Η ημέρα που θα τρέξεις Μαραθώνιο έχει φτάσει και το δύσκολο έργο έχει ήδη γίνει. Μήνες προετοιμασίας και σκληρών προπονήσεων, long run, easy run, tempo run, speedwork, προγράμματα, όλα αυτά είναι πίσω σου. Το μόνο πράγμα που είναι μπροστά σου τώρα πια είναι ο ίδιος ο μαραθώνιος. Αλλά το να μπεις στην γραμμή εκκίνησης και να τρέξεις χωρίς άγχος είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που δεν έχεις σκεφτεί να διαχειριστείς. Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης σου δίνει 6 συμβουλές για να τρέξεις στον Μαραθώνιο χωρίς άγχος.
1 Εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις
Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που δεν μπορείς να ελέγξεις, όπως για παράδειγμα ο καιρός. Γι΄αυτό δώσε προσοχή στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις πριν από τον αγώνα όπως ο ύπνος, η διατροφή και η ενυδάτωση. Κάνε μια λίστα για να είσαι βέβαιος ότι θα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι. Εάν κάτι δεν έχεις προγραμματίσει σωστά μπορεί να αυξήσει το άγχος σου (αλλά και την πιθανότητα ότι θα ξεχάσεις κάτι). Για παράδειγμα:
- Προγραμμάτισε το πώς θα πας στον αγώνα (μεταφορικό μέσο).
- Υπολόγισε τον χρόνο που θα χρειαστείς για την ουρά στην τουαλέτα και το ζέσταμα.
- Πάρε ρούχα για να παραμείνεις ζεστός πριν τον αγώνα.
- Βάλε στην τσάντα σου όλα όσα χρειάζεσαι: εφόδια, salt, sticks, τζελάκια, νερό, πρωινό, βαζελίνη, κάλτσες, ρούχα, κρέμα για τα πόδια.
- Αφιέρωσε 20 λεπτά ηρεμίας πριν τον αγώνα. Θα σε καλμάρει και θα σε βοηθήσει να αυτοσυγκεντρωθείς.
2 Φρόντισε τον εαυτό σου
Την εβδομάδα πριν από τον μαραθώνιο ο επαρκής ύπνος και η καλή διατροφή μπορεί να σου φανούν δύσκολα εάν είσαι αγχωμένος. Κάνε το καλύτερο που μπορείς για το σώμα σου και λάβε επιπλέον προφυλάξεις που θα σε βοηθήσουν να μην αρπάξεις κάποια ίωση πριν από τον αγώνα. Φτιάξτε κι αυτά: 2 smoothies που μειώνουν το στρες (και φτιάχνονται εύκολα)
3 Κάνε γιόγκα ή ότι σε χαλαρώνει
Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσεις το μυαλό και το σώμα σου. Εάν δεν δουλεύει αυτό για σένα, κάνε κάτι άλλο όπως το να δεις μια ταινία, να διαβάσεις ένα βιβλίο, ή να περπατήσεις, αρκεί να χαλαρώσεις.
4 Υπενθύμιζε στον εαυτό σου την σκληρή δουλειά που έκανες
Είναι φυσιολογικό να αρχίσεις να αμφισβητείς το πόσο έτοιμος είσαι για τον Μαραθώνιο. Αναλογίσου όμως τους μήνες προετοιμασίας που έχεις κάνει και υπενθύμιζε στον εαυτό σου πόσο σκληρά έχεις προπονηθείς και πόσα θυσίασες για να φτάσεις στην γραμμή της εκκίνησης.
5 Πάρε πληροφορίες αλλά με μέτρο
Μίλα με έναν προπονητή ή με κάποιον που έχει εμπερία σε μαραθώνιο για το ποιες τακτικές θα ακολουθήσει στον αγώνα. Ρίξε μια ματιά στην πορεία του αγώνα και μίλα με άλλους δρομείς που έχουν κάνει τον αγώνα, έτσι ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις (πχ. Ο Μαραθώνιος αρχίζει από το 30ο χιλιόμετρο, τα πρώτα 10 χιλιόμετρα είναι προθέρμανση, προσοχή στις κατηφόρες είναι χειρότερες από τις ανηφόρες, προσοχή στην κατηφορά του Σταυρού κ.ά.). Απλά μην υπεραναλύσεις τις πληροφορίες που συγκεντρώνεις. Είναι καλό να έχεις πληροφορίες για να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο, αλλά η εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.
6 Άγχος επίδοσης; Ξέχνα το!
Εμπιστεύσου την προπόνησή σου. Έχεις προετοιμαστεί γι’ αυτήν την ημέρα και είσαι έτοιμος να τρέξεις. Ακόμη κι αν νιώθεις αγχωμένος και νευρικός αυτό είναι μια καλή υπενθύμιση ότι είσαι έτοιμος να κάνεις κάτι σημαντικό. Μην σαμποτάρεις τον εαυτό σου με το να μην πιστεύεις ότι δεν θα πετύχεις. Τρέξε στον αγώνα, αγωνίσου. Στόχος σου είναι ο τερματισμός, όχι ο χρόνος. Εξάλλου “Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.”Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το είπε κάποτε και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Φίλια Μητρομάρα