Δύο γερά τινάγματα, το πρώτο με ζούληγμα. Μόνο έτσι φεύγει το νερό από το μπαλάκι κι είσαι έτοιμος να παίξεις ρακέτες. Αυτά είναι τα 15 tipsγια να παίξεις ρακέτες σαν επαγγελματίας. Μάθε γιατί η λευκή άμμος είναι καλύτερη για το παιχνίδι σου και πόσα μπαλάκια πρέπει να έχεις στην καβάτζα.
1 Όπως σε κάθε σπορ και η ρακέτα θέλει «ζέσταμα». Μην ξεκινάς τα καρφιά από την πρώτη ρακετιά. Κάνε 5 λεπτά μερικές διατάσεις μην έχεις προβλήματα το βράδυ.
2 Ως παιχνίδι χαμηλής έντασης ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς. Αν η τεχνική σου είναι καλή αυτό το αερόβιο άθλημα έχει αυξημένες μυϊκές απαιτήσεις.
3 Οι μυϊκές ομάδες που γυμνάζονται περισσότερο είναι αυτές του κορμού και των άνω άκρων (στήθος, πλάτη, ώμοι, δικέφαλοι, τρικέφαλοι, κοιλιακοί, πλάγιοι κοιλιακοί, χαμηλοί ραχιαίοι), με του ώμους να παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της εξάσκησης.
4 Τα πόδια δεν έχουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις αλλά οι απότομες μετατοπίσεις του βάρους και οι κινήσεις στην άμμο είναι αρκετά επίπονες για να αντικαταστήσουν ένα μέτριο πρόγραμμα γυμναστικής των κάτω άκρων
5 Καίει σε μία ώρα και 400 θερμίδες.
6 Το μυστικό είναι στο footwork. Όπως ένας boxer δεν μπορεί να πετύχει χτύπημα knockout αν δε τοποθετήσει τα πόδια του στη σωστή θέση, έτσι ώστε να μπορεί όλο το βάρος του σώματός του να μεταδοθεί στο χτύπημα, έτσι κι εσύ αν δεν έχεις καλή τεχνική στο footwork, δεν θα καταφέρεις να αυξήσεις τη δύναμή σου στα χτυπήματα της μπάλας.
7 Μη λυγίζεις πολύ τον καρπό όταν χτυπάς την μπάλα με τη ρακέτα. Εκτός από το ότι θα κάνεις κακό στον καρπό σου θα καταστρέψεις και το κεφάλι της ρακέτας το οποίο με το πέρασμα του χρόνου θα σπάσει.
8 Η λευκή άμμος είναι ό,τι πρέπει για ρακέτες. Ειδικά δίπλα στη θάλασσα όπου δεν καίει σα φούρνος μικροκυμάτων και εσύ δεν είσαι αναστενάρης. Το βότσαλο, από την άλλη καλύτερα να το αποφύγεις, ειδικά αν στα σχέδιά σου είναι να κάνεις ένα θεαματικό μπλονζόν.
9 Αν σκοπεύεις να λιώσεις όλο το καλοκαίρι, φτιάξε ένα καλό λαστιχένιο grip στη ρακέτα σου. Διαφορετικά επίλεξε τη σωστή ρακέτα: το ιδανικό βάρος για να ξεκινήσει κανείς αλλά και να παίξει για αρκετά χρόνια είναι τα 350 gr-360 gr, δεν είναι ούτε πολύ ελαφριά αλλά ούτε και πολύ βαριά (εξάλλου μια ξυλορακέτα «χάνει» με τον καιρό από το αρχικό της βάρος). Τα 330gr-340gr είναι ιδανικά για καλούς και έμπειρους παίχτες, για κοντινό και τεχνικό παιχνίδι. Τα 370 gr-400 gr, είναι το μεγαλύτερο «ανεκτό» βάρος για τα χέρια. Μην ξεχνάς πως θα πρέπει να την κρατάς αρκετή ώρα ψηλά και αυτό θα κουράσει το χέρι σου. Εδώ θα βρεις τις καλύτερες ρακέτες που θα σε κάνουν expert!
10 Μην αγοράσεις ποτέ μπαλάκι από περίπτερο. Θα σκάσει στο μισάωρο.
11 Τουλάχιστον 5 μπάλες πρέπει να έχεις μαζί σου. Τη μια την έχεις χάσει σίγουρα όταν κάποιος εκνευρισμένος στην ξαπλώστρα την πετάξει μακριά.
12 Οι επαγγελματίες δεν παίζουν ποτέ δίπλα στη θάλασσα. Παίζουν στην καυτή άμμο, πάνω από τις ξαπλώστρες.
13 Το είπαμε; Δεν ξεχνάμε το αντιηλιακό. Με τίποτα!
14 Η βουτιά μετά τη ρακέτα είναι λίγο καλύτερη από την παγωμένη μπύρα στο beach bar.
15 Ποια είναι η καλύτερη ρακέτα; Η ξύλινη χειροποίητη «Αγόρι», που είναι και ελληνικής κατασκευής. Γιατί είναι φάση το Αγόρι!
Φίλια Μητρομάρα
φωτο via