Fitness

Μαραθώνιος: 10 πράγματα που μπορούν να συμβούν στο σώμα σου όταν τρέχεις

Οποιοσδήποτε μαραθώνιος είναι μια φυσική πρόκληση, αλλά η επίδραση που έχει στο σώμα σου είναι απίστευτη!

Το τρέξιμο για περίπου τέσσερις ώρες, για 42,195 χιλιόμετρα, έχει τεράστια επίδραση στο σώμα σου. Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρέχεις ένα μαραθώνιο.

1 Η μύτη σου μπορεί να «τρέχει»

Μια μελέτη στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology διαπίστωσε ότι το 56% των δρομέων έχει ρινική καταρροή. Γιατί; Καθώς αναπνέεις περισσότερο, προκαλείται υπερδραστηριότητα στη μύτη, και οι βλεννογόνοι στο εσωτερικό της μύτης παράγουν περισσότερες βλέννες.

2 Θα χάσεις… πόντο!

Ναι, είναι αλήθεια ότι αναμένεται να χάσεις σχεδόν μισό με ένα πόντο σε ύψος κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου. Σύμφωνα με την Journal of International Medical Research, αυτή η απώλεια ύψους είναι αποτέλεσμα της μυικής έντασης της πλάτης και απώλεια υγρών μεταξύ των μεσοσπονδυλικών δίσκων. Μην φοβάσαι, αυτό είναι μόνο προσωρινό, το ύψος σου θα επανέλθει θα πλήρως όταν αναπληρώσεις τα χαμένα υγρά. Διάβασε: 10 Συμβουλές για να γίνεις καλός μαραθωνοδρόμος!

3 Θα σε πιάσει κράμπα

Η κράμπα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου. Παρόλο που κανείς δεν είναι σίγουρος για ποιο λόγο κάποιοι δρομείς παθαίνουν κράμπες και κάποιοι άλλοι όχι, πιστεύεται ότι είναι ένα νευρομυϊκό πρόβλημα που προκαλείται από μια δυσλειτουργία στα αντανακλαστικά μεταξύ του μυός και του νωτιαίου μυελού. Την ημέρα του αγώνα, η κράμπα προκαλείται συχνά και από το γρήγορο τρέξιμο στην εκκίνηση.

4  Ίσως νιώσεις ναυτία

Έχεις τρέξει τα 42 χιλιόμετρα και είσαι έτοιμος να ανταμείψεις τον εαυτό σου με όλη τη δωρεάν τροφή και τα ροφήματα αλλά ξαφνικά έχεις τάση για εμετό. Που οφείλεται; Μια μελέτη στην American Journal of Physiology διαπίστωσε ότι μια περίοδος 60 λεπτών στο διάδρομο αυξάνει την ποσότητα του πεπτιδίου της ορμόνης του εντέρου YY, που καταστέλλει την όρεξη καθώς και την γκρελίνη, που αξάνει την όρεξη. 

5 Τα νύχια σου θα μαυρίσουν

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα νύχια σου, κυρίως το μεγάλο δάκτυλο, μπορεί να μαυρίσει: το παπούτσι είναι πολύ μικρό, υπάρχει έντονη τριβή μεταξύ του δακτύλου με το πάνω μέρος του παπουτσιού ή χρησιμοποιείς τα δάχτυλα των ποδιών σου για να κρατηθείς καθώς τρέχεις. Εντούτοις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι θα σπάσουν και το αίμα θα απλωθεί (το οποίο φαίνεται μαύρο κάτω από το νύχι).

6  Θα χάσεις νύχια!

Όταν το δέρμα κάτω από το μαύρο νύχι αρχίζει να επουλώνεται, το νύχι νεκρώνει και πέφτει. Μην ανησυχείς, θα βγει καινούριο.

7 Θα είσαι 2-4 κιλά ελαφρύτερος

Οι περισσότεροι αθλητές που θα φτάσουν στη γραμμή τερματισμού θα είναι ελαφρύτεροι από ότι ξεκίνησαν, και αυτό οφείλεται στην απώλεια υγρών. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να αντικαταστήσεις τα χαμένα αργά, καταναλώνοντας 500ml νερό ανά ώρα έως ότου τα ούρα σου να είναι ανοιχτόχρωμα. Γενικά να θυμάσαι ότι ο μέσος δρομέας καίει περίπου 2.600 θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου και γι΄ αυτό μην ξεχνάς τον ανεφοδιασμό με άφθονους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Το ήξερες; Η ποσότητα νερού που χάθηκε λόγω ιδρώτα στο Μαραθώνιο του 2018 στο Λονδίνο μπορούσε να γεμίσει 2.340 μπανιέρες!

8 Θα νιώσεις σαν ιδιοφυΐα

Το τρέξιμο αυξάνει τα επίπεδα θετικών νευροδιαβιβαστών, όπως οι ενδορφίνες. Η νορεπινεφρίνη, είναι υπεύθυνη για την εγρήγορση και η σεροτονίνη, ρυθμίζει τη διάθεση. Επιπλέον, το τρέξιμο θέτει τον εγκέφαλο σε κατάσταση «άλφα κύματος», η οποία συνδέεται με τα συναισθήματα της ηρεμίας και της ευεξίας. Εκτός από αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσαν ότι η άσκηση για 30 λεπτά μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες κατά 10% και η αντιμετώπιση ενός προβλήματος ή μιας κατάστασης να είναι πιο αποτελεσματική.

9 Θα έχεις πρόβλημα με τις σκάλες την επόμενη μέρα

Ο ρυθμός του αγώνα είναι ταχύτερος από τις ημέρες προπόνησης. Αυτή είναι η διαφορά που θα σε κάνει να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, καθώς συσσωρεύεται γαλακτικό οξύ στους μυς σου όταν αυξάνεις το ρυθμό, γεγονός που προκαλεί πρόωρη κόπωση. Επιπλέον, την επόμενη μέρα δεν θα έχει γίνει πλήρη αποκατάσταση στο σώμα σου.

10 Η ενέργεια που έκαψες μπορεί να φορτίσει το κινητό σου για ένα χρόνο!

Ναι, κάθε μαραθωνοδρόμος, την ημέρα του αγώνα, θα κάψει αρκετή ενέργεια τόση ώστε να μπορεί να φορτίσει το κινητό του για ένα χρόνο!