Το κατακόρυφο μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο να το κάνεις αλλά δεν είναι αδύνατο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες εβδομάδες προπόνησης και εκμάθησης της άσκησης.
Το κατακόρυφο δυναμώνει τον μέσο κορμό, συμβάλλει στην ισορροπία, ενισχύει τη βαθιά αναπνοή, την εστίαση και τις δεξιότητες πειθαρχίας που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με ορεινά αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες. Επίσης, δυναμώνει τα χέρια, θα δεις διαφορά στους μυς της πλάτης σου ενώ αν νιώθεις στενοχωρημένος ή αγχωμένος και καταφέρεις να ισορροπήσεις παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα, θα αλλάξει η διάθεσή σου γιατί με τη στάση αυτή απελευθερώνονται συγκεκριμένες ορμόνες.
Έχε υπόψη σου ότι το κατακόρυφο ασκεί πίεση στους καρπούς και τους ώμους και απαιτεί επαρκή κινητικότητα στο κάτω μέρος της πλάτης και στα ισχία. Αν πονάς σε αυτές τις περιοχές, περίμενε μέχρι να αποκατασταθεί ο τραυματισμός και να νιώσεις καλύτερα. Η καλή προθέρμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των τραυματισμών. Ξεκίνα με γιόγκα ή στρέτσινγκ για να χαλαρώσεις, να ανοίξεις τους ώμους σου και να ενεργοποιήσεις τα χέρια, τους κοιλιακούς και τους μυς της πλάτης.
Προσοχή: αν έχεις πρόβλημα με τη μέση σου μην το τολμήσεις παρά μόνο παρουσία κάποιου γυμναστή.
Ξεκίνα αυτές τις 4 ασκήσεις που σου προτείνουμε για να ενισχύσεις τη δύναμη που χρειάζεσαι και να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, προκειμένου να δεις τον κόσμο ανάποδα (με την καλή έννοια).
Διάβασε ακόμη: 8 λόγοι για να κάνεις κατακόρυφο κάθε μέρα (ένας είναι το καλό σεξ)!
1 Κατακόρυφο σε σχήμα L
Τι κάνει: Ενδυναμώνει χέρια και μέσο κορμό, σε βοηθά να μάθεις πώς να είσαι άνετα ανάποδα και ενισχύει τη σωστή ευθυγράμμιση χεριών, καρπών, αγκώνα και ώμων.
Τι να προσέχεις: Η ευθυγράμμιση των χεριών είναι πολύ σημαντική ώστε οι ώμοι να μην τα ξεπερνούν. Οι αρχάριοι συχνά κάνουν το λάθος να τοποθετούν τα χέρια τους υπερβολικά ανοιχτά, επειδή νιώθουν ότι αυτό δημιουργεί μια πιο στέρεη βάση για να ισορροπήσουν, αλλά με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύεις να τραυματιστείς.
Κάνε: Πέντε έως επτά επαναλήψεις. Εάν δεν μπορείς να διατηρήσεις τη θέση σου για 30 δευτερόλεπτα τη φορά, σπάσε την σε μικρότερες διάρκειες, όπως για παράδειγμα για δέκα δευτερόλεπτα, με μικρή ανάπαυση μεταξύ των δύο, μέχρι να αυξήσεις την αντοχή σου.
2 Περπάτημα στον τοίχο
Τι κάνει: Ενισχύει τη δύναμη των χεριών και του μέσου κορμού. Ενδυναμώνει μπράτσα, στήθος, ώμους και πόδια.
Κάνε: Τρία έως τέσσερα σετ των δέκα επαναλήψεων
Διάβασε ακόμη: Περπάτημα στον τοίχο: Μια άσκηση για ώμους και κοιλιακούς
3 Στάση γερανός ή κοράκι
Τι κάνει: Αυτή η στάση yoga συμβάλλει στην ισορροπία των χεριών, βελτιώνει τη δύναμη του μέσου κορμού και τους κοιλιακούς, τη δύναμη των ώμων, των τρικεφάλων, αυξάνει την ευλυγισία των πήχεων και των καρπών και των δικεφάλων των ποδιών, ενώ κάνεις διάταση στα ισχία, τον ιερονωτιαίο μυ και τους προσαγωγούς.
Βρες την ισορροπία σου και διατήρησε τη στάση για 20 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ή όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κάνε: 5 – 7 επαναλήψεις.
4 Κατακόρυφο στον τοίχο
Τι κάνει: Σου επιτρέπει να εξασκηθείς στο κατακόρυφο χωρίς τον φόβο να πέσεις προς τα πίσω.
Βρες το κέντρο ισορροπίας και κράτα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εάν νιώθεις ότι μπορεί να πέσεις προς τα πίσω, λύγισε αργά ένα από τα πόδια σου και τοποθέτησέ το στον τοίχο για στήριξη. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείς συχνά τον τοίχο όταν ξεκινάς για πρώτη φορά, αλλά προσπάθησε να τον χρησιμοποιείς όλο και λιγότερο μέχρι να νιώθεις ότι το έχεις.
Κάνε: Καθημερινά την άσκηση αυτή έως ότου μπορείς να σταθείς χωρίς τη βοήθεια του τοίχου.
Μετά από λίγες εβδομάδες θα είσαι έτοιμος να κάνεις κατακόρυφο χωρίς στήριξη και χωρίς πρόβλημα!
Photo by Vlad Chețan from Pexels