένο πανί.
Αν βραχούν, τι κάνω;
Ξεχνάς το τζάκι γιατί μπορεί να αποκτήσουν τα αθλητικά σου παραπάνω τρύπες, το καλοριφέρ, γιατί η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει την μείωση της ελαστικότητας ή της συνοχής των υλικών. Το σεσουάρ, επίσης μπορεί να ξεράνει πολύ τις επιφάνειες των υλικών.
Οπότε βγάζεις τον πάτο και γεμίζεις το παπούτσι με εφημερίδες, τις οποίες αφήνεις για λίγο να απορροφήσουν την υγρασία και τις αλλάζεις κάθε τρεις ώρες. Η ζέστη όπως και η υγρασία είναι ο Νο1 εχθρός των παπουτσιών.
Αν τρέχεις πολλά χιλιόμετρα ή σε αγώνες
Αν τρέχεις πολλά χιλιόμετρα, καλό είναι να έχεις δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια. Οπότε έχοντας γνώση της διάρκειας ζωής τους και πόσα χιλιόμετρα έχεις διανύσει, σε κάποιον αγώνα ή σε μια μεγάλη προπόνηση θα χρησιμοποιήσεις τα παπούτσια που είναι στην καλύτερη κατάσταση από τα δύο ζευγάρια. Απλά πρέπει να συνηθίσεις τον υπολογισμό την διάρκεια ζωής στα 1.200 με 1.400 χιλιόμετρα και να συμπεριφέρεσαι σαν να είναι ένα ζευγάρι. Εννοείται ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τα χρησιμοποιείς εναλλάξ. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιείς Shoe Goo, για να ενισχύσεις τις ραφές ή τα σημεία ένωσης των υλικών. Με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ θα βρείτε το σωληνάριο περίπου στα 3 δολάρια.
Προσοχή στα παλαιότερα μοντέλα
Όπως και στα ελαστικά του αυτοκινήτου, έτσι και στα αθλητικά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την διάρκεια ζωής το πότε παρασκευάστηκαν. Σύμφωνοι, μπορείς να βρεις απίστευτο ζευγάρι αθλητικά με 50 ευρώ, όμως φρόντισε να είναι το πολύ περσινό μοντέλο. Αν είναι μοντέλο 5ετίας, σε μια βιτρίνα με ήλιο, εγγυώμαστε ότι η διάρκεια ζωής τους θα έχει μειωθεί κατά πολύ και το ίδιο και η ελαστικότητα των υλικών τους. Αν έχεις αμφιβολίες σχετικά με την αποθήκευση των παπουτσιών, μην ρισκάρεις.
Δύσκολες καιρικές συνθήκες
Πέντε σταγόνες δεν είναι ικανές να μας κρατήσουν εκτός προπονήσεων, όμως το γεγονός πως βράχηκες δεν σημαίνει πως έχεις ιδιαίτερο λόγο να βουτάς και στις λακκούβες!
Χάσε κιλά!
Περισσότερο βάρος, μεγαλύτερη καταπόνηση για τα παπούτσια, άρα και μειωμένη διάρκεια ζωής. Υπάρχουν αθλητικά παπούτσια που δεν προτείνονται από κάποια κιλά και άνω. Αν για παράδειγμα είστε γύρω στα 100 κιλά, ανεξαρτήτως ύψους, άλλη καταπόνηση δέχεται το παπούτσι σε σχέση με τον αθλητή των 70 κιλών για τον οποίο σχεδιάστηκαν.
Σωστά παπούτσια για την σωστή δουλειά
Υπάρχει αγρότης χωρίς γαλότσες; Πυροσβέστης χωρίς άνετες αρβύλες ή θερμορυθμιστικές αρβύλες τύπου Gore-Tex; Κινούμενος στην ίδια λογική, διαφορετικά παπούτσια θα έχεις για την προπόνηση, άλλα για τον αγώνα, άλλο ζευγάρι για βουνό, άλλο ζευγάρι για μεγάλες αποστάσεις και άλλο αν είσαι τριαθλητής. Αλλιώς θα βλέπαμε νοσηλευτές με αρβύλες και τα ΜΑΤ με Crocks! Όσο αστεία και αν θα μας φαινόταν η εικόνα, δεν είναι καθόλου πρακτικό.
Τα έβαλες, πως τα βγάζεις;
Το 50% περίπου όσων γνωρίζω, κυρίως λόγω βαρεμάρας και πιστεύοντας ότι γλιτώνουν χρόνο, με το ένα παπούτσι πατούν την φτέρνα του άλλου και τα βγάζουν χωρίς να λύσουν τα κορδόνια. Αυτό καταστρέφει την δομή και το σχήμα των παπουτσιών και προκαλεί μεγάλη φθορά στην φτέρνα και στο πίσω μέρος της σόλας, το οποίο είναι το δεύτερο αγαπημένο σημείο, όσων βγάζουν τα παπούτσια τους «πατητά» χωρίς λύσιμο. Οπότε λύστε τα!