Αυτές τις 25 καλύτερες fitness συμβουλές τις μαζέψαμε μία προς μία και σου τις αφιερώνουμε. Μπορεί να σου κάνουν οι δέκα, μπορεί η μία, δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι όποια συμβουλή κι αν ακολουθήσεις θα σε βοηθήσει.
1 Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Οι περιστασιακές προπονήσεις δεν είχαν ποτέ αποτέλεσμα. Νόμος.
2 Κόψε τις δικαιολογίες.
Υπάρχουν 1000 λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Βάλε τις δικαιολογίες στην άκρη και ξεκίνα να εστιάζεις στους λόγους για τους οποίους πρέπει να γυμναστείς.
3 Τρέξε μία φορά την εβδομάδα.
Πρόσθεσε οπωσδήποτε μια μέρα τρεξίματος την εβδομάδα με στόχο να τρέξεις 5 έως 10 χιλιόμετρα. Είναι η βάση για όλα τα υπόλοιπα.
4 Ασκήσου την ώρα που μπορείς εσύ.
Πρωί ή βράδυ, μην ακούς ποια ώρα είναι η καλύτερη. Η καλύτερη στιγμή για να ασκηθείς είναι σε μια ώρα που μπορείς. Είτε πρόκειται για το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ, επίλεξε ένα χρονικό διάστημα που θα κάνεις τις προπονήσεις σου με ευλάβεια.
5 Μην ακούς τους άλλους.
Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα γυμναστικής, οι άνθρωποι γύρω σου είτε θα σε υποστηρίξουν είτε θα σε σαμποτάρουν. Αγνόησε την αρνητικότητά τους. Να θυμάσαι ότι ο στόχος σου πρώτα από όλα είναι να είσαι υγιής.
6 Ξεκίνα από τα δύσκολα.
Στις προπονήσεις ξεκίνα πρώτα με πιο δύσκολες σύνθετες ασκήσεις. Οι σύνθετες ασκήσεις είναι πολυαρθρικές κινήσεις οι οποίες δουλεύουν ταυτόχρονα πολλούς μύες ή μυϊκές ομάδες. Ένα καλό παράδειγμα μιας σύνθετης άσκησης είναι τα squats, τα οποία εμπλέκουν πολλούς μύες στο κάτω μέρος του σώματος και του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων, των γαστροκνημίων, των γλουτών, του χαμηλού μέρους της πλάτης και του πυρήνα. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει τουλάχιστον ένα από αυτά σε κάθε προπόνησή σου: squats, deadlifts, έλξεις, push ups και παραλλαγές αυτών των ασκήσεων.
7 Νίκησε τον εαυτό σου.
Δεν έχει σημασία ποιος πάει πιο γρήγορα ή ποιος είναι πιο δυνατός. Δεν παίρνεις μέρος σε διαγωνισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι ταχύτερος και ισχυρότερος από ότι ήσουν την προηγούμενη φορά.
8 Μην ξεχνάς τα 3 μυστικά.
Διατροφή, άσκηση και αποκατάσταση είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι σε ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα γυμναστικής.
9 Μην υπερβάλλεις.
Οι προπονήσεις σου δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τα 45 λεπτά. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η προπόνησή σου, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα σε αρνητικές παρενέργειες (π.χ. τραυματισμοί κ.λπ.).
10 Απομόνωσε τις ασκήσεις απομόνωσης.
Οι ασκήσεις απομόνωσης πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο έως ότου χτίσεις καλά μυϊκά θεμέλια.
11 Απόλαυσέ το.
Επιλέξτε αθλητικές δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις. Η καρδιά σου δεν αναγνωρίζει καμία διαφορά μεταξύ μπάσκετ και τρεξίματος, το μυαλό σου όμως αναγνωρίζει τι του αρέσει και τι όχι.
12 Κόψε τις κακές παρέες.
Ο τρόπος ζωής σου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που είναι κοντά σου. Για να είσαι σε φόρμα κάνε… καλές παρέες.
13 Άλλαζε πρόγραμμα.
Άλλαζε τη ρουτίνα της προπόνησής σου κάθε λίγους μήνες. Το νευρικό σου σύστημα προσαρμόζεται γρήγορα σε διάφορα ερεθίσματα. Δοκίμαζε πάντα νέα πράγματα για να συνεχίσεις να εκπλήσεις το σώμα σου.
14 Αγόρασε έναν παλμογράφο.
Χρησιμοποίησέ τον όταν γυμνάζεσαι έξω. Όταν ολοκληρώσεις ένα σετ μιας άσκησης, παρακολούθησε το ρυθμό της καρδιάς σου. Καθώς αρχίζει να κατεβαίνει, ξεκίνα το επόμενο σετ με ένα προκαθορισμένο καρδιακό ρυθμό (60% – 75% του καρδιακού ρυθμού max). Ξεκίνα όλα τα σετ στον ίδιο καρδιακό ρυθμό. Χρησιμοποίησε αυτήν τη μέθοδο για διαλειμματική προπόνηση αντί να κρατάς χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεις συνέπεια και ποικιλία στις προπονήσεις σου.
