Fitness

Κέρδισε χρόνο και όγκο με αυτό το fullbody πρόγραμμα

Αν θέλεις να φτιάξεις φυσική κατάσταση σε σύντομο χρόνο δοκίμασε αυτό το fullbody πρόγραμμα.

Υπάρχουν δύο τρόποι να γυμνάσεις συνολικά το σώμα σου: να αφιερώνεις μια μέρα σε κάθε μυϊκή ομάδα, ίσως συνδυάζοντας 2 ή 3 από αυτές, γνωστή ως split, ή να χρησιμοποιήσεις ένα fullbody πρόγραμμα, σε κάθε προπόνηση. Μάθε γιατί να κάνεις fullbody προπόνηση.

Μαθαίνεις το σώμα σου

Η full body προπόνηση, η οποία γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσεις τους μυς σου και να τους δώσεις τον απαιτούμενο χρόνο να εξοικειωθούν με τις ασκήσεις. Οι μύες, οι τένοντες, και οι αρθρώσεις θα πρέπει να συνηθίσουν να εκτελούν τις κινήσεις. Το κεντρικό νευρικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να αναρρώνει. Τέλος, το σώμα σου πρέπει να μάθει να ενσωματώνει όλους τους μυς που χρειάζεται για ισορροπία.

Είναι ιδανική αν είσαι αρχάριος ή μέτριος 

Αν έχεις καιρό να γυμναστείς, τότε πέφτοντας με τα μούτρα σε ένα split πρόγραμμα είναι συνταγή για καταστροφή. Αντ’ αυτού, επίλεξε για λίγες εβδομάδες να δώσεις στο σώμα σου μια ευκαιρία να ξεπιαστεί και να ξαναθυμηθεί τις κινήσεις με μια fullbody προπόνηση. Έτσι θα αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς και θα επανέρθεις πιο γρήγορα στην παλιά φυσική σου κατάσταση. Οι πιο προχωρημένοι προτιμούν την πιο στοχευμένη προπόνηση και η ανάγκη μεγαλύτερου όγκου προπόνησης τους κάνει να περιφρονούν τις fullbody για χάρη περισσότερων και πιο απομονωτικών σετ ανά μυϊκή ομάδα.

Σου εξοικονομεί χρόνο

Ο κορυφαίος λόγος που οι πιο πολλοί επιλέγουν μια πλήρη προπόνηση σώματος είναι ότι έτσι γλιτώνουν πολύ χρόνο. Μόλις 3 τέτοιες προπονήσεις την εβδομάδα, είναι ικανές να πυροδοτήσουν νέους μυς στο σώμα σου και να αυξήσουν τη δύναμή σου. Το μόνο που θέλει είναι σωστή επιλογή ασκήσεων που στοχεύουν σε πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα και αναγκάζουν το σώμα να δώσει το 100% των δυνάμεών του.

Δίνει καλύτερα αποτελέσματα

Αν και δεν υπάρχει αυτό που λέμε «τέλεια προπόνηση», ωστόσο οι fullbody προπονήσεις θεωρούνται από πολλούς ειδικούς του χώρου ποιοτικώς ανώτερες από τα προγράμματα στοχευμένης προπόνησης. Ένας λόγος είναι ότι σου επιτρέπουν να διεγείρεις παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα όλες τις μυικές σου ομάδες μονομιάς. Ένας άλλος λόγος είναι ότι, αν επιλεγούν οι σωστές ασκήσεις, οι fullbody προπονήσεις προκαλούν καλύτερη αναβολική αντίδραση στο σώμα σου και συνεπώς καλύτερα αποτελέσματα.

Πρόγραμμα fullbody

Inchworm to Pushup: 10 επαναλήψεις

Βαθιά καθίσματα: 20 επαναλήψεις

Single Leg Deadlift Hold: 10 επαναλήψεις για κάθε πόδι

Split Squat: 20 επαναλήψεις για κάθε πλευρά

Αργές ορειβασίες: 10 επαναλήψεις

Jumping Jacks: 25 επαναλήψεις

Μην ξεχνάς τους χρυσούς κανόνες: προθέρμανση και αποθεραπεία! Να θυμάσαι ότι το μόνο μειονέκτημα με τις fullbody προπονήσεις είναι ότι δεν ενδείκνυνται για πολλές και συνεχόμενες προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα λόγω του ότι προκαλούν αρκετό στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό είναι καλό για όσους θέλουν να γυμνάζονται για 3 έως 4 το πολύ ημέρες την εβδομάδα.