Fitness

3 λόγοι που το διάβασμα μπορεί να σε κάνει καλύτερο αθλητή

Να βάζεις στόχους, να ξέρεις πως ένας αθλητής γίνεται μεγάλος και να θυμάσαι γιατί κάνεις αυτό που κάνεις: ένα βιβλίο μπορεί να σου τα προσφέρει και να αποτελέσει έμπνευση και κίνητρο.

Υπάρχουν προφανείς λόγοι που κάνουν την ανάγνωση μια αξιόλογη εμπειρία, αλλά για να χρησιμοποιήσεις ένα βιβλίο ως μέσο για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης μπορεί να σου φανεί παράξενο, εκτός κι αν το βιβλίο είναι τόσο βαρύ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βαράκι. Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία, επειδή ακονίζουν το μυαλό, γίνονται ολοένα και περισσότερο μέρος της καθημερινής προπόνησης των ελίτ των αθλητών.

Πολλοί προπονήτες πιστεύουν ότι το 70% του παιχνιδιού είναι στρατηγική. Επομένως ένα καλό βιβλίο μπορεί να είναι εξίσου απαραίτητο με την καλή διατροφή για την αθλητική σου απόδοση. 

Ποιοι είναι οι λόγοι που το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να σε κάνει καλύτερο αθλητή;

1 Το διάβασμα σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι μόνος

Μετά από την ανάγνωση κάποιων βιβλίων θα ανακαλύψεις τον πραγματικό σκοπό της ανάγνωσης ενός αθλητικού βιβλίου (ή ενός βιβλίου με θέμα σχετικό με το άθλημά σου): θα βρεις μια ιδέα ή θα ταυτιστείς με τον συγγραφέα, θα διαπιστώσεις ότι κάποιες σκέψεις που νόμιζες ότι ανήκαν αποκλειστικά σε σένα τις έχουν κάνει και κάποιοι άλλοι πριν από εσένα.

Όταν συνειδητοποίησεις ότι κάποιος πέρασε όσα περνάς ως αθλητής θα ανακαλύψεις τη δύναμη της θετικής σκέψης, θα αποκομίσεις την προοπτική που σου δίνει, θα καταλάβεις ότι μπορείς να αντέξεις κι εσύ όσα εκείνος άντεξε, και αναπόφευκτα θα γίνεις καλύτερος χάρη σε ένα βιβλίο. Το να είσαι σε θέση να βάζεις τα πράγματα σε μία σειρά και να ορίζεις στόχους θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι οι αγώνες και οι απογοητεύσεις αποτελούν μέρος του ταξιδιού του αθλητή, όπως και ο μυικός πόνος που νιώθεις και την ανάγκη που έχεις για ξεκούραση.

2 Το διάβασμα σου προσφέρει γνώση

Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα: συνειδητοποιείς ότι οι προκλήσεις σου δεν είναι τόσο ξεχωριστές και ότι πολλοί αθλητές πριν, αντιμετώπισαν παρόμοιες δοκιμασίες με σένα και τα κατάφεραν. Το να μάθεις πώς οι άλλοι ξεπέρασαν αυτά τα εμπόδια είναι το επόμενο βήμα. Ένα βιβλίο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλές από τις απορίες σου: πώς να διατηρήσεις το κίνητρό σου, πώς να μετατρέψεις την απογοήτευση σε ευκαιρία, πώς να αντιμετωπίζεις την αποτυχία και άλλα. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά απομνημονεύματα και βιογραφίες που αφηγούνται τις ζωές κορυφαίων αθλητών και κορυφαίων επιδόσεων. Θέλεις να μάθεις τι χρειάζεται για να γίνεις ένας από αυτούς; Διάβασε και μάθε πώς το έκαναν.

3 Το διάβασμα ενισχύει την αυτοσυγκέντρωσή σου

Αυτό που κάνεις όταν κανείς δεν είναι γύρω σου είναι αυτό που τελικά θα καθορίσει την επιτυχία σου. Η αριστεία στον αθλητισμό προέρχεται από ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, μια ιδιαίτερη συμπεριφορά, έναν τρόπο προσέγγισης που ξεχωρίζει τον καλόν από τον άριστο. Οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι αυτό που κάνουν στον τομέα τους είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που κάνουν έξω από αυτό. Στην ιδανική περίπτωση θα έχεις αναπτύξει τη σωστή στρατηγική στο μυαλό σου αλλά αν το μυαλό σου δεν είναι συγκεντρωμένο όλη η δουλειά πάει στράφι. Εάν η αθλητική σου απόδοση είχε πέσει, πιθανότατα θα αφιέρωνες περισσότερο χρόνο για να εξασκηθείς και να προπονηθείς πολύ σκληρά, μέχρι να την κατακτήσεις ξανά. Ο εγκέφαλος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Θα υπάρξουν μέρες κατά τις οποίες το μυαλό σου δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί και να επικεντρωθεί στον τελικό στόχο.

Αυτό που χρειάζεσαι λοιπόν είναι μια επανεκκίνηση, ένα νέο τρόπο αυτοσυγκέντρωσης: μια επιπλέον προπόνηση για το μυαλό σου. Ένα βιβλίο μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλό σου στο επίπεδο συγκέντρωσης που απαιτείται για να επιστρατεύσει όλη τη σωματική δύναμη που χρειάζεται για να κερδίσεις.

Επιπλέον, η ανάγνωση του σωστού βιβλίου την κατάλληλη στιγμή μπορεί να σε εμπνεύσει και να ανεβάσει την απόδοσή σου.

Τι να διαβάσεις το καλοκαίρι

Σου προτείνουμε να διαβάσεις κάποια από αυτά τα βιβλία που θα σε εμπνεύσουν.

1 Υπερμαραθωνοδρόμος, Κωνσταντίνος Καρνάζης, εκδόσεις Key Books

Η αληθινή ιστορία του κορυφαίου Ελληνοαμερικανού δρομέα μεγάλων αποστάσεων Κωνσταντίνου Καρνάζη. Ο Ελληνοαμερικανός θρύλος των υπεραποστάσεων και συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Υπερμαραθωνοδρόμος έχει σπρώξει το σώμα και το πνεύμα του σε αδιανόητα όρια.
Έχει τρέξει συνεχόμενα 563 χιλιόμετρα, απόσταση που ισοδυναμεί με περισσότερους από 13 μαραθωνίους, χωρίς ύπνο, σε τρεις ημέρες. Έχει διασχίσει την Κοιλάδα του Θανάτου με το θερμόμετρο να δείχνει 49°C και έχει τρέξει μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο στους -40°C. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα κατορθώματά του έτρεξε 50 μαραθωνίους, σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α., σε 50 συνεχόμενες μέρες. Ολοκλήρωσε τη δοκιμασία του με το μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, στον οποίο τερμάτισε σε τρεις ώρες ακριβώς!
To περιοδικό Time τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους «100 Πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους του Κόσμου».2 Ψυχή τε και σώματι, Μαρία Πολύζου, εκδόσεις Η Μεγάλη Κώπη

Η Μαρία Πολύζου, μέσα από τον Φειδιππίδειο Άθλο -τη διάνυση μιας απόστασης 524χλμ. από την Αθήνα στη Σπάρτη και πίσω στον Μαραθώνα- κατέστη για πολλούς ανθρώπους μυσταγωγός. Η κυριολεκτικά υπερβατική της διαδρομή, μετά από έναν αγώνα επίπονο, μας κατατρέχει να γνωρίσουμε το θείο, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από μέσα μας. Η Μαρία Πολύζου, μας δείχνει την πορεία του ανθρώπου προς την αποδέσμευση από την ύλη. Κατά μία έννοια, μας δείχνει την πορεία της Ψυχής,που μέσα από τα γυμνάσια των επιτευγμάτων, των δυσκολιών και των εμποδίων οδηγεί στην εσωτερική μας τελείωση, στην αυτογνωσία.

3 Born To Run, Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ, εκδόσεις Key Books

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος και πολύπαθος δρομέας Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ ξεκινάει για να ανακαλύψει τα μυστικά τους και καταλήγει με μια καθηλωτική ιστορία. Ταξιδεύει στα επιστημονικά εργαστήρια του Χάρβαρντ και τις καυτές κοιλάδες της Βόρειας Αμερικής, όπου όλο και περισσότεροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ωθούν το σώμα τους στα όρια. Η ιστορία κορυφώνεται όταν οι κορυφαίοι υπερμαραθωνοδρόμοι του πλανήτη συναγωνίζονται του Ταραουμάρα στον μεγαλύτερο αγώνα τρεξίματος που (δεν) είδε ποτέ ο κόσμος.

Το Born to Run θα διεγείρει το πνεύμα σου και θα σε παρακινήσει να ασχοληθείς με το σώμα σου, όταν συνειδοποιήσεις ότι και εσύ, όπως όλοι μας, είμαστε γεννημένοι για να τρέχουμε.

Άλλωστε δεν σταματάμε να τρέχουμε όταν γερνάμε. Γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε.

4 Το θέμα δεν είναι μόνο το ποδήλατο, Η επιστροφή μου στη ζωή, Armstrong Lance, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πρόκειται για την εξιστόρηση ενός ταξιδιού, από το δύσκολο ξεκίνημα στο θρίαμβο, στην τραγωδία, τη μεταμόρφωση και την υπέρβαση. Είναι η προσωπική εξιστόρηση της μέχρι στιγμής ζωής του Lance Armstrong, από την παιδική του ηλικία στις πρώτες επιτυχίες, τον παρά λίγο μοιραίο καρκίνο, την ανάρρωση, τη ζωή μετά τον καρκίνο, τους μεγαλύτερους θριάμβους (νίκη στο Γύρο της Γαλλίας το 1999), το γάμο και τη γέννηση του πρώτου του παιδιού.

5 Όνειρα και αλήθειες, Μιχάλης Κακιούζης, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Η ζωή, η καριέρα, η καταξίωση. Ιστορίες που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Όνειρα, ταξίδια και απόκρυφα μυστικά των αποδυτηρίων. Μια προφητεία που βγήκε αληθινή. Ένα βιβλίο που βγήκε από την καρδιά μου. Αυτή είναι η αυτοβιογραφία μου.

6 Ιστορίες ζωής… που εμπνέουν, διδάσκουν και παρακινούν, Σπάρτακος Μαρινάκης, εκδόσεις Μεταμόρφωση

Ιστορίες από την προσωπική του ζωή, από την αθλητική και προπονητική του εμπειρία, από την πολύχρονη διαδρομή του στον χώρο της υγείας, συνθέτουν όλες μαζί ένα ταξίδι ζωής που ο Σπάρτακος Μαρινάκης μοιράζεται μαζί μας με αποκλειστικό σκοπό να παρακινήσει τους αναγνώστες του στην προσωπική τους μεταμόρφωση σε όλα τα επίπεδα. Μία κατάθεση ψυχής που συγκινεί, διδάσκει και εμπνέει όσους λαχταρούν να επιτευχθούν οι προσωπικοί τους στόχοι στο δικό τους ταξίδι ζωής. 

Τι να κάνεις όταν διαβάζεις

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η ανάγνωση σταματάει όταν κλείνουμε το βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία συνεχίζεται εάν εφαρμόζουμε όλα όσα μάθαμε στην πράξη. Τι σου προτείνουμε όταν διαβάζεις:

  • Kράτα σημειώσεις σε ένα σημειωματάριο ή υπογράμμιζε κάποια σημεία του βιβλίου.
  • Μάθε όλα όσα έχει να σου πει ο συγγράφεας.
  • Προσπάθησε συνειδητά να εφαρμόσεις στην πράξη όλα όσα έχεις μάθει.

Καλό διάβασμα!

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Martin Péchy from Pexels