15 Μάθε τα dead lifts.
Για να έχεις τα μεγάλα αποτελέσματα που χρειάζεσαι μάθε να σηκώνεις βάρη. Οι άρσεις θανάτου στοχεύουν σε γλουτούς, πλάτη και μέσο κορμό αλλά γενικά θα λέγαμε ότι γυμνάζουν πολλές και μεγάλες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα, ενισχύουν τον μεταβολισμό, αυξάνουν τη δύναμη και τη μυική μάζα, βελτιώνουν τη στάση του σώματος. Βάλε ως στόχο αυτή την πρόκληση και θυμήσου ότι δεν θα τα καταφέρεις εν μία νυκτί. Χρειάζεσαι χρόνο για να τελειοποιήσεις την τεχνική σου.
15 Αύξησε το εύρος της κίνησής σου.
Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις ένα push-up που φτάνει στα μισά του δρόμου από ένα push-up που ολοκληρώνεται σωστά. Το πιο αδύναμο μέρος ενός push-up είναι το κάτω μέρος και αυτό είναι επομένως το σημείο που χρειάζεται εξάσκηση. Αυτό συμβαίνει με όλες τις ασκήσεις: όσο πιο βαθιά πηγαίνεις χωρίς να αισθάνεσαι πόνο στις αρθρώσεις τόσο πιο πολλά κερδίζεις.
16 Κάνε squats.
Η προπόνηση δύναμης καίει σοβαρές ποσότητες λίπους και τονώνει όλο το σώμα σου. Τα squats είναι η πρώτη άσκηση που πρέπει να κάνεις. Μάθε να την εκτελείς τέλεια χωρίς βάρος, και στη συνέχεια πρόσθεσε βάρος.
17 Δείξε αγάπη στο σώμα σου.
Χάρισέ του ένα μασάζ μετά την προπόνηση, έστω και μία φορά τον μήνα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανταμείψεις το σώμα σου για τη σκληρή δουλειά.
18 Δούλεψε τον πυρήνα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν μια πιο σφιχτή κοιλιά, αλλά δεν ξέρουν πως να την αποκτήσουν. Sit-ups και ροκανίσματα δεν γραμμώνουν ούτε μειώσουν την περίμετρο της μέσης. Σχεδόν κάθε άσκηση, από τα squats μέχρι και τα push-ups, έχει μια βασική συνιστώσα: επικεντρώνεται στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος. Πρόσθεσε συγκεκριμένες ασκήσεις στο πρόγραμμά σου, όπως σανίδες και ορειβασίες, και θα δεις αποτελέσματα.
19 Κράτα την ισορροπία.
Μην ασκείς μόνον ορισμένα μέρη του σώματος και παραμελείς κάποια άλλα. Κάνε έναν συνδυασμό υψηλής έντασης αεροβικής και προπόνηση δύναμης. Μια καλή προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει όλα αυτά σε λιγότερο από μία ώρα.
20 Βάλε λίγα kettlebells.
Η βότκα και η Μαρία Σαράποβα δεν είναι τα μόνα πράγματα να έχουν έρθει από τη Ρωσία. Η προπόνηση με Kettlebell είναι μια καλή επιλογή για την ενίσχυση και την τόνωση του σώματος.
21 Κάψε λίπος.
Η καύση λίπους δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της αερόβιας άσκησης. Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι εξίσου σημαντική για όσους έχουν στόχο να μειώσουν το λίπος τους και να αυξήσουν το μεταβολισμό τους.
22 Άκουγε το σώμα σου.
Κανένας τραυματισμός δεν έρχεται από το πουθενά. Σχεδόν πάντα είναι η επιβάρυνση ενός μικρότερου τραυματιμού που αγνόησες ή υποτίμησες.
23 Βρες αυτό που δουλεύει σε σένα.
Μόνος σου θα βρεις τι δουλεύει για σένα π.χ. low tempo ή intervals για fitness. Δεν υπάρχουν έρευνες που να προκρίνουν τη μία μέθοδο ή την άλλη.
24 Ένα ένα τη φορά.
Πρώτα προσπάθησε να βελτιώσεις τα λεπτά, τις επαναλήψεις, τη διάρκεια ή την αντοχή σου και μετά αύξησε τις επιδόσεις σου, τα χιλιόμετρα, τα φορτία ή την ταχύτητα.
25 Βάζε ρεαλιστικούς στόχους.
Πάντα.
Φίλια Μητρομάρα