Fitness

Φέτος κάνε τον εαυτό σου να πάει στο γυμναστήριο! Τι λέει ο αθλητικός ψυχολόγος

Ο Βαγγέλης Βερτόπουλος, σύμβουλος – αθλητικός ψυχολόγος MSc σου δίνει 6 βασικές συμβουλές για να κάνεις… απόσβεση στις προσφορές των γυμναστηρίων! Δες πώς μπορείς φέτος να πας στο γυμναστήριο και να μείνεις.

 

 

Είμαι σίγουρος πως το έχεις ζήσει πολλές φορές. Από το Σεπτέμβριο να κατρακυλάς στη ρουτίνα ενώ υπόσχεσαι στον εαυτό σου πως θα διατηρήσεις ή θα βελτιώσεις τις συνήθειές του καλοκαιριού. Γύρω στα Χριστούγεννα σε σώζουν τα χειμωνιάτικα ρούχα και περίπου το Μάρτιο αρχίζεις πλέον να αγχώνεσαι για το πώς θα χάσεις τα κιλά που πήρες και πώς θα γυμναστείς για τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού.

Και μέσα σε όλα αυτά απογοητεύεσαι, λες στον εαυτό σου ένα σωρό «δεν μπορώ» και «δε γίνεται» και πείθεσαι ότι πια μεγάλωσες, το σώμα σου δεν ανταποκρίνεται όπως παλιότερα και όλα είναι μάταια.

Το ότι όλα αυτά είναι μεγάλο ψέμα που λες στον εαυτό σου είναι μια ιστορία για επόμενη συζήτηση, όμως προς το παρόν ας εστιάσουμε στο πώς δε θα χρειαστεί να περάσεις αυτή τη φθορά και την ταλαιπωρία. Και ναι, μπορείς να πας στο γυμναστήριο! Σε αυτή την προσπάθεια θα σε βοηθήσουν μερικά πρακτικά τρικ και επιλογές.

 

1 Βάλε στόχους

Βάλε συγκεκριμένους στόχους για το βάρος και τη σωματική/φυσική κατάσταση που είναι το ιδανικό για την υγεία σου. Μην το αφήσεις στην τύχη. Βάλε στόχο και σημείωσε τον σε κάποιο σημείο που να τον βλέπεις. Το ψυγείο είναι πολύ στρατηγικό σημείο και δεύτερη έρχεται η τουαλέτα μιας και πολλοί συχνάζουν αρκετά εκεί.

 

2 Δώσε στον στόχο σου συναισθηματικό φορτίο

Σκέψου, και ακόμα καλύτερα σημείωσε, πώς νιώθεις όταν είσαι ή όταν ήσουν, ή πώς θα ένιωθες αν ήσουν όπως θέλεις και πόσο καλό είναι για την υγεία σου η άσκηση. Σημείωσέ το και βρες έναν τρόπο να μπορείς να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Είτε σε ένα καρτελάκι στο πορτοφόλι σου, είτε με μια υπενθύμιση στο κινητό σου την μέρα και ώρα που θέλεις να πας να γυμναστείς.

 

3 Κράτα γραπτό πρόγραμμα

Η ζωή μας έχει πολλή κούραση και μας δίνει πληθώρα αφορμών για να δικαιολογήσουμε το ότι δε φροντίσαμε να ασκηθούμε. Αν έχεις ένα γραπτό πρόγραμμα, θα ξέρεις ότι έχεις  αναλάβει μια δέσμευση και θα ξέρεις και πότε την έχεις παραβεί. Ο σκοπός του προγράμματος δεν είναι ο ψυχαναγκασμός! Πίστεψέ με πως αν στη ζωή σου αναβάλλεις ή δυσκολεύεσαι να κάνεις πράγματα που είναι προς το συμφέρον σου να τα κάνεις, τότε το να μετατραπείς σε ένα άτομο που συμπεριφέρεται εμμονικά μπορεί να είναι η τελευταία από τις έννοιες σου.

 

4 Συντονίσου με ένα φίλο

Με παρέα είναι πιο ωραία! Η άσκηση με παρέα εκτός του ότι «ταϊζει» και τις ανάγκες μας για κοινωνική ζωή και φιλία, μας βοηθάει να σηκωθούμε και να πάμε για εκείνο το τρέξιμο, μιας και δε θέλουμε να στήσουμε το φίλο μας.

 

5 Βάλε λίγη ποικιλία στην άσκησή σου

Δε χρειάζεται όλη τη βδομάδα ή κάθε βδομάδα να κάνεις την ίδια μορφή άσκησης. Μπορείς να εναλλάσσεις διαφορετικές μορφές άσκησης, διαφορετικές παρέες και διαφορετικά σκηνικά άσκησης. Γυμναστήριο, μια πεζοπορία στο βουνό, ένα παιχνίδι paintball, ένα άθλημα που να είναι ταυτόχρονα και παιχνίδι όπως η ξιφασκία, οι πολεμικές τέχνες, αποτελούν πολύ καλές εναλλακτικές.

 

6 Βάλε το ως προτεραιότητα

Συνειδητοποίησε ότι το αν θα έχεις χρόνο να γυμναστείς και να φροντίσεις τις συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής, είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων και απόφασης και καθόλου μα καθόλου κάτι που εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Πάρε την ιδιοκτησία και την ευθύνη των επιλογών σου! (ίσως το ακούς και από άλλους αυτό).

 

Η βάση για όλα τα παραπάνω είναι η δική σου νοοτροπία και συχνά η νοοτροπία αντιστέκεται σθεναρά στην αλλαγή. Αξίζει όμως τον κόπο. Κάνε λοιπόν τις προσφορές των γυμναστηρίων να τους γίνουν ασύμφορες και κάνε απόσβεση! Η υγεία σου και μια ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής θα σε ανταμείψουν.