Fitness

Έχεις 15 λόγους να κάνεις Κουνγκ Φου.Ο Τσακ Νόρις τους ξέρει!

To Kung Fu ή αλλιώς η «μάχη της σωματικής αρετής» είναι μια κινεζική τέχνη πάλης που περιλαμβάνει διάφορα στυλ, παραλλαγές και τεχνικές. Ξεκίνησε πριν από 3.000 χρόνια ως πολεμική τέχνη και εξελίχθηκε σε μέσο εκπαίδευσης στρατιωτών, έγινε μάθημα εκπαίδευσης στα σχολεία της Κίνας και διαδόθηκε ως τέχνη αυτοάμυνας σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά το μοναστήρι των Shaolin να είναι καλά γι’ αυτό…  Αρχικά, το kung fu ήταν μια ελίτ πολεμική τέχνη που την ακσούσαν όσοι ήταν στην εξουσία. Δυστυχώς, οι άνθρωποι γρήγορα ανακάλυψαν ότι οι πολεμικές τέχνες δεν θα μπορούσαν να αποκρούσουν τις σφαίρες των αντιπάλων τους (εκτός από τον Τσάκι). Όταν Μάο ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα προσπάθησε να καταστρέψει σχεδόν τα πάντα που ήταν παραδοσιακά γι’ αυτό και πολλά βιβλία που περιέγραφαν με λεπτομέρειες την τέχνη του Kung fu στο ναό Shaolin, καταστράφηκαν.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Kung Fu

Το άθλημα στηρίζεται στην πάλη και την άσκηση με χορευτικές κινήσεις ακριβείας ενώ χρησιμοποιείται εκτεταμένη μυϊκή δύναμη. Περιλαμβάνει κλωτσιές, τεχνικές κλειδώματος και άλλα προκειμένου να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι στον επιτιθέμενο. Οι βασικοί στόχοι του kung fu είναι η άμυνα και η προστασία από τους άλλους ενώ υπάρχει και μια πολύ φιλοσοφική πλευρά στην τέχνη, ανάλογα με το ύφος, με τη βουδιστική και / ή ταοϊστική φιλοσοφία. Λόγω της πλούσιας και μακράς ιστορία των κινεζικών πολεμικών τεχνών, υπάρχουν πάνω από 400 στυλ του kung fu. Στο βόρειο στυλ, όπως το πιο γνωστό είναι το Shaolin Kung Fu, χρησιμοποιούνται περισσότερο τα πόδια ενώ το νότιο στυλ χρησιμοποιεί περισσότερο τα χέρια.

15 λόγοι για κάνεις Kung Fu

1 Πρόκειται για μια διαλειμματική άσκηση, αερόβια αλλά και αναερόβια, επομένως καίει λίπος, φτιάχνει σώμα, σε αδυνατίζει και ενδυναμώνει τους μυς.
2 Αυξάνει την αντοχή, βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σου.
3 Περιέχει πλειομετρικές ασκήσεις όπου αναπτύσουν την αλτικότητα, την εκρηκτικότητα, την αύξηση δηλαδή της ικανότητας σου να καταβάλλεις μέγιστη δύναμη στις κινήσεις μεγάλης ταχύτητας (ταχυδύναμη).
4 Βελτιώνει τη δύναμη. Η αντίσταση που χρησιμοποιείται δεν είναι άλλη από το βάρος του ίδιου σου του σώματος.
5 Βελτιώνει την ταχύτητά σου.
6 Αυξάνει την ευκινησία των αρθρώσεων μέσω των διατατικών ασκήσεων.
7 Βοηθά σημαντικά στην απόκτηση της σωστής στάσης του σώματος.
8 Βελτιώνει την ανάπτυξη του νευρομυϊκού συντονισμού.
9 Αυξάνει την ικανότητα αυτοελέγχου.
10 Ανεβάζει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης.
11 Συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.
12 Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση ενώ προκαλεί αύξηση ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα.
13 Τονώνει τον αυτοέλεγχο και την αυτοπεποίθησή σου.
14 Αποβάλλει το άγχος, αφού διοχετεύεις την ένταση της καθημερινότητας με ελεγχόμενο και δυναμικό τρόπο.
15 Συμβάλλει στη μακροζωία. (αν ο Τσακ Νόρις σε αφήσει να ζήσεις).
16 Ξέρεις άμυνα. Τέλος.

Το Kung Fu στην οθόνη
(Στις δύο παραστάσεις η μία δώρο!)

 

Τίγρης και Δράκος: Η ταινία κέρδισε τέσσερα 'Οσκαρ (καλλιτεχνικής διεύθυνσης – φωτογραφίας – ξενόγλωσσης ταινίας – καλύτερης μουσικής), ενώ ήταν υποψήφια και για 'Οσκαρ (κοστουμιών – σκηνοθεσίας – μοντάζ – τραγουδιού – καλύτερης ταινίας – διασκευασμένου σεναρίου).

Kung Fu: Τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή τον David Carradine στη δεκαετία του 1970.

 

The way of Dragon: Με τον Μπρους Λη και τον Τσακ Νόρις. Ο Μπρους Λι ζήτησε από τον Τσακ Νόρις να ακολουθήσει ειδική παχυντική διατροφή. Αυτό είναι ένα από τα δύο φιλμ που ο Τσακ Νόρις υποδύεται τον «κακό», το άλλο είναι το «Yellow faced tiger».

 

photo source: spinoff.